Antreprenori Bistrița-Năsăud Ultimele stiri

”Antreprenoriatul Românesc în Pandemie”, conferință OFA-UGIR la Bistrița

Organizația Femeilor Antreprenor (OFA) –UGIR a organizat, la Bistrița-Năsăud, conferința ”Antreprenoriatul Românesc în Pandemie”, evenimentul fiind dedicat soluțiilor și acțiunilor pentru perioada post-pandemie.

 

La conferința care a avut loc vineri, 12 martie, au fost prezenți europarlamentarii Corina Crețu și Dragoș Pâslaru, Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Valentina Saygo, secretar de stat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Goerge Cățean, secretar de stat Ministerul Agriculturii și Liliana Romaniuc, consilier Ministerul Educației și Cercetării. Totodată, evenimentul a beneficiat de participarea unor antreprenori de marcă din toată țara, reprezentanți ai unor firme de top, din toate domeniile de activitate.

Europarlamentarul Corina Crețu a ținut să-i felicite pe antreprenorii prezenți, pentru curajul și modul în care au făcut față ”acestei perioade sumbre, pentru o bună parte a mediului privat. ”Fiind in Parlamentul European, am putut constata cu tristețe că, din punct de vedere al categoriei sociale, dar și din punct de vedere a situației economice a țării noastre, femeile antreprenor sunt într-o situație mai dificilă față de femeile antreprenor din alte state, precum Suedia sau Germania. Eu aș milita și v-aș sfătui să faceți un front comun pentru o comunicare mai mare în privința fondurilor europene. Nu știm cum arată PNNR, plan care trebuie depus la Comisia Europeană pana la 30 aprilie”, a spus europarlamentarul Corina Crețu.

George Cățean, secretar de stat Ministerul Agriculturii, a precizat că ministerul pregătește mai multe programe de finanțare, cel mai important fiind PNRR. Acestea sunt menite să sprijine dezvoltarea antreprenorială în mediul digital, unde este mare nevoie.

”Vorbim despre o rețea națională de depozite, vorbim despre necesitatea învățământului agricol, pentru că avem nevoie de o bază de oameni care să vină și să contribuie la dezvoltarea mediului rural.

Pregătim perioada de tranziție către noua politică agricolă comună, ceea ce înseamnă sprijin pentru instalarea tinerilor în agricultură, cu un grant de 70.000 euro, (buget alocat 100 milioane euro) pe lângă fermele integrate și vom pune foarte mult accent pe partea de digital, de înverzire și biodioversitate. Iar de la jumătatea anului, dăm drumul la primele call-uri pentru ceea ce înseamnă PNDR 2021-2022”, a anunțat secretarul de stat George Cățean.

Dragoș Pâslaru, europarlamentar Renew Europe, a susținut că egalitatea de gen, o problemă actuală la nivel european, ar trebui recunoscută și promovată nu numai de 8 martie!

Cât privește accesul la finanțare a firmelor românești, Dragoș Pâslaru a spus că există câteva probleme.

”Conform datelor, 60% din IMM-urile din România au o problemă în ceea ce privește accesul la finanțare, în sensul că, sunt supraîndatorate, au o problemă de capitalizare și din acest motiv sunt foarte vulnerabile. Finanțarea bancara are și ea niște norme, și din această cauză, este și ea limitată. Filosofia este cum putem să facem dintr-un miliard, două miliarde, cum putem multiplica banii (din cadrul PNRR).”

Europarlamentarul Dragoș Pâslaru a susținut că accesul la finanțare ar trebui să prevadă posibilitatea micilor antreprenori să se listeze la Bursă mult mai ușor, deci alte tipuri de instrumente, de tip non bancar, care să fie puse la dispoziția antreprenorilor.

”Vorbind despre PNNR ar trebui să încurajăm lucrurile altfel, să încurajăm modul și ambiția în România, să încurajăm start-up-urile în tehnologie, să vedem din ce în ce mai multe femei antreprenor. Acesta este mesajul cu privire la avangardă: România nu poate să rămână tot timpul în  a recupera decalajele, în a prinde din urmă”, a afirmat Dragoș Pâslaru.

Valentina Saygo, secretar de stat Ministerul Economiei, întrebată fiind când vor fi aplicate Măsurile 2 și 3, pe care le așteaptă toți antreprenorii, a precizat:

” Nu pot să vă răspund la această întrebare. Sunt niște decizii care trebuiesc luate la nivelul coaliției. Sunt convinsă că, în cel mai scurt timp, ele se vor debloca. Știu că sunt multe probleme și multe disfuncționalități, iar oamenii așteaptă aceste granturi care trebuiau să vină de foarte multă vreme”.

Secretarul de stat din Ministerul Economiei a precizat însă: ”În calitate de antreprenor, știu ce înseamnă să-ți închizi activitatea și să dai personalul afară.(…) Nu, nu este ușor să fii antreprenor în ziua de azi, să te confrunți cu lipsa de clienți și decizia de a concedia angajații sau a-i trimite în șomaj tehnic. Nu ne rămâne de făcut decât să sperăm, pentru că pot fi multe măsuri care să vină în sprijinul antreprenorilor!”

Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a spus că, în România, potențialul antreprenorial este în prezent subexploatat ca sursă de creștere economică. Cât privește problematica de gen, în domeniul ocupării forței de muncă, situația este descurajantă. ”Persoanele de gen feminin reprezintă cea mai mare parte dintre lucrătorii familiali neremunerați”, a declarat Mihnea Claudiu Drumea.

Liliana Romaniuc, consilier Ministerul Educației și Cercetării, a susținut că, în momentul de față, Ministerul Educației caută soluții pentru a putea face transferul competenlor antreprenoriale în mediul educațional. Liliana Romaniuc a spus că se are în vedere, în planul școlar, implementarea învîțîrii continue: ”learning by doing”(învățare prin practică), iar directorii și profesorii au nevoie de dezvoltarea cunoștințelor antreprenoriale.

”Trăim într-o lume vuka: o lume extrem de volatilă, incertă, complexă, ambiguă. Ca să faci față într-o astfel de lume, ai nevoie de meta-competență, ceea ce inseamnă: să ai capacitatea să înveți, să adaptezi, să anticipezi și să schimbi continuu”, a afirmat Liliana Romaniuc.

Bianca Pintea, președinte OFA-UGIR Bistrița Năsăud, a susținut, în intervenția sa: ”Avem un potențial uriaș în zona antreprenoriatului de gen feminin, există aptitudini, creativitate, știință, determinare. Și cu toate acestea nu există o comunitate de business unită, cu o voce puternică și unitară, în mediul antreprenorial feminin. OFA-UGIR își propune să fie acea voce unitară la nivel național, cu reprezentare în toate cele 42 de județe ale țării”.

Mirabela Miron, președinte OFA-UGIR, a lansat, în finalul conferinței, un apel femeilor antreprenor.

”OFA-UGIR a apărut ca un răspuns la lentoarea cu care se întâmplă lucrurile în România. Avem forța, inteligența și dăruirea de a schimba această stare de lucruri. Am demonstrat până acum că avem tăria de a depăși toate situațiile grele, neprevăzute, astfel încât să construim împreună un viitor mai bun în țara noastră. De ce să veniți alături de OFA? Pentru că nu mai avem timp de pierdut! Pentru că este nevoie de unitate. Așa cum România este una singură, așa și noi trebuie să avem o voce singulară! Cred că împreună putem schimba lucrurile!”, a afirmat Mirabela Miron.

Related posts

Fraţii Buzoianu, bloc cu 8 etaje pe platforma industrială a fostei fabrici Feleacul din Cluj-Napoca

Stefana Muresan

Centru indoor și outdoor de formare profesională în „Episcopia Bihor”

Traian Dan

Clujul și Timișoara, cele mai eficiente orașe din România în lupta împotriva poluării

redactia

CJ Sibiu caută constructor pentru modernizarea unui drum de 35 km. Contract de peste 17 mil. euro

Stefana Muresan

Filiala din Sibiu a unuia dintre cei mai importanți furnizori pe plan internațional de sisteme de conectare a împlinit 14 ani

Papuc Irina

BUILD YOUR BUSINESS IN ROMANIA: Perspectives, Opportunities and Challenges for Investments

Ionut Oprea

Masterat Bosch la Universitatea Babeș Bolyai

Nora Dumitrescu

Primăria Oradea aşteaptă companii de construcţii pentru reabilitarea unui mare număr de clădiri de patrimoniu

Stefana Muresan

Cererile de negociere cu băncile prin CSALB au crescut de zece ori din 2016

Traian Dan

Michelin, la 40 de ani de existenţă a fabricii de la Zalău: investiţii de 33 milioane de euro și 100 de noi locuri de muncă

Stefana Muresan

În primăvară va începe construcţia Uzinei BMW de la Debrecen

Traian Dan

Ana Birchall: Ne dorim să ducem mai departe idealurile marii familii europene

redactia

Acord între UMFST Târgu Mureș și SNU, Coreea de Sud

Ligia Voro

Profesoară de engleză din Bistrița, afaceri de 8 milioane euro din exportul de viței

Stefana Muresan

Romgaz a afişat un profit net în creştere cu 82,4% în 2017

Stefana Muresan

LeasingWEB: Avantajele unui serviciu de achiziționare în rate a unui website

A. I.

Concertele Classic Unlimited încep o nouă călătorie prin țară la sfârșitul lunii octombrie

Ligia Voro

[Enjoy Transylvania!] Reghin municipality, from a rich history to digital technology

Transilvania Business

Unul dintre cei mai influenţi tineri din Europa, Cornel Amariei (25 ani) – director de inovaţie la Continental

Stefana Muresan

Construcții SA și Sfera Con SRL vor reabilita o secție a Spitalului Județean Sibiu, contract de peste 9 mil. lei

redactia

Cluj: Tetarom SA ar putea fi listată la Bursă

Stefana Muresan

Robot de procesare a facturilor, creat de Life Is Hard

Nora Dumitrescu

Noutăți de la fabrica Ford din Craiova: investiție de 30 de milioane de dolari și începerea producției primului SUV Ford Performance în România

Ion Surdu

Start-Up Nation 2018, aproape de lansare

Ligia Voro

Leave a Comment