Digitalizare Mediu Slider Ultimele stiri

SUMAL 2.0 descurajează tăierile ilegale de lemn şi aduce beneficii sectorul silvic

Din 31 ianuarie 2021, începând cu ora 00.00, a fost pus în funcțiune cel mai important sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0.

Toate informațiile de care au nevoie utilizatorii se regăsesc la următorul link: http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul utilizatorilor, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor pune la dispoziţie și un Callcenter, la numărul de telefon 0314.337.799.

Implementarea noului SUMAL descurajează tăierile ilegale de lemn şi aduce beneficii multiple pentru întreg sectorul silvic. Pe lângă îmbunătățirile semnificative în ceea ce privește urmărirea trasabilității lemnului, noul sistem informatic include un amplu proces de debirocratizare a sectorului, prin eliminarea mai multor registre și documente, precum și prin automatizarea fluxurilor de date care, până acum, se realizau manual.

Astfel, pentru administratorii de păduri – ocoalele silvice de stat și private (de regim) au fost înlocuite registrul ”Marcări” și cel al ”dispozitivelor de marcat”.

Începând din 31 ianuarie, administratorii vor utiliza varianta lor electronică din noul SUMAL. De asemenea, au fost înlocuite fișele de marcare de mână, precum și centralizările aferente. Odată cu implementarea SUMAL 2.0, toate marcările se vor realiza electronic în teren, iar volumele se calculează și se transmit automat. De menţionat este faptul că noul SUMAL are capacitatea de a descoperi automat eventuale erori din culegerea datelor dendrometice, astfel încât acestea să poată fi corectate în timp util.

SUMAL pentru operatorii economici

Se elimină toate documentele de transport pe hârtie între persoanele juridice. Toate avizele și documentele conexe se vor realiza automat, exclusiv în format digital. Va fi eliminată procedura de depunere a avizelor la Garda Forestieră.

Până acum, transportatorii erau obligați, lunar, să se prezinte la sediile județene ale gărzilor forestiere pentru a depune avizele de transport în format tipărit. Prin SUMAL 2.0 acest proces se va realiza automat, fără să fie necesară deplasarea. Au fost eliminate registrele la depozite. Prin noul SUMAL, se realizează transferul automat al cantităților de la transportator. Pentru ca toate modulele să fie funcționale la parametrii optimi, toți utilizatorii sistemului silvic trebuie să respecte pașii de utilizare a celui mai inovator sistem care descurajează tăierile ilegale de lemn și îmbunătățește activitatea angajaților.

Paşii de urmat

Pentru efectuarea corecta a transferului avizului de însoțire a mărfii de la emitent la transportator trebuie urmați următorii pași:

– Transportatorul activează funcția Bluetooth a dispozitivului mobil, accesează secţiunea “Preluarea aviz pentru transport” și apasă butonul “Preluare”;

– Emitentul va accesa secțiunea “Avize proprii”, selectează avizul, apasă butonul “Predă”, și selectează din lista dispozitivelor vizibile Bluetooth, dispozitivul transportatorului;

– Foarte important – pentru a găsi în listă dispozitivul conectat prin Bluetooth, se recomandă redenumirea numelui dispozitivului mobil cu denumirea transportatorului;

– După transferul avizului pe dispozitivul mobil al transportatorului, transportatorul efectuează cele 4 fotografii și apasă butonul “Start transport”;

– Ministerul Mediului recomandă verificarea foarte bine a informaţiilor introduse deoarece operaţiunea de confirmare este ireversibilă!

– În cazul în care solicitantul a greșit adresa de email pe care a indicat-o pentru primirea credențialelor (respectiv a userului și a parolei), corectarea se va face doar de angajații gărzii forestiere din raza teritorială a solicitantului. Odată ce s-a primit userul și parola, nu se mai pot face modificări în câmpului utilizatorului.

Foarte important: la momentul încărcării stocurilor, utilizatorii nu trebuie să finalizeze operațiunea până nu au introdus absolut toate stocurile aferente. În situațiile în care activitatea se desfășoară în zone fără accesbilitatea GSM, pentru funcționarea corectă a aplicaţiilor mobile -android SUMAL 2.0 Avize şi SUMAL 2.0 Marcare, utilizatorii au obligația de a apăsa butonul „Sincronizează” în zona unde beneficiază de acoperire GSM sau conexiune la internet prin Wi-Fi.

După data de 31 ianuarie 2021, SUMAL1.0 rămâne disponibil pentru consultare, fără a putea fi operate modificări. SUMAL1.0 Agent îşi încetează aplicabilitatea, operatorii economici nemaifiind obligaţi să raporteze lunar situaţia stocurilor.

Related posts

Grupul Sergiana din Braşov mizează pe afaceri de peste 70 mil. euro

redactia

Mennekes a dat Ardealul pe Moldova

Nora Dumitrescu

Bosch duce utilajele 5G în fruntea clasamentului: compania prezintă inovația ctrlX AUTOMATION, indispensabilă pentru fabrica viitorului

Papuc Irina

Banca Transilvania, primul brand bancar românesc care intră în top 500

Stefana Muresan

A fost inaugurat pasajul subteran de sub Bulevardul Magheru din Oradea

Traian Dan

Românii și italienii, cei mai ingrijorați de schimbările climatice

Ligia Voro

PRIA IT&C and Intellectual Property

Transilvania Business

Două orașe din Transilvania, ținte pentru showroom-uri de mobilă

Nora Dumitrescu

Estimare: Numărul magazinelor cu peste 1.000 de comenzi pe zi se va tripla în urmatorii 3 ani

Ion Surdu

Claudia Indreica: “Digitalizarea va reduce bugetarii, cu inserarea lor în mediul privat”

Nora Dumitrescu

Familia Cotoi (Mobila Dalin) din Reghin, 9 mil. euro pe an din mobilier tapiţat

Stefana Muresan

Companiile de nivel național ale Albei produc 3 miliarde de euro

redactia

Inseminări in vitro în cadrul noului spital public din Timiș

Stefana Muresan

Just launched: the Senior Housing and Healthcare Association

Papuc Irina

Afaceri finanțate din banii Europei pentru ardelenii întorși din străinătate

Nora Dumitrescu

Pepiniera ROZA MUR, un furnizor serios de pomi fructiferi de calitate!

Ligia Voro

Începe perioada de subscriere pentru listarea Transilvania Broker de Asigurare

Stefana Muresan

Harta salariilor pe judeţe în septembrie 2018. Clujul a depășit Timișul, pe fondul investiţiilor în sectorul IT

redactia

Cea mai mare pepinieră de goji se află la Brașov. Plantele, folosite în Franța, Spania, Italia și Republica Moldova

redactia

Reprofilare totală la Taparo: cumpără linii de echipamente medicale

Nora Dumitrescu

Accelerator de afaceri pentru întreprinderile sociale din Ardealul de Nord

Nora Dumitrescu

Maramureșenii de la Taparo propun producătorilor de mobilă un material realizat din plante tehnice

Stefana Muresan

Sprijin din partea autorităților pentru editorii legitimi de presă scrisă și online, în contextul crizei generate de COVID19

Nicolae Pop

Corina Crețu: Progrese în implementarea programelor operaționale în regiunea Nord-Vest

Stefana Muresan

Leave a Comment