Antreprenori POZITIV TB Ultimele stiri

Rețeta anului 2021: debirocratizare, digitalizare, transparență, consultare

Coaliția pentru Dezvoltarea României (CDR) a avut ieri prima întâlnire cu Premierul Florin Cîțu și membri ai cabinetului.

După ce în noiembrie CDR a transmis partidelor politice prioritățile mediului de afaceri pentru 2021, în cadrul întâlnirii de azi CDR a reiterat aceste priorități și a prezentat propuneri concrete pentru ca acestea să fie transpuse din cuvinte pe hârtie în fapte. Din punctul nostru de vedere rețeta pentru realizarea obiectivelor comune trebuie să includă: debirocratizare, digitalizare, transparență și consultare reală, din timp, cu mediul de afaceri și cu societatea civilă.

„În sfârșit am trecut de tsunami-ul electoral al anului 2020 cu valurile lui de promisiuni. Vrem să vedem măsuri concrete, care să ajute mediul de afaceri și societatea. Astăzi am prezentat primele propuneri. Au fost primite cu deschidere și sperăm să fie implementate rapid. Viteza de implementare este cheia acestui an”, a spus Dragoș Anastasiu, Președinte AHK România și coordonator CDR.

Urgența 0: Bugetul anului 2021 și Planul Național de Redresare și Reziliență.

„România are nevoie de un buget fundamentat pe 3 piloni esențiali: i) investiții, cu resurse financiare nu doar alocate, ci și cheltuite, ii) menținerea controlului cheltuielilor bugetare și iii) creșterea colectării și digitalizarea ca măsuri de reducere a deficitului bugetar. Am solicitat înființarea unei autorități unice pentru digitalizarea administrației, cea mai eficientă soluție. Astăzi digitalizarea este copilul cu multe moașe, care riscă să rămână cu buricul netăiat”, a spus Ionuț Simion, Președinte Amcham România.

În ceea ce privește PNRR, nu e suficient că România a bifat 30 de miliarde de euro, e nevoie ca proiectele să fie cu adevărat utile pentru România. CDR a solicitat să fie parte din grupurile de lucru pe care Guvernul le-a creat pentru identificarea și implementarea proiectelor PNRR, precum și pentru transparentizarea și prioritizarea modului de alocare a banilor. „Nu doar că avem propriile noastre propuneri de proiecte, unele chiar redactate, la cheie, cum ar fi creșterea competențelor digitale în educație și în administrație, dar putem avea un aport valoros la conceperea de proiecte noi, astfel încât să fie evitate situațiile de azi, când avem proiecte care intră în coliziune cu realitatea din teren”, a spus Florin Pogonaru, Președinte AOAR.

CDR a mai propus Guvernului menținerea la nivelul Secretariatului General al Guvernului a Grupului de lucru care coordonează procesul de debirocratizare a administrației. Așa cum sublinia CDR în noiembrie, cerințele legale pentru firme, indiferent de mărimea lor, au ajuns la niveluri inimaginabile, care uneori frizează absurdul. Procesul de simplificare trebuie să înceapă acum. „Se spune că dacă vrei să îngropi un proiect faci o comisie de analiză. Noi sperăm însă ca acest lucru să nu se întâmple și ca energia mediului de afaceri să impulsioneze măsurile de simplificare de care e nevoie disperată în administrație. Am identificat în jur de 200 de măsuri pentru debirocratizare și simplificare, care însă vor trebui implementate inclusiv prin modificări legislative”, a spus Dragoș Roșca, Președinte Romanian Business Leaders.

Coaliția pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată construită ca un acord de colaborare prin participarea colectivă a membrilor săi și reunește organizații cum sunt Camera Americană de Comerț în România (AmCham), Camera Franceză de Comerț în România (CCIFER), Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Camera de Comerț și Industrie Română-Germană (AHK), Romanian Business Leaders (RBL), Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Confederația Patronală Concordia (CPC) şi Consiliul Naţional al Ȋntreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

Related posts

Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei de Agricultură din Parlamentul European și membru al Grupului PPE: “Sectorul lactatelor, îngenuncheat de Coronavirus! Este datoria noastră, a tuturor, să nu îl lăsam să moară!”

Ligia Voro

În Brașov poate începe construirea Sălii Polivalente pe fostul Stadion Municipal cu o capacitate de peste 10.000 de locuri

Papuc Irina

Inovaţia ca stare de fapt şi necesitate – Cluj Innovation Days – „Breaking New Digital Ground”

Stefana Muresan

Oradea, ZMO și Biharia s-au asociat pentru realizarea „Centurii Bihariei”

Traian Dan

Tot ce trebuie să știi despre Transylvania Awards

redactia

Brașov: Roman, ultimele modele de autocamioane la teste în Asia și Orientul Mijlociu

Stefana Muresan

Daniel Rusen, numit Director de Marketing și Operațiuni la Microsoft România

redactia

Ministerul Turismului va susţine şase investiţii în Bistriţa-Năsăud

Stefana Muresan

Alte 30 de autobuze Mercedes cu dotări de ultimă generație, puse în circulație la Cluj-Napoca. Investiție de peste 62 mil. lei

redactia

Mai mulți oameni de afaceri din Sibiu au creat Patronatul Județean al Întreprinderilor Mici și Mijlocii

Papuc Irina

Dragoș Anastasiu, reales președinte al AHK Romania

Ligia Voro

Unde să lucrezi în vacanța de vară?

Stefana Muresan

Doi chiriași noi în AFI Tech Park pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați

Ionut Oprea

Viena: ”Ecou internațional” pentru Grupul Grampet, deținut de omul de afaceri Gruia Stoica

redactia

Continental Anvelope achiziționează fosta platformă industrială UMT din Timișoara

Stefana Muresan

Oradea se promovează pe Facebook, Instagram, YouTube și avioane

Traian Dan

AMAALA AND OCEANOSCIENTIFIC STEER ENVIRONMENTAL RESEARCH SAILING EXPEDITION

Ionut Oprea

Beclean – un oraș cu echipă, viziune și strategie de secol XXI

Dorel Vidican

Fond de solidaritate cu familiile afectate de șomaj, propus din Maramureș

Nora Dumitrescu

Premieră în România: ApiPralina, praline terapeutice

Stefana Muresan

[Enjoy Transylvania!] European funding: keywords for the largest urban renewal project in Romania!

Transilvania Business

Un chatbot DRUID automatizează procesele de HR ale Orange România

Traian Dan

Centru multifuncțional recreativ în valoare de 4,7 milioane de euro la Marghita

Traian Dan

Viitorul nou spital județean din Sibiu: 1.054 de paturi pentru adulți, 315 pentru copii. Hotel și heliport, în proximitatea spitalului

Stefana Muresan

Leave a Comment