Auto Bihor Infrastructura Slider Turism Ultimele stiri

Au început lucrările la parcarea subterană de tip park and ride din Oradea

Lucrările de construcție a parcării subterane de tip park and ride din Piața Emanuil Gojdu, din zona catedralei episcopale ortodoxe, au început cu organizarea șantierului, respectiv împrejmuirea zonei de lucru, identificarea în teren al traseului exact al rețelelor de utilități prin sondaje, stabilirea împreună cu deținătorii utilităților a noilor trasee, dar și stabilirea relațiilor de circulație cu proprietarii din imobilele învecinate.

Având în vedere că lucrările se află în imediata vecinătate a Cetății Oradea, monument istoric, întregul amplasament este sub supraveghere arheologică.

S-au montat indicatoare de orientare spre Cetatea Oradea

Totodată, în vederea asigurării circulației pietonale pentru rezidenții din zonă, dar și pentru cei care tranzitează zona s-au pus mai multe indicatoare de orientare pentru străzile adiacente, inclusiv traseul spre Cetatea Oradea.

După rezolvarea tuturor aspectelor care țin de organizarea propriu-zisă a șantierului s-au început excavațiile din zona nordică și nord-estică, decopertarea zonei placate cu beton și relocarea rețelelor de utilități. Excavațiile vor continua până la cota de fundare, după care vor începe lucrările la structura parcării subterane.

Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, parcarea urmând să fie dată în folosinţă de 1 decembrie, cu condiţia ca, dată fiind apropierea de Cetatea Oradea, care este monument istoric, să nu fie întâlnite unele obstacole care să întârzie realizarea acestui proiect.

Toți cei care vor utiliza această parcare vor putea, pe baza tichetului de intrare, să circule gratuit în aceea zi cu toate mijloacele de transport în comun, pentru că parcarea va fi operată în comun cu Oradea Transport Local. Amplasamentul parcării a fost stabilit în această zonă, pentru că se află în apropierea liniilor de tramvai, iar axa de circulație de intrare în Oradea dinspre Cluj este una dintre cele mai aglomerate axe de circulație, aproximativ 20 de mii de mașini intrând zilnic în municipiul nostru dinspre Cluj”, a precizat primarul Florin Birta.

Contractul de execuție pentru realizarea acestei parcări a fost semnat la mijlocul lunii noiembrie, executantul lucrării fiind asocierea Erbașu SA – Simbac SA. Valoarea lucrării este de 24.389.235,11 lei fără TVA.

Obiectivul principal al acestei investiții este realizarea unui parcări subterane de tip park and ride cu un singur nivel, având regim de înălțime demisol. Capacitatea totală a parcării va fi de 277 autovehicule, dintre care 9 locuri pentru motociclete. De asemenea, 6 locuri vor fi rezervate pentru persoane cu handicap, iar alte 6 locuri pentru mașini electrice. Aria desfășurată totală a parcării este de 6.456,95 mp.

Parcarea va avea două accese rutiere, cu câte două benzi de intrare-ieșire, ambele dinspre șanțul Cetății Oradea. Clădirea va cuprinde 4 accese pietonale, atât la parter cât și la demisol, fiecare cuprinzând o scară închisă și câte un ascensor de 8 persoane. De asemenea, în zona de acces au fost prevăzute și cabină portar/informații, stații de încărcare pentru mașini electrice, grupuri sanitare și spații tehnice.

Partea de parcaj va fi prevăzută și cu un sistem de semnalizare pentru circulație, respectiv indicatoare de circulație și o serie de marcaje prin afişaj electronic.

La suprafață se va amenaja o piațetă, parte a viitoarei zone pietonale din Piața Emanuil Gojdu, ce va deveni funcțională odată cu finalizarea pasajelor subterane.

Amenajarea la suprafață presupune dalaj din piatră, mobilier urban (băncuțe, pergolă, stâlpi de iluminat) și plantări de arbuști și arbori, preponderent din specia coniferelor si foioaselor. Vor fi plantați în totalitate 63 de arbori, 638 arbuști, un gard viu din 225 de conifere care delimitează traseele pietonale, 196 plante cățărătoare pentru pergole și 2825 plante perene.

Realizarea parcării este asigurată în totalitate din fondurile administrației locale.

Related posts

Parcul Feroviarilor va fi revitalizat cu 12 milioane de euro

Nora Dumitrescu

Cluj-Napoca, buget de 257 milioane de euro. Care sunt prioritățile municipalității în 2018

Stefana Muresan

IATA Calls for Borders to Open and Continued Relief Measures

Ionut Oprea

1000 de participanți și 3000 de ore petrecute în programele educaționale Schaeffler România

Ligia Voro

Retrasib Sibiu, cu un nou președinte al CA

Ligia Voro

Satu Mare: Recaro, Audi, BMW, Bentley, Daimler – viitori clienți ai austriecilor de la Alu Menziken

Stefana Muresan

Transformare digitală pentru Electric Plus, una dintre cele mai profitabile companii românești

Stefana Muresan

Turda înființează o nouă companie de transport local

Nora Dumitrescu

O investiție de 2,5 milioane de euro: Seniorenresidenz Maria Theresia, căminul – acasă de la Șura Mică

redactia

Șase ofertanți pentru lucrările de la aeroportul internaţional Braşov-Ghimbav. Termen de finalizare 2020

Stefana Muresan

Golf pentru toți. Toți pentru golf!

Ligia Voro

CJ | Creșterea de 12% a traficului aerian pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj

Cooperativa Țara Mea investește 6 milioane de euro într-un abator destinat cărnii de oaie

redactia

Sergiu Paşca, tânărul din Aiud plecat în SUA unde descifrează misterele creierului uman, premiat pentru Excelență în Cercetare

redactia

Eticheta Bun de Maramureș va fi eliberată gratuit

Nora Dumitrescu

Ciugud, comuna cu 9.000 de euro pe locuitor bani europeni atraşi și buget de investiții de 6 mil. euro. Un investitor belgian – o nouă fabrică în domeniul automotive

Stefana Muresan

Peste 20 mil. euro, pentru florile de 8 Martie. Cei mai mari jucători din piața de flori

Stefana Muresan

Rețeaua REGINA MARIA, achiziție finalizată la Baia Mare

Ligia Voro

Enel România a primit certificarea pe standardul care recunoaşte sistemul de management în combaterea mitei

Papuc Irina

Complex de recuperare dedicat copiilor cu dizabilități, la Oradea

Traian Dan

Primarul Clujului: centura metropolitană, gata în 2023

Nora Dumitrescu

Porr Construct a semnat contractul pentru Secţiunea 1 din Autostrada Sibiu – Pitești

Stefana Muresan

Brutăria Bunexim din Oradea a exportat în anul 2019 57% din producţie

Traian Dan

Cum poate Romania sa creasca rata investitiilor straine si sa isi atinga potentialul de dezvoltare?

redactia

Leave a Comment