Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

12 start-upuri din Transilvania și Banat de urmărit în 2021

? Gabriel Aldea ◘ https://komiti.media/

România este nu doar o țară cu orașe în plină dezvoltare și cu peisaje unice, ci și un teritoriu fertil pentru apariția de start-upuri. Multe dintre acestea ajung să dezvolte produse sau servicii pe mai multe continente sau se transformă în companii pentru care se bat fondurile de investiții.

Spre exemplu numai anul trecut start-upurile din România au atras peste 30 de milioane de euro. Majoritatea dintre ele ar merita să fie menționate. Transilvania Business a decis să alcătuiască propriul clasament – o listă cu 12 start-upuri din regiunile Transilvaniei și Banatului, care merită a fi urmărite în virtutea domeniilor în care oferă inovație.

Cartloop

Cartloop este un startup de marketing fondat în aprilie 2020 de doi absolvenți ai Universității din Oradea – Andrei Negrău și Lisa Popovici. Cei doi fondatori s-au stabilit în SUA, la Los Angeles. Cartllop acționează ca un asistent personal de cumpărături, care ajută magazinele să își optimizeze vânzările și relația cu clienții prin mesaje text. Deoarece oamenii ezită să cumpere anumite produse, pentru că au întrebări, Cartloop le oferă răspunsuri instantanee la orice întrebare care i-a oprit să finalizeze achiziția, oferindu-le o reducere.
În decembrie 2020 a câștigat competiția Startup Spotlight 2020 organizată de How to Web, obținând astfel premiul-investiție de 225.000 de euro. Anterior a mai atras o investiție de 300.000 euro de la GapMinder.

Innovating Society

Compania a fost fondată în Cluj-Napoca de doi tineri cu studii și experiență în Olanda, care au decis să se întoarcă în țară pentru a împărtăși cele mai bune practici legate de inovare din lume: Tudor Mihai și Alexandra Gurita. Innovating Society ajută organizațiile să dezvolte noi idei de business și să relanseze servicii existente pentru a câștiga avantaje competitive și a rămâne relevante pe piață.

ABINIRES

Ab Initio Research Services SRL.-D este companie start-up din România, care își desfășoară activitatea de cercetare în domeniul chimiei teoretice și chimiei computaționale și dezvoltarea aplicațiilor cu ajutorul cărora se pot rula aceste calculații cu ușurință. Firma a fost finanțată în cadrul Programului Operațional Competitivitate, axa 1.2.1. Echipa start-upului este alcătuită din chimiști, programatori, designeri, axați să creeze programe, care pun la dispoziția oricui să deruleze calculațiile abstracte ale metodelor, cercetate de grupul lor. Țelul companiei este de a cerceta metode și crea programe care ușurează simulările chimice, biochimice și dezvoltarea medicamentelor in silico.
Compania își are sediul în Sfântu Gheorghe, județul Covasna, și este condusă de dr. Zoltán Antal, revenit în România după mulți ani de experiență în Canada.

confDesk

Este o soluție avansată pentru desktop, tabletă și dispozitive mobile pentru organizarea și desfășurarea conferințelor academice. Acest soft prezintă o multitudine de funcționalități care permit organizarea conferințelor cât mai simplu și practic. Start-upul a fost fondaă în 2019 în Oradea, echipa având experiență în domeniul educației. Instrumentul pe care îl dezvoltă a fost construit inițial acum aproximativ 10 ani și a funcționat ca o instalare independentă pentru fiecare conferință care rulează pe acesta. Produsul așa cum este prezent se află într-o în fază incipientă, care rulează deja pentru câteva conferințe în versiunea beta privată.

Telios

Echipa companiei, cu sediul în Cluj-Napoca, se prezintă ca fiind „pionieri ai telemedicinei în România”. Sistemul românesc de sănătate nu este întotdeauna ușor de navigat. Philip Choban, CEO-ul Telios Care, a învățat acest lucru când s-a mutat în România din SUA în anul 2009 pentru soția sa Carmen care suferea de Alzheimer. În toată perioada în care soții Choban au trăit în România, Carmen a avut nevoi medicale complexe, iar Philip a fost nevoit să se confrunte cu problemele sistemului de sănătate local. Din experiența lui s-a născut Telios Care. În 2017, alături de ceilalți membri fondatori, Lucian Coșoi, Matt Henry (în SUA) și Dr. Adrian Danciu, Philip a pus bazele primului serviciu dedicat de telemedicină din România. Astăzi, serviciile medicale sunt disponibile pentru beneficiari din organizații mari și mici din domenii precum retail, IT, producție și transport.

Elrond

Elrond, fondată de Beniamin Mincu, Lucian Mincu și Lucian Todea, este compania care dezvoltă de la Sibiu un nou sistem blockchain, o tehnologie ce permite transferul de valoare (bani) între oricine, oricând, oriunde și la un cost de până la 100 de ori mai mic decât în prezent. Valoarea companiei a crescut considerabil în ultimul an, odată cu apropierea momentului lansării aplicației Maiar, care face ca orice telefon să poată avea un portofel digital funcțional în doar câteva secunde: pe data de 17 februarie valoarea de piață era de 2,3 miliarde de dolari. Elrond a devenit în luna ianuarie 2021 al doilea unicorn românesc. Recent, de tehnologia dezvoltată la Sibiu s-a arătat itneresat primarul orașului american Miami.

RF Meters

RF Meters este un start-up din Cluj care a dezvoltat o soluție inovatoare pentru Smart Metering folosind tehnologia wireless. Compania utilizează tehnologii inovatoare cu scopul dezvoltării unui modul de măsurare inteligentă, în domeniul consumului de energie, de exemplu. Dezvoltarea modului de măsurare inteligentă constă într-un modul atașat la un contor inteligent care colectează datele de la contor și le transmite printr-un protocol de comunicație fără fir dezvoltat de companie către un gateway. În decembrie 2020 a obținut o finanțare de 60.000 de euro pentru a-și dezvolta propriile soluții inovative prin participarea la primul apel deschis în cadrul proiectului BOWI, gestionat în România de Transilvania Digital Innovation Hub, centrul de inovare digitală orchestrat de Transilvania IT Cluster.

Solistron

Solistron este un inovator în aplicarea tehnologiilor ce folosesc energia Soarelui. Scopul companiei, fondată în Oradea, este de a oferi utilitatea corectă a sistemelor fotovoltaice, adaptată nevoilor oamenilor. Soluțiile integrate pe care le oferă cuprind atât posibilitatea propriei produceri de energie electrică, cât și de consum optimal, toate acestea atent coordonate și monitorizate. „Energia verde este cea mai sigură energie”, cred fondatorii start-upului. Compania a obținut, la fel, o finanțare de 60.000 euro în cadrul proiectului BOWI, dar pentru a creat un asistent pentru modelare inteligentă cu scopul optimizării experienței de imprimare 3D. Acesta analizează caracteristicile fizice ale articolului aflat în tipar și-l compară cu modelul virtual dorit, pentru a stabili, pe tot parcursul procesului, versiunea optimă.

Oviso Robotics

Cu sediul în Cluj-Napoca, România, OVISO Robotics este un furnizor de soluții și aplicații de robotizare personalizate și aplicații într-o gamă largă de industrii. Cu o experiență de peste 10 ani în robotică industrială, echipa companiei se concentrează pe provocările tehnologice de mâine, dezvoltând în mod constant soluții cu un grad ridicat de flexibilitate, versatilitate și adaptabilitate pregătite pentru industria 4.0. Oviso Robotics a fost fondată în 2019 la Cluj de Sorin Dan, Ovidiu Stan și Ioan Purcelean și este listată pe platforma mondială a Universal Robots, cel mai mare producător de roboți colaborativi din lume. Misiunea companiei este să aducă automatizarea robotizată la cel mai înalt nivel tehnologic și accesibil în toate industriile.
În aprilie 2020 un prototip dezvoltat de Oviso a ajuns la Spitalul municipal din Cluj-Napoca, utilizat pentru dezinfectare cu soluție biocid.

Smart Home Systems

SmartHomeSystems, cu sediul în Alba Iulia, oferă soluții de specialitate în domeniul caselor inteligente și a controlului clădirilor. Compania integrează sisteme bazate pe standardul KNX și LOXONE în clădiri rezidențiale, clădiri de birouri, scoli, oriunde poate fi adus un plus confortului și eficienței energetice. Echipa își propune să colaboreze strâns cu arhitecți, designeri, dezvoltatori imobiliari, dar și cu utilizatorii finali pentru a înțelege pretențiile acestora și pentru a ajuta la dezvoltarea și implementarea conceptului de clădiri inteligente.

Sensix

Sensix este un startup din Timișoara ce aduce pe piață o soluție completă de monitorizare a parametrilor ambientali și a eficienței energetice destinată cu precădere companiilor mici și mijlocii. Lucian Corduneanu și Ionuț Movilă au fondat compania în aprilie 2018, în acel an obținând o finanțare de 33.000 de dolari în cadrul Climate-KIC, principala inițiativă de inovare climatică a UE. Doi ani mai târziu, au câștigat din nou competiția. În prezent compania lucrează la dezvoltarea a 200 de dispozitive pentru șase școli.

indexAR

Fondat de Răzvan Boldiș în Timișoara în anul 2019, indexAR este un mobile browser de Realitate Augmentată și o platformă web prin care orice creator de conținut vizual (companii, advertiseri, freelanceri) poate livra către audiența sa în câteva minute propria experiență în AR.
În contextul pandemiei Covid19, compania a colaborat cu organizatorii evenimentului Factory 4.0, organizat la București în octombrie 2020, pentru a aduce în fața audienței soluțiile Industrei 4.0 prin Realitate Augmentată. A fost un eveniment hibrid, cu aproximativ 50 de participanți la fața locului și peste 1000 online. IndexAR funcționează în industrii, precum real estate, automotive, banking sau sănătate.

(Publicat în ediția print TB nr. 100 – ianuarie/februarie 2021)

FOTO principală – Gabriel Aldea ◘ https://komiti.media/

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Straco, eliminată de pe Autostrada Transilvania

Articolul următor

TB 100. Carieră de bancher: Patrițiu Abrudan, 25 de ani în Banca Transilvania

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share