Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

”Legumicultorii nu trebuie să cultive ce le spun miniștrii”

Legumicultorii trebuie să cultive ce le dictează piaţa, nu roşii, că aşa au spus Adrian Oros sau Petre Daea, susține actualul ministru clujean al agriculturii.

”Nu renunţăm la Programul Tomata, aşa cum s-a spus, îl extindem, pentru că nu a funcţionat cum ar fi trebuit. Va fi un program pentru legume în spaţii protejate. Avem studii care arată că în 2015 aveam o producţie de 700.000 de tone de tomate, iar în 2019, a crescut puţin, la 896.000 tone, dar în paralel au crescut şi importurile.

Acestea au fost de 57.000 de tone în 2015 şi de 72.000 de tone în 2019, iar deficitul s-a păstrat. Dacă în 2017, când a început programul, deficitul era de 84 de milioane de euro, în 2019 a fost de 83,5 milioane de euro”, a spus Adrian Oros, conform Agro Intel. Ministrul spune că programul a dispărut din calculele Ministerului Agriculturii la cererea legumicultorilor.

”Foarte mulţi dintre ei ne spuneau: dle ministru, de ce trebuie să fac numai tomate? Lasă-mă să fac ceea ce îmi cere piaţa. Și aşa este corect. Atunci am zis că anul acesta îl extindem – chiar dacă pe unitate va fi mai mic – pentru că vor fi mai mulţi – va fi un ajutor pentru cei care chiar fac legumicultură.

În paralel cu acest program de minimis vom veni cu măsuri prin care alocăm distinct 150 de milioane de euro în doi ani pentru legumicultură, atât pentru solarii şi sere, cât şi pentru depozite şi procesare”. Programul Tomata nu a reușit să reducă importurile de roșii de peste iarnă, consideră oficialul clujean.

“Produceau toţi în acelaşi timp, le scoteau pe piaţă şi, fiind un exces, le aruncau, pentru că nu mai aveau ce să facă cu ele şi era păcat că era munca lor. Cei care au făcut pe bune şi-au diminuat pierderile din cei 3.000 de euro primiţi, dar pe total economie nu s-a văzut efectul. S-au cheltuit în cei patru ani 172 de milioane euro pe Tomata, iar efectul nu s-a văzut nici măcar în scăderea importurilor în perioada de iarnă”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Continuă sancțiunile la City Insurance. Membrii Directoratului și ai Consiliului de Supraveghere, amendați

Articolul următor

Zalăul a semnat Declarația de la Paris. Va deveni oraș verde

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share