Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Agronomii clujeni vor produce arbuști de Josta

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a demarat cultivarea arbustului fructifer Josta, un hibrid între coacăz negru și agriș.

În sera din campus a disciplinei de floricultură și arboricultură a Facultății de Horticultură va apărea în premieră, din primăvară, o varietate de arbuști fructiferi, între care Josta, coacăz negru, alb și roșu, mur fără spini, agriș alb și roșu.

“Atât în grădinile urbane, cât și în cele rurale, trebuie să existe o varietate cât mai mare de plante, care pe lângă rolul decorativ să asigure și o sursă de hrană. Plantarea unor arbuști fructiferi nu asigură doar un plus de decor pentru o curte, dar dă și valoare spațiului, prin furnizarea de fructe proaspete, gustoase, în general ecologice, produse de noi înșine.

Marele avantaj al cultivării arbuștilor fructiferi este acela că pretind o întreținere minimă, iar spre deosebire de pomii fructiferi cu care ne-am obișnuit, fructifică abundent, cu mici variații în fiecare an”, a explicat inginerul Gelu Moldovan, coordonatorul serei floricole.

Sortimentelor de arbuști fructiferi, care vor intra la comercializare de la această seră în primăvară, precum coacăz, agriș sau mur fără spin, li va alătura unul adus pentru prima dată în patrimoniul serei: Josta (Ribes x nidigrolaria). Este sub formă de tufă, cu înălțimea între 1,5-2,5 m și până la 1,2 m diametru, cu fructe de culoare violet închis, dulci-acrișoare, cu aromă mai plăcută decât a coacăzei negre și foarte productiv.

”Josta este hibridul dintre coacăz negru și agriș, obținut în Germania în 1926, într-o formă primară. După Al Doilea Război Mondial, din 1946, a fost îmbunătățit timp de 13 ani. Forma finală, așa cum o știm acum, a fost disponibilă publicului din 1977. Josta se caracterizează prin vigoare foarte bună, rezistență deosebită la boli și ger, fiind și foarte productiv”, a explicat Moldovan.

În seră au fost plantați deja 600 de puieți, iar aceștia vor ajunge la comercializare în ghivece de plastic. Vânzarea puieților va începe în primăvară, când sera comercializează și mușcate sau alte plante. Sfaturi privind plantarea arbuștilor fructiferi și întreținerea lor vor fi oferite de specialiștii serei, la achiziționare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Trei consorții și Nord Conforest se bat pentru Parcul Armătura

Articolul următor

Producătorii locali din Maramureș, promovați de Camera de Comerț

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share