Antreprenori Bihor Digitalizare Educație IT&C Slider Ultimele stiri

Oradea lansează o competiţie de idei de startup-uri în domeniul Smart City

Joi, 11 martie, la sediul Agenției de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO) a fost prezentată lansarea unei competiţii online de idei de startup-uri în domeniul Smart City – „Bright Night #6″.

Au participat Mihai Jurca – city managerul Primăriei Oradea, Alina Silaghi – director ADLO și David Achim – Executive Director & Startup Program Manager.

Competiția va avea loc online pe website-ul makeitinoradea.ro/live și pe pagina de facebook a Make IT in Oradea, în data de 18 martie, cu mențiunea că înscrierile se pot face accesând link-ul http://bit.ly/brightnight6 şi urmând instrucţiunile prezentate pe website, până la data de 16 martie.

City-managerul Mihai Jurca a detaliat ce înseamnă un proiect de oraș inteligent, dar și ce rezultate și ce beneficii poate aduce acesta pentru comunitatea locală:

Ideea unui proiect de oraș inteligent nu este o idee care s-a născut acum, ea a fost pregătită de ceva timp, unul din pilonii importanți fiind programul Make IT in Oradea. O astfel de competiţie de idei de startup-uri în domeniul Smart City este un tip proiect care ajută comunitatea, care vine cu răspunsuri concrete pentru industrie și pentru cei care vor să-și deschidă un business de acest fel în Oradea. Competiția este deschisă tuturor, indiferent că vin din România sau din afara țării, dar care doresc să creeze în Oradea un business și locuri de muncă în zona IT. Tipul acesta de proiecte poate să ofere soluții pentru nevoile de digitalizare a unor instituții publice din Oradea sau pentru alte tipuri de servicii publice din oraș. Un exemplu viabil și funcțional în acest sens l-am văzut în Israel, în Tel Aviv existând deja un astfel de hub care generează soluții IT, soluții pe care le folosesc apoi orașele și industriile de la nivel global. Credem că și Oradea poate să înceapă un astfel de demers prin programul Make IT in Oradea”, a declarat Mihai Jurca.

Participanți

Competiţia de idei de startup-uri în domeniul Smart City – „Bright Night #6″ este deschisă tuturor celor aflați în căutarea unor oportunităţi de dezvoltare a unui startup în domeniul Smart City, Bright Labs Incubator by Make IT in Oradea oferind sprijinul, parteneriatele, comunitatea, know-how-ul și fondurile necesare.

David Achim – Executive Director & Startup Program Manager a menționat faptul că competiția se va desfășura live, concurentul va avea la dispoziție un timp să își prezinte ideea, apoi juriul va veni cu întrebări, urmând ca, după analizarea fiecărei idei, juriul să delibereze. Acesta a precizat că nu există stabilită o limită a numărului de proiecte care vor fi admise. Singura condiție de participare este vârsta minima de 18 ani, nefiind nevoie de studii în domeniul IT sau de absolvirea altor studii de specialitate. Astfel, la competiție poate participa orice persoană fizică sau juridică atât din Oradea, din România, cât și din afara țării, care vine însă și prezintă online în cadrul competiției, în fața unui juriu, o idee care să răspundă unor nevoi de smart city, singura condiție fiind ca businessul care se va dezvolta apoi pe baza acelei idei să se desfășoare în Oradea și să genereze astfel locuri de muncă în Oradea.

Dezvoltarea de soluții și produse pentru orașele inteligente este un subiect căruia i se acordă o tot mai mare atenție și importanță în ultimul timp. Oradea, unul dintre cele mai performante, eficiente și moderne orașe din România, își propune astfel nu doar să implementeze astfel de soluții, ci să devină un pol de dezvoltare și export a unor astfel de soluții.

Directorul ADLO, Alina Silaghi a vorbit despre ceea ce s-a realizat prin programul Make IT in Oradea.

Acest program a luat ființă în anul 2019 din nevoia de a dezvolta ecosistemul de IT din Oradea. În acest scop, Primăria Oradea a demarat acordarea de burse elevilor care studiază la liceele cu profil mate-info, e vorba de 17 clase de elevi existente în Oradea, undeva la 1.900 de elevi. Aceștia primesc burse în valoare de 200 de lei /lună cu condiția să aibă media de peste 8,50 și să urmeze o facultate de profil în cadrul universităților din Oradea. Pentru studenții înscriși la profiluri IT în Oradea, prin același program Make IT in Oradea, se decontează tot ce înseamnă cazare și masă. Totodată, pentru mediul de afaceri în domeniul IT se acordă anumite facilități fiscale, constând diverse scutiri de impozit”, a precizat Alina Silaghi.

Tot pentru accelerarea dezvoltării startup-urilor de tech în Oradea, Make IT in Oradea a lansat în luna decembrie „Bright Labs Incubator” – un incubator destinat ideilor de startup-uri tech care oferă mentorare și asistență celor care vor să își dezvolte un startup în Oradea. La finalul acestui program de incubare, cele mai performante startup-uri sunt eligibile pentru o investiţie de până la 50.000 euro din partea asociației Make IT in Oradea, care administrează un fond anual de 300.000 euro.

Una din categoriile de startup-uri căreia i se acordă acum o importanţă deosebită în cadrul acestei iniţiative este cea a startup-urilor care dezvoltă soluţii şi produse pentru domeniul smart city. Alături de specialiști și în parteneriat cu Primăria Oradea, startup-urile care se alătură programului de incubare vor avea oportunitatea de a folosi oraşul Oradea ca prim oraș de testare şi implementare a soluţiilor și produselor dezvoltate.

Detalii despre eveniment pot fi găsite accesând următorul link: http://bit.ly/brightnight6.

Related posts

Capacitate de producție în Maramureș: 15 milioane de măști lunar

Nora Dumitrescu

Americanii promit conectarea Mării Baltice cu Marea Neagră printr-o autostradă și cale ferată: de la Gdansk la Constanța

Ion Surdu

O plantație de aluni din Timiș produce materie primă pentru Ferrero Rocher sau Raffaello

Stefana Muresan

Recrutări de necalificați la fabrica de măști din Maramureș

Nora Dumitrescu

Campeador ridică un hotel cu self check la Cluj

Nora Dumitrescu

Fotbalul juvenil românesc, finanțat de la Cluj

Nora Dumitrescu

GP Sofa mizează pe o cifră de afaceri de 52 milioane de euro

Stefana Muresan

FOTO-VIDEO: PORR și provocările de pe șantierul Autostrăzii 10 – Decea-Turda

redactia

WIZZ AIR SĂRBĂTOREȘTE 2 ANI DE LA DESCHIDEREA BAZEI DIN IAȘI PRIN EXTINDEREA OPERAȚIUNILOR

Stefana Muresan

Pălinca produsă în Odorheiul Secuiesc, Sfântu Gheorghe și Bădăcin le-a luat europenilor toate medaliile

redactia

Transgaz primește un împrumut de 50 de milioane de euro de la BEI pentru o conductă care va transporta gazele din Marea Neagră

redactia

Maramureșul va accesa proiecte transfrontaliere de 3 milioane de euro

Nora Dumitrescu

DEMO METAL VEST 2017, un eveniment de excepţie la Expo Arad

Stefana Muresan

Dan Zaharia – Extind, Iasi: Cuvinte cheie în noul normal, cum putem folosi lecţia lui 2020 pentru modelarea prezentului

Ionut Oprea

Cetatea Sarmizegetusa Regia va fi restaurată, cel mai mare proiect din acest domeniu din ultimii 30 de ani

Stefana Muresan

Transilvania Business vă urează Sărbători Pascale fericite!

Ioan Sandor

Termen prelungit la solicitarea microgranturilor

Traian Dan

Carmen Iohannis si Brigitte Macron, in vizita la o aradeanca de succes

Stefana Muresan

Curieratul pe bicicletă prinde viteză în Transilvania

Nora Dumitrescu

Cramele Recaș vizează creșterea producției la 30 de mi­lioa­ne de litri

Stefana Muresan

Investiții de 230 milioane euro în sectorul de apă și apă uzată din județul Satu Mare

Stefana Muresan

Primăria Oradea aşteaptă companii de construcţii pentru reabilitarea unui mare număr de clădiri de patrimoniu

Stefana Muresan

CJ | GTS Telecom deschide centru de date la Cluj

Topul universităților din România. UBB, pe primul loc

redactia

Leave a Comment