Proiecte Ultimele stiri

Clujul se vrea orașul regional nr. 1 din Europa Centrală & Est

Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) pentru Cluj-Napoca prevede ca orașul să ajungă zona urbană cu cea mai ridicată calitate a vieții dintre orașele secundare aflate în Europa Centrală și de Est (ECE).

La dezbaterea publică despre Zona Metropolitană Cluj (ZMC), conducerea Centrului de Inovare și Imaginație Civică al Primăriei Cluj-Napoca (CIIC-PCN) a menționat că noua strategie e gândită până în 2030. Conceptul principal care va sta la baza documentului programatic este calitatea vieții la nivelul ZMC.

Viziunea de ansamblu a SIDU arată că, în 2050, Cluj-Napoca, inclusiv zona metropolitană, va fi zona urbană cu cea mai ridicată calitate a vieții dintre orașele secundare aflate în ECE, și o platformă de importanță europeană pentru dezvoltarea și testarea noilor tehnologii, care să răspundă provocărilor viitorului.

Colaborarea între localitățile din ZMC e instrumentul cheie în punerea în practică a viziunii gândite de experții Băncii Mondiale. Pe termen mediu și lung, mobilitatea alternativă, punerea la dispoziția cetățenilor a facilităților necesare unui trai decent la maximum 20 de minute de mers pe jos se numără printre prioritățile ZMC.

„În fiecare zi avem presiuni economice, imobiliare, de mobilitate în oraș ca urmare a dezvoltării ZMC. Am decis să ne asociem cu guvernul pentru a realiza marile proiecte care vizează ZMC și am obținut acordul acestuia de a pregăti proiecte pe zona de mobilitate și dezvoltare economică.

Am început și am instituționalizat colaborarea cu primarii din aria metropolitană, în primul rând cu cei din inelul 1 al Clujului. Pe pe zona de transport avem asociația metropolitană, dar lucrăm împreună și pentru a pune în practică proiecte de anvergură precum trenul metropolitan sau metroul.

Voi propune un acord de parteneriat primarilor pentru culoarul de mobilitate alternativă de-a lungul Someșului, de la Gilău până la Bonțida. În Cluj-Napoca, pe 16 km, avem etapizată amenajarea malurilor Someșului, dar toți primarii din ZMC trebuie să rezerve spațiul aferent prin planurile lor urbanistice generale pentru finalizarea acestui coridor de mobilitate”, a declarat edilul Emil Boc.

“Piramida în vârful căreia se află nevoile cetățenilor e compusă dintr-o administrație eficace și eficientă, conectivitate (autostrăzi, aeroporturi, cale ferată), locuințe, infrastructura de bază, oportunități (locuri de muncă, acces la piețe, sănătate, educație). Viziunea ZMC arată că educația este la fel de importantă ca și cultura, sănătatea și locurile de muncă pentru punerea la dispoziția cetățenilor a instrumentelor care să ducă la o calitate a vieții la fel de crescută în toate localitățile componente”, conform SIDU.

Administrația locală susține că toate marile proiecte de infrastructură ale Clujului (trenul metropolitan, metroul, centura metropolitană, conectarea Clujului la autostradă, electrificarea căii ferate Cluj-Bihor) vor duce la îmbunătățirea conectivității în zona metropolitană Cluj și la o dezvoltare economică accelerată.

În proiectul centurii au fost incluse piste de biciclete 19 km, de la barajul din Florești până aproape de ieșirea din Cluj-Napoca. Pistele vor avea o lățime de 1,5 m pe sens, fiind prevăzută și o zonă de siguranță de 1 m pe fiecare parte. Au fost prevăzute piste de biciclete și pe drumurile de legătură ale centurii, pe 9 km.

O altă noutate este un proiect privind realizarea unui Master Plan în Bd. Muncii pentru crearea unei viziuni integrate în zonă în materie de locuire, circulații și dezvoltare economică, după modelul planul urbanistic zonal Sopor. SIDU este realizată de PCN, BM și ZMC.

„Odată ce va fi finalizat primul draft al SIDU 2021-2030 va urma o nouă perioadă de dezbatere publică; apoi vom trece la dezbaterea din consiliul local și aprobarea documentului final. Ne dorim să fim pregătiți pentru absorbția fondurilor europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență sau prin programele din cadrul exercițiului financiar 2021-2027”, a declarat Ovidiu Cîmpean, coordonatorul CIIC.

CIIC a organizat șapte dezbateri publice pe marginea viitoarei SIDU, fiecare dedicată unui capitol specific, de la regenerare urbană, la educație și infrastructură urbană până la Clujul verde, mobilitate și locuire.

Related posts

[Enjoy Transylvania!] Brașov, an Attractive City for National and International Investments

Transilvania Business

Au fost desemnați finaliştii competiţiei E.ON Energy Globe Award România 2017

Ligia Voro

Umbrărescu, cel mai bine plătit drumar român în 2017. Peste 70% din plățile realizate de CNAIR, în conturile constructorilor străini pentru lucrări în Transilvania

Stefana Muresan

Un manager școlit la Cluj a crescut afacerile Elit cu 50%

Nora Dumitrescu

Euro Gas Systems va construi o stație de comprimare a gazelor în Croaţia, contract de peste 8 mil. euro

Stefana Muresan

Eurocerad International din Bucureşti, singurul ofertant la licitaţia de completare a proiectului tehnic pentru nouă kilometri din Autostrada Lugoj – Deva

redactia

Energynomics organizează la Brașov primul eveniment al anului dedicat eficienței energetice

Ligia Voro

NTT DATA, noul sponsor al echipei de fotbal CFR Cluj

Stefana Muresan

Turbinele eoliene, principala sursă de energie a țării

redactia

Oradea: Din bugetul record pe 2019, aproape jumătate merge în investiţii

Stefana Muresan

S-au deschis înscrierile la Startarium PitchDay 2019

Ligia Voro

Mai am un singur dor/Să circul pe A8

redactia

Aeroportul Internațional Cluj își propune profit cât toate celelalte societăți la un loc

Stefana Muresan

Draxlmaier, cel mai mare angajator din Satu Mare, și-a reluat activitatea

Traian Dan

460 de tineri bihoreni s-au înscris în Programul „Generaţia Tech”

Traian Dan

Bucovina și Clujul își vând produsele tradiționale la comun

Nora Dumitrescu

Centura de Sud a Timișoarei are castigator. Lucrările încep în 2019

Stefana Muresan

Britanicii de la DS Smith au finalizat achiziția EcoPack Ghimbav şi Ecopaper Zărneşti, tranzacție de 208 mil. euro

Stefana Muresan

Clujul va avea hub-uri educaționale în noile sale cartiere

Nora Dumitrescu

Portalul ANAF – adaptat pentru mobil, iar accesul la Spațiul Privat Virtual și arhiva pentru eliberarea documentelor – optimizate: 9 milioane de euro

Ion Surdu

Un copil din Tulcea a primit o inimă nouă în urma unui transplant efectuat la Târgu Mureș

redactia

QS World University Rankings: UVT și alte trei universități din Consorțiul Universitaria sunt prezente în top

Stefana Muresan

Comunicat privind demararea proiectului: Realizare platformă multimedia ”ARDEAL24.RO” – Ziar Regional Online

Nicolae Pop

A fost constituit noul Consiliu pentru Dezvoltare Regională al Regiunii Vest, pentru perioada 2020-2024

Nicolae Pop

Leave a Comment