Banci Economie Finante-banci Ultimele stiri

Performerii anului bursier 2020: Cinci dintre premiile Bursei de Valori București au fost acordate companiilor din Transilvania

Bursa de Valori Bucuresti a acordat 16 premii pentru rezultatele obtinute în 2020 de cele mai performante companii listate, companii de brokeraj, fonduri de pensii si de investiții.

Potrivit lui Radu Hanga, președintele BVB, anul 2020 a fost un an în care piata de capital si-a indeplinit cu brio rolul sau in economie. „Pe o parte, am demonstrat ca suntem un canal viabil pentru finantarea economiei, iar pe de alta parte, le-am asigurat investitorilor un mediu sigur si de incredere in care isi pot administra banii, prin achizitia sau vanzarea de actiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, intr-o perioada volatila si plina de incertitudini”, a precizat Hanga.

Adrian Tanase, director general BVB, a subliniat că premiile din acest an au fost acordate „ca o recunoastere a performantelor inregistrate intr-un an in care maturitatea investitorilor si a companiilor a fost mai presus de incertitudini si temeri”. „Vedem ca investitorii sunt mult mai maturi, mai atenti la cum isi administreaza banii, iar asta dovedeste o schimbare de mentalitate. Am asistat la o volatilitate destul de rar intalnita pe pietele financiare, cu scaderi bruste si rapide, urmate de o recuperare la fel de rapida, astfel ca am revenit foarte aproape de maximele istorice din 2007 in ceea ce priveste indicele BET. Suntem singura piata din regiune care a revenit la acest nivel”, a adăugat Tanase.

Cele 16 premii au fost acordate companiilor listate, brokerilor, fonduri de pensii private si de investitii care au obtinut anul trecut rezultate remarcabile. Cinci dintre premianți sunt companii din Transilvania: Banca Transilvania (Cluj), TeraPlast (Bistrița-Năsăud), BT Capital Partners (Cluj), BRK Financial Group (Cluj) și Goldring (Mureș).

Astfel, Ministerul Finantelor Publice, Banca Transilvania, TeraPlast, OMV Petrom si Norofert au fost premiate pentru valorile de tranzactionare inregistrate, randamentele aduse investitorilor si cresterea lichiditatii.

La categoria intermediari, BVB a acordat distinctii brokerilor care s-au remarcat in privinta valorilor de tranzactionare pe segmentul de actiuni si obligatiuni, care au sustinut cresterea lichiditatii si celor care au intermediat accesul companiilor antreprenoriale la piata de capital: Swiss Capital, BT Capital Partners, BRK Financial Group, Goldring si TradeVille.

In privinta fondurilor de pensii, au fost premiate cele mai performante fonduri Pilon II si Pilon III, luand in calcul evolutia lor pe o perioada de 10 ani (randament anualizat decembrie 2010 – decembrie 2020): BCR, administrat de BCR Pensii (Pilon II), si Raiffesen Acumulare, administrat de Raiffesen Asset Management (Pilon III).

La categoria fonduri de investitii a fost premiat fondul local, cu expunere si pe Romania, care a inregistrat cel mai mare randament in 2020: OTP Global Mix – Clasa L, administrator OTP Asset Management.

Dintre cele 16 premii, unul dintre premii a fost stabilit prin votul publicului si acordat pentru Cel mai apreciat jurnalist pe piata de capital in 2020. Au fost inregistrate peste 800 de voturi, optiunea publicului mergand spre Liviu Popescu, jurnalist Ziarul Financiar.

Incepand din acest an, BVB a introdus un nou premiu acordat companiei listate cu Cea mai buna comunicare cu jurnalistii. Acest premiu a fost stabilit de un juriu format din jurnalistii care acopera domeniul pietei de capital, pe baza experientei si interactiunii lor cu companiile listate. Fondul Proprietatea a fost desemnata ca fiind compania care a comunicat cel mai bine cu presa financiara pe parcursul anului trecut.

Potrivit BVB în 2020 au avut loc peste 17 emisiuni de obligatiuni listate, cu o valoare de peste 1,1 miliarde euro, precum si listarea a trei noi companii. Totodata, valoarea tranzactiilor realizate pe toate pietele BVB a atins un record istoric, de 18,3 miliarde lei (3,77 miliarde euro).

Related posts

Peste 20.000 de iubitori de motoare au fost prezenți la EXPO&BURN 2018, eveniment desfășurat la Aeroportul Iași

redactia

Fermieri campioni la rapiță cu producții de peste 5 t/ha

Stefana Muresan

Office, Rezidențial, Retail, Industrial&Logistic – perspectivă 360 grade, la Real Estate & Construction Forum

Ionut Oprea

Constructorii bihoreni au câștigat mai mult cu 2,54% în luna martie

Traian Dan

Sonaca opens its factory in Moldovenesti, Cluj

Ionut Oprea

100 days to the Monaco Yacht Show

Ionut Oprea

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj inaugurarează o nouă zonă de îmbarcare

redactia

Punctul de frontieră Borș 2 de pe Autostrada A3, inaugurat în 4 septembrie

Traian Dan

Un nou parteneriat între UBB, grupul Porsche și NTT Data

Stefana Muresan

Lagardère Travel Retail deschide cea mai mare cafenea sub brandul So!Coffee în Aeroportul Internațional Avram Iancu – Cluj

Nicolae Pop

Germanii de la Lidl vor inaugura mai multe magazine în Ardeal

Nora Dumitrescu

AFA Cluj a premiat 7 personalități clujene excepționale la “Gala Excelenței la Feminin 2018”

Stefana Muresan

Câmpia Turzii are proiecte Smart City de 40 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Frații Micula au pierdut cel de-al doilea proces intentat statului român

Traian Dan

Pandemia generată de COVID-19 accelerează revoluția comerțului electronic și dezvoltarea segmentului de logistică

Ion Surdu

BCR a lansat concursul de desene pentru elevi „Școala Banilor Bine-Crescuți”

Traian Dan

Fabricile Simex vor produce mobilă cu energie solară

Nora Dumitrescu

Berliner Wine Trophy: Medalie de aur și alte cinci premii pentru vinurile de Cotnari

Stefana Muresan

Alba: Nouă pârtie, la Şureanu, în Munţii Sebeşului

redactia

“Vrem piste ca afară pentru o distanţare fizică reală”

Nora Dumitrescu

Se lucrează din nou pe lotul 3 din autostrada Lugoj – Deva

redactia

Stephan Braune, Clubul Economic German din Transilvania: „Este foarte posibil ca o parte din producția care se face în Asia să fie relocată în Europa, iar România poate profita de acest lucru”

Ion Surdu

Fonduri pentru fermierii din toată țara. Studiu de caz: Ridichile și ardeii de Apahida cresc cu tractorul european

redactia

CBRE: Crăciunul începe în noiembrie, odată cu Black Friday

Ionut Oprea

Leave a Comment