Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Performerii anului bursier 2020: Cinci dintre premiile Bursei de Valori București au fost acordate companiilor din Transilvania

Bursa de Valori Bucuresti a acordat 16 premii pentru rezultatele obtinute în 2020 de cele mai performante companii listate, companii de brokeraj, fonduri de pensii si de investiții.

Potrivit lui Radu Hanga, președintele BVB, anul 2020 a fost un an în care piata de capital si-a indeplinit cu brio rolul sau in economie. „Pe o parte, am demonstrat ca suntem un canal viabil pentru finantarea economiei, iar pe de alta parte, le-am asigurat investitorilor un mediu sigur si de incredere in care isi pot administra banii, prin achizitia sau vanzarea de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, intr-o perioada volatila si plina de incertitudini”, a precizat Hanga.

Adrian Tanase, director general BVB, a subliniat că premiile din acest an au fost acordate „ca o recunoastere a performantelor inregistrate intr-un an in care maturitatea investitorilor si a companiilor a fost mai presus de incertitudini si temeri”. „Vedem ca investitorii sunt mult mai maturi, mai atenti la cum isi administreaza banii, iar asta dovedeste o schimbare de mentalitate. Am asistat la o volatilitate destul de rar intalnita pe pietele financiare, cu scaderi bruste si rapide, urmate de o recuperare la fel de rapida, astfel ca am revenit foarte aproape de maximele istorice din 2007 in ceea ce priveste indicele BET. Suntem singura piata din regiune care a revenit la acest nivel”, a adăugat Tanase.

Cele 16 premii au fost acordate companiilor listate, brokerilor, fonduri de pensii private si de investitii care au obtinut anul trecut rezultate remarcabile. Cinci dintre premianți sunt companii din Transilvania: Banca Transilvania (Cluj), TeraPlast (Bistrița-Năsăud), BT Capital Partners (Cluj), BRK Financial Group (Cluj) și Goldring (Mureș).

Astfel, Ministerul Finantelor Publice, Banca Transilvania, TeraPlast, OMV Petrom si Norofert au fost premiate pentru valorile de tranzactionare inregistrate, randamentele aduse investitorilor si cresterea lichiditatii.

La categoria intermediari, BVB a acordat distinctii brokerilor care s-au remarcat in privinta valorilor de tranzactionare pe segmentul de actiuni si obligatiuni, care au sustinut cresterea lichiditatii si celor care au intermediat accesul companiilor antreprenoriale la piata de capital: Swiss Capital, BT Capital Partners, BRK Financial Group, Goldring si TradeVille.

In privinta fondurilor de pensii, au fost premiate cele mai performante fonduri Pilon II si Pilon III, luand in calcul evolutia lor pe o perioada de 10 ani (randament anualizat decembrie 2010 – decembrie 2020): BCR, administrat de BCR Pensii (Pilon II), si Raiffesen Acumulare, administrat de Raiffesen Asset Management (Pilon III).

La categoria fonduri de investitii a fost premiat fondul local, cu expunere si pe Romania, care a inregistrat cel mai mare randament in 2020: OTP Global Mix – Clasa L, administrator OTP Asset Management.

Dintre cele 16 premii, unul dintre premii a fost stabilit prin votul publicului si acordat pentru Cel mai apreciat jurnalist pe piata de capital in 2020. Au fost inregistrate peste 800 de voturi, optiunea publicului mergand spre Liviu Popescu, jurnalist Ziarul Financiar.

Incepand din acest an, BVB a introdus un nou premiu acordat companiei listate cu Cea mai buna comunicare cu jurnalistii. Acest premiu a fost stabilit de un juriu format din jurnalistii care acopera domeniul pietei de capital, pe baza experientei si interactiunii lor cu companiile listate. Fondul Proprietatea a fost desemnata ca fiind compania care a comunicat cel mai bine cu presa financiara pe parcursul anului trecut.

Potrivit BVB în 2020 au avut loc peste 17 emisiuni de obligatiuni listate, cu o valoare de peste 1,1 miliarde euro, precum si listarea a trei noi companii. Totodata, valoarea tranzactiilor realizate pe toate pietele BVB a atins un record istoric, de 18,3 miliarde lei (3,77 miliarde euro).

Total
1
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Parteneriat Elrond-Netopia: criptomoneda creată la Sibiu va fi disponibilă pentru plata la peste 30.000 de comercianți

Articolul următor

Elevele din România se pregătesc pentru un viitor în joburi tehnologice

Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Total
1
Share