Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Au început lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din Oradea

Lucrările de construcție a parcării subterane de tip park and ride din Piața Emanuil Gojdu, din zona catedralei episcopale ortodoxe, au început cu organizarea șantierului, respectiv împrejmuirea zonei de lucru, identificarea în teren al traseului exact al rețelelor de utilități prin sondaje, stabilirea împreună cu deținătorii utilităților a noilor trasee, dar și stabilirea relațiilor de circulație cu proprietarii din imobilele învecinate.

Având în vedere că lucrările se află în imediata vecinătate a Cetății Oradea, monument istoric, întregul amplasament este sub supraveghere arheologică.

S-au montat indicatoare de orientare spre Cetatea Oradea

Totodată, în vederea asigurării circulației pietonale pentru rezidenții din zonă, dar și pentru cei care tranzitează zona s-au pus mai multe indicatoare de orientare pentru străzile adiacente, inclusiv traseul spre Cetatea Oradea.

După rezolvarea tuturor aspectelor care țin de organizarea propriu-zisă a șantierului s-au început excavațiile din zona nordică și nord-estică, decopertarea zonei placate cu beton și relocarea rețelelor de utilități. Excavațiile vor continua până la cota de fundare, după care vor începe lucrările la structura parcării subterane.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, parcarea urmând să fie dată în folosinţă de 1 decembrie, cu condiţia ca, dată fiind apropierea de Cetatea Oradea, care este monument istoric, să nu fie întâlnite unele obstacole care să întârzie realizarea acestui proiect.

Toți cei care vor utiliza această parcare vor putea, pe baza tichetului de intrare, să circule gratuit în aceea zi cu toate mijloacele de transport în comun, pentru că parcarea va fi operată în comun cu Oradea Transport Local. Amplasamentul parcării a fost stabilit în această zonă, pentru că se află în apropierea liniilor de tramvai, iar axa de circulație de intrare în Oradea dinspre Cluj este una dintre cele mai aglomerate axe de circulație, aproximativ 20 de mii de mașini intrând zilnic în municipiul nostru dinspre Cluj”, a precizat primarul Florin Birta.

Contractul de execuție pentru realizarea acestei parcări a fost semnat la mijlocul lunii noiembrie, executantul lucrării fiind asocierea Erbașu SA – Simbac SA. Valoarea lucrării este de 24.389.235,11 lei fără TVA.

Obiectivul principal al acestei investiții este realizarea unui parcări subterane de tip park and ride cu un singur nivel, având regim de înălțime demisol. Capacitatea totală a parcării va fi de 277 autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. De asemenea, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru mașini electrice. Aria desfășurată totală a parcării este de 6.456,95 mp.

Parcarea va avea două accese rutiere, cu câte două benzi de intrare-ieșire, ambele dinspre șanțul Cetății Oradea. Clădirea va cuprinde 4 accese pietonale, atât la parter cât și la demisol, fiecare cuprinzând o scară închisă și câte un ascensor de 8 persoane. De asemenea, în zona de acces au fost prevăzute și cabină portar/informații, stații de încărcare pentru mașini electrice, grupuri sanitare și spații tehnice.

Partea de parcaj va fi prevăzută și cu un sistem de semnalizare pentru circulație, respectiv indicatoare de circulație și o serie de marcaje prin afişaj electronic.

La suprafață se va amenaja o piațetă, parte a viitoarei zone pietonale din Piața Emanuil Gojdu, ce va deveni funcțională odată cu finalizarea pasajelor subterane.

Amenajarea la suprafață presupune dalaj din piatră, mobilier urban (băncuțe, pergolă, stâlpi de iluminat) și plantări de arbuști și arbori, preponderent din specia coniferelor si foioaselor. Vor fi plantați în totalitate 63 de arbori, 638 arbuști, un gard viu din 225 de conifere care delimitează traseele pietonale, 196 plante cățărătoare pentru pergole și 2825 plante perene.

Realizarea parcării este asigurată în totalitate din fondurile administrației locale.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Rețeta anului 2021: debirocratizare, digitalizare, transparență, consultare

Articolul următor
Ca urmare a interesului ridicat din partea investitorilor instituționali față de emisiunea de obligațiuni din aprilie, Banca Transilvania (BT) Cluj a suplimentat-o, crescând astfel vizibilitatea grupului pe plan internațional.

Banca Transilvania, pe primul loc la comunicarea cu piața de capital

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share