Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Boc vrea să reformeze zonele metropolitane

SONY DSC

Președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), Emil Boc, a propus reforma zonelor metropolitane și a administrației publice din marile municipalități ale țării.

Edilul Clujului a avut o intervenție în cadrul unei dezbateri publice organizate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, pe tema „Cum dezvoltăm inteligent și durabil marile orașe?” cu ocazia actualizării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

“Ne dorim ca cetățenii din fiecare oraș să aibă acces la o viață de calitate și o administrație publică eficientă. Obiectivul este menținerea în România a forței de muncă prin salarii bine plătite și o calitate a vieții apropiată de cea din Uniunea Europeană. Tendința de urbanizare nu va putea fi oprită: la nivel mondial, până în 2050, două treimi din populație va locui în zonele urbane, la fel cum se întâmplă și în majoritatea țărilor din UE.

România are o șansă istorică – 80 de miliarde de euro pentru două programe: Cadrul Financiar Multianual și PNRR. Ne dorim o reformă administrativă prin care putem avea o viziune integrată, astfel încât orașele să aibă oportunitatea de a se dezvolta durabil, urmând modelul Verde.Digital.Rezilient, utilizat deja de marile orașe europene”, a menționat Boc.

“Pentru componenta verde, este important ca municipalitățile să se axeze pe proiecte pentru mobilitate durabilă, cu vehicule electrice fără emisii: autobuze electrice, troleibuze, tramvaie, metrou. Trebuie să avem în vedere lucrări de infrastructură precum parkinguri verzi, dar și creșterea suprafeței de zone verzi și a parcurilor de la nivelul municipiilor.

Componenta digitală este de asemenea o axă prioritară de dezvoltare: este nevoie de interconectarea bazelor de date, de asigurarea unui mediu propice pentru educația online și pentru obținerea aptitudinilor digitale necesare. Inovarea și creșterea capacității de inovare este de asemenea un factor cheie pentru o dezvoltare durabilă”, spune edilul clujean.

Direcții transmise de Boc pentru PNRR: 

– Reforma pentru transportul din municipii: bandă unică pentru transportul în comun, eficientizarea transportului nemotorizat, piste pentru biciclete
– Dezvoltare prin concepte smart
– Reabilitare energetică pentru locuințele și unitățile de stat: școli, spitale
– Stabilirea unui echilibru între granturi și credit
– Găsirea unor instrumente ce pot majora sumele de bani pe care municipiile să le folosească în proiectele de dezvoltare
– Stabilirea termenelor specifice pentru achizițiile publice
– Detalii pentru orizonturile de abordare: regulamente / legi europene

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

DELEGATE™ - noua soluție de combatere a larvelor de lepidoptere (omizi), a minatoarelor, tripșilor și puricilor meliferi din pomicultură

Articolul următor

Hard data or subjective evaluation? Cities' investment attractiveness report.

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share