Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Oradea lansează o competiţie de idei de startup-uri în domeniul Smart City

Joi, 11 martie, la sediul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a fost prezentată lansarea unei competiţii online de idei de startup-uri în domeniul Smart City – „Bright Night #6″.

Au participat Mihai Jurca – city managerul Primăriei Oradea, Alina Silaghi – director ADLO și David Achim – Executive Director & Startup Program Manager.

Competiția va avea loc online pe website-ul makeitinoradea.ro/live și pe pagina de facebook a Make IT in Oradea, în data de 18 martie, cu mențiunea că înscrierile se pot face accesând link-ul http://bit.ly/brightnight6 şi urmând instrucţiunile prezentate pe website, până la data de 16 martie.

City-managerul Mihai Jurca a detaliat ce înseamnă un proiect de oraș inteligent, dar și ce rezultate și ce beneficii poate aduce acesta pentru comunitatea locală:

Ideea unui proiect de oraș inteligent nu este o idee care s-a născut acum, ea a fost pregătită de ceva timp, unul din pilonii importanți fiind programul Make IT in Oradea. O astfel de competiţie de idei de startup-uri în domeniul Smart City este un tip proiect care ajută comunitatea, care vine cu răspunsuri concrete pentru industrie și pentru cei care vor să-și deschidă un business de acest fel în Oradea. Competiția este deschisă tuturor, indiferent că vin din România sau din afara țării, dar care doresc să creeze în Oradea un business și locuri de muncă în zona IT. Tipul acesta de proiecte poate să ofere soluții pentru nevoile de digitalizare a unor instituții publice din Oradea sau pentru alte tipuri de servicii publice din oraș. Un exemplu viabil și funcțional în acest sens l-am văzut în Israel, în Tel Aviv existând deja un astfel de hub care generează soluții IT, soluții pe care le folosesc apoi orașele și industriile de la nivel global. Credem că și Oradea poate să înceapă un astfel de demers prin programul Make IT in Oradea”, a declarat Mihai Jurca.

Participanți

Competiţia de idei de startup-uri în domeniul Smart City – „Bright Night #6″ este deschisă tuturor celor aflați în căutarea unor oportunităţi de dezvoltare a unui startup în domeniul Smart City, Bright Labs Incubator by Make IT in Oradea oferind sprijinul, parteneriatele, comunitatea, know-how-ul și fondurile necesare.

David Achim – Executive Director & Startup Program Manager a menționat faptul că competiția se va desfășura live, concurentul va avea la dispoziție un timp să își prezinte ideea, apoi juriul va veni cu întrebări, urmând ca, după analizarea fiecărei idei, juriul să delibereze. Acesta a precizat că nu există stabilită o limită a numărului de proiecte care vor fi admise. Singura condiție de participare este vârsta minima de 18 ani, nefiind nevoie de studii în domeniul IT sau de absolvirea altor studii de specialitate. Astfel, la competiție poate participa orice persoană fizică sau juridică atât din Oradea, din România, cât și din afara țării, care vine însă și prezintă online în cadrul competiției, în fața unui juriu, o idee care să răspundă unor nevoi de smart city, singura condiție fiind ca businessul care se va dezvolta apoi pe baza acelei idei să se desfășoare în Oradea și să genereze astfel locuri de muncă în Oradea.

Dezvoltarea de soluții și produse pentru orașele inteligente este un subiect căruia i se acordă o tot mai mare atenție și importanță în ultimul timp. Oradea, unul dintre cele mai performante, eficiente și moderne orașe din România, își propune astfel nu doar să implementeze astfel de soluții, ci să devină un pol de dezvoltare și export a unor astfel de soluții.

Directorul ADLO, Alina Silaghi a vorbit despre ceea ce s-a realizat prin programul Make IT in Oradea.

Acest program a luat ființă în anul 2019 din nevoia de a dezvolta ecosistemul de IT din Oradea. În acest scop, Primăria Oradea a demarat acordarea de burse elevilor care studiază la liceele cu profil mate-info, e vorba de 17 clase de elevi existente în Oradea, undeva la 1.900 de elevi. Aceștia primesc burse în valoare de 200 de lei /lună cu condiția să aibă media de peste 8,50 și să urmeze o facultate de profil în cadrul universităților din Oradea. Pentru studenții înscriși la profiluri IT în Oradea, prin același program Make IT in Oradea, se decontează tot ce înseamnă cazare și masă. Totodată, pentru mediul de afaceri în domeniul IT se acordă anumite facilități fiscale, constând diverse scutiri de impozit”, a precizat Alina Silaghi.

Tot pentru accelerarea dezvoltării startup-urilor de tech în Oradea, Make IT in Oradea a lansat în luna decembrie „Bright Labs Incubator” – un incubator destinat ideilor de startup-uri tech care oferă mentorare și asistență celor care vor să își dezvolte un startup în Oradea. La finalul acestui program de incubare, cele mai performante startup-uri sunt eligibile pentru o investiţie de până la 50.000 euro din partea asociației Make IT in Oradea, care administrează un fond anual de 300.000 euro.

Una din categoriile de startup-uri căreia i se acordă acum o importanţă deosebită în cadrul acestei iniţiative este cea a startup-urilor care dezvoltă soluţii şi produse pentru domeniul smart city. Alături de specialiști și în parteneriat cu Primăria Oradea, startup-urile care se alătură programului de incubare vor avea oportunitatea de a folosi oraşul Oradea ca prim oraș de testare şi implementare a soluţiilor și produselor dezvoltate.

Detalii despre eveniment pot fi găsite accesând următorul link: http://bit.ly/brightnight6.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior
AROBS Transilvania Software (Cluj) și Teraplast (Bistrița-Năsăud) sunt singurele societăți din regiune listate la bursă care au apelat, prin intermediul eVOTE, la adunările generale ale acționarilor (AGA) derulate în sistem virtual.

BRK Financial a lansat un cont de investiții pentru copii

Articolul următor

Clujul se vrea orașul regional nr. 1 din Europa Centrală & Est

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share