Ordinul Arhitecților din România – Transilvania (OART) propune administrației și societății civile nominalizarea specialiștilor din această breaslă despre care se consideră că fac lucrări greșite, pentru a lua măsuri.
“În ultima perioadă, atenția publicului și a administrației este îndreptată foarte des spre arhitectură și urbanism. Indiferent de cauze, acest interes crescut este motiv de bucurie pentru noi, iar valoarea spațiului urban și a intervențiilor arhitecturale sunt o responsabilitate pe care ne-o asumăm noi, cei 1.000 de arhitecți ai filialei Transilvania a OAR, alături de toți colegii din țară.
În acest context, considerăm că jignirea unui întreg grup profesional pentru posibilele greșeli ale unor colegi nu este oportună și nu susține dorința noastră de a avea un mediu construit coerent și valoros. Prin urmare, vă rugăm, reprezentanți ai administrației, reprezentanți ai presei și ai societății civile, să numiți public arhitecții împotriva cărora se îndreaptă critica dvs”, conform OART.
„Numirea lor ne va permite fie să îi sprijinim, dacă este cazul, fie să ne sesizăm în situația în care s-au încălcat valorile pe care le promovăm, legislația sau drepturile unor oameni sau ale unor comunități.
Pentru că avem un scop comun, acela de a trăi în orașe și în comunități frumoase și primitoare și de a transmite copiilor noștri valorile extraordinare pe care și noi le-am moștenit, vă reamintim că majoritatea arhitecților sunt un real și necesar sprijin pentru cei care doresc să construiască, pentru beneficiarii, vecinii, comunitatea lor.
Nu putem jigni câteva mii de oameni pentru compromisurile acceptate, probabil, de câteva zeci. Indiferent de categoria profesională (politicieni, jurnaliști, avocați, medici, profesori sau orice specialități), nu putem generaliza exclusiv aspecte negative.
Nu sunt toți corupți, dezinteresați sau, dimpotrivă, interesați de ”foloase materiale ilicite”, ci, dimpotrivă, marea majoritate sunt dedicați meseriei și binelui comun. Credem că este necesar să ne asumăm, fiecare dintre noi, proiectele, clădirile, interesele, cuvintele, să ne respectăm reciproc, ca profesioniști și ca oameni”, se arată în scrisoarea deschisă.
Luarea de poziție a OART vine în contextul în care, la Cluj-Napoca, societatea civilă protestează împotriva unor construcții care au apărut sau urmează să apară în oraș și care nu ar respecta normele urbanistice sau legale.