Agricultura Ultimele stiri

DELEGATE™ – noua soluție de combatere a larvelor de lepidoptere (omizi), a minatoarelor, tripșilor și puricilor meliferi din pomicultură

Tuturor ne plac fructele și toți le consumăm sub diferite forme. Dar tuturor ne plac fructele sănătoase. Ei bine, în ultimii ani se observă o preocupare a consumatorului român față de hrana sănătoasă și o creștere a dorinței de a consuma fructe din țara noastra.

Dar, pe lângă aceste aspect, cresc și cerințele referitoare la standardele europene de calitate a mărfii. Astfel, se insistă foarte mult să avem fructe în consum, care să respecte minimum de reziduuri admise, cu un anumit standard calitativ și eliminarea alimentelor contrafăcute.

Toate aceste reglementări Europene vizează consumul fructelor și al alimentelor sănătoase.

Din cauza modificărilor climatice din ultimii ani, crește și pericolul atacurilor de dăunători în livezi. Viermii, moliile, insectele minatoare și puricii sunt din ce în ce mai mulți.

În ansamblu, încălzirea climei cu 3-6°C poate conduce la deplasarea graniței de răspandire a unor dăunători în Europa cu peste 1000 km spre Nord și la apariția unei generații suplimentare de dăunători în decursul unui an.

Moliile, cum ar fi Adoxophyes orana, provoacă pagube însemnate, întrucât atacă fructele, consumând pielița acestora, dar și frunzele, mugurii și florile. În urma atacului moliilor, fructele sunt mai predispuse atacului cauzat de unele ciuperci, cum ar fi Monilinia, care accelereaza putrezirea fructelor.

Viermii merelor, precum Cydia pomonela, sunt foarte periculoși, cauzând pagube de importanță economică majoră, frecvente fructelor atacate, ajungând în plantațiile netratate până la 80-90%. Viermii fac galerii în fructe, mai ales în zona pedunculului, depreciindu-le calitativ. Fructele tinere atacate cad premature, ori la maturitate prezintă pete umflate, bombate, în dreptul caliciului, care diminuează valoarea comercială.

Puricele melifer al părului (Psylla pyri) este daunătorul care prin înțepăturile provocate de larve și nimfe la nivelul mugurilor, lăstarilor, frunzelor, florilor și fructelor, determină o dezvoltare anormală a acestora. Lăstarii se usucă și se răsucesc, frunzele se încrețesc, se deformează, rămân mici și au aspect clorotic, iar florile avortează. Suprafața organelor atacate este acoperită cu excremente dulci, “roua de miere” pe care se dezvoltă “fumagina”, care dă o culoare brun negricioasă părților atacate.

Soluția pentru toți acești dăunători vine de la compania Corteva Agriscience, noul insecticid DELEGATE™ pe bază de spinetoram, cu aplicare după înflorit, la doza de 0.3 kg/ha.

DELEGATE™ are la bază o substanță activă nouă, denumită spinetoram, care face parte din clasa SPINOSINELOR, cu o acțiune rapidă asupra viermilor, moliilor și puricilor meliferi.

În condiții meteo dificile are o eficacitate foarte bună, datorită modului unic de acțiune.

Produsul DELEGATE™ este un instrument nou pentru Programul de Management Integrat al Daunatorilor și nu reprezintă un pericol pentru mediu și entomofauna utilă.

Cele mai importante caracteristici ale produsului sunt:

Face parte din clasa spinosinelor, alături de Spinosad, aceste două substanțe active fiind singurele insecticide din grupul 5 pe piața fructelor și legumelor

DELEGATE™ are un mod de acțiune care controlează insectele în două moduri: prin contact și ingestie, având o acțiune rapidă, de șoc, și o activitate reziduală în plantă, ceea ce îi conferă o perioadă mai lungă de acțiune

Spinetoram penetrează prin frunze în țesuturi și oferă un control eficient al insectelor minatoare.

DELEGATE™ combate o varietate largă de dăunători, dar dintre insectele cu aparat bucal de înțepat și supt combate doar puricile melifer al părului.

DELEGATE™ este un partener ideal pentru alternarea tratamentelor cu insecticide din alte clase chimice pentru îmbunătățirea managementului rezistenței și nu prezintă rezistență încrucișată.

Spre deosebire de alte produse de pe piață, DELEGATE™ are acțiune asupra tuturor stadiilor de dezvoltare a dăunătorului, ceea ce reprezintă un mare avantaj în combaterea lor. Astfel, se limitează creșterea și înmulțirea generațiilor următoare.

DELEGATE™, noua soluție pe bază de spinetoram, este cel mai eficient insecticid din piață, cu numeroase premii, un spectru larg de combatere și eficient pe mai multe stadii de dezvoltare, limitând astfel dezvoltarea și înmulțirea generațiilor următoare. Deci, o soluție completă pentru pomicultura din România, o soluție care să faciliteze obținerea de fructe sănătoase, de calitate, care să îndeplinească standardele comerciale.

Related posts

NTT DATA, investiții de peste 100.000 de euro în noul sediu din Sibiu

Stefana Muresan

Producătorii grupați în cooperative agricole ar putea fi scutiți de impozit

Stefana Muresan

Afacerile din industria jocurilor video din România au depășit pragul de 200 de milioane de dolari. Cele mai importante studiouri din Transilvania și Banat sunt în Cluj, Timișoara și Brașov

Ion Surdu

Transformarea digitală: direcția principală spre o societate mai inteligentă la Sibiu Innovation Days 2020

Nicolae Pop

Orange aduce inovaţia 5G la UNTOLD

Ligia Voro

Organizatorii celui mai mare festival de teatru din țară au amânat punerea în vânzare a biletelor

Ion Surdu

Micii producători din Cluj s-au reunit în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

Sălăjenii de la Silvania Bio s-au pus pe angajări

Nora Dumitrescu

Clujul, timp de două zile capitala europeană a clusterelor

Ligia Voro

Bostan Junior, oferte atractive de apartamente în Târgu-Mureș

redactia

Proiect de reabilitare cu fonduri europene a Muzeului Etnografic al Transilvaniei

Stefana Muresan

Gică Popescu, promotor al Maramureșului. Județul, inclus în pachetul de promovare turistică la Euro 2020

redactia

White Star: High quality buildings better withstand a crisis

Ionut Oprea

ebm-papst, lider mondial în producția de motoare electrice și ventilatoare, mutare strategică la Oradea

redactia

1 milion de euro de la UE pentru “informatizarea” angajaților din Ardeal

Nora Dumitrescu

Un hunedorean, cel mai bogat cioban din țară. Are zeci de mii de mioare și terenuri în Ardeal

Stefana Muresan

Real Estate & Construction Forum, ediția III

Transilvania Business

ROMPAN: Cozonacii şi pasca tradiţională românească au ajuns în SUA și Canada

Stefana Muresan

Schaffer – cele mai performante încărcătoare frontale din România

Stefana Muresan

Tehnologia viitorului: oameni creativi, mașini inteligente, trafic ”verde”

Ion Surdu

WizzAir anunță investiții de 200 de mil. de dolari la Sibiu și angajări noi

Stefana Muresan

Fondurile europene, prioritatea Primăriei Oradea în 2019

redactia

Prezența mai multor companii din Fortune Global 500 în CEE va crește cererea pentru spații imobiliare

Ligia Voro

Selina preia Autostrada Transilvania de unde a părăsit-o Bechtel

Nora Dumitrescu

Leave a Comment