Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Mai întâi a fost ideea, apoi – pasiunea: Berărie artizanală deschisă în pandemie în Avrig

Județul Sibiu este un teren prolific pentru berea artizanală, în pofida provocărilor economice. În ultimele zile ale anului 2020, în cea mai nouă fabrică de bere locală, deschisă la intrarea pe Valea Avrigului – una dintre cele mai populate zone ale județului – a fost turnată prima bere în pahar. AuGusta e numele ei.

Proprietarul noului produs local este Costin Bădilă, absolvent de Drept, cu o experiență de peste 15 ani în business. Originar din Avrig, cea mai mare parte a carierei sale profesionale și-a desfășurat-o din postura de director al celui mai mare complex zootehnic de porcine din județ. În 2017, când proprietarii au decis s-o vândă, aceasta avea peste 27.000 de animale, aproape 50 de angajați și o cifră de afaceri de peste 5 milioane de euro – rezultate atinse datorită efortului depus de toți colegii săi. Costin Bădilă a fost și vicepreședinte al patronatului crescătorilor de porci din România. În toată această perioadă, datorită multiplelor deplasări peste hotare a descoperit și berăriile locale. De aici a pornit totul.

Berea locală este căutată de turiști

„Ideea a încolțit de prin 2014. Mergând la schi în Austria, indiferent în ce localitate te aflai găseai o bere pe care nu o vedeai în altă parte și care era promovată ca produs local. Tot discutând și cu prietenii mei care aveau afaceri în gastronomie îmi ziceau că mulți turiști care vizitau Sibiul se interesau dacă avem bere locală, pentru că ei vin cu această cultură”, spune omul de afaceri.

Ulterior, sibianul a devenit pasionat de berea artizanală. „De când lucram în industria cărnii am observat că tot ce era la modă în Europa la un moment dat se replica la noi. De exemplu, în 2018 când am început să concretizez ideea asta și să fac primii pași erau circa 23 de fabrici. Astăzi numărul lor e de peste 40. În Sibiu atunci era una, iar astăzi suntem cinci producători”.

Ca majoritatea afacerilor mici sau mari din România, și fabrica de la Avrig a trecut printr-un proces birocratic anevoios. Insistența pe care a avut-o Costin Bădilă l-a determinat să nu-și abandoneze ideea. „Suntem sclavii frazelor și ai cuvintelor”, spune bărbatul despre procesul birocratic. Însă subliniază că nu a existat niciodată o altă ideea de a face fabrica în altă parte. „Am fost timp de 12 ani consilier local și ceream permanent administrațiilor să facă eforturi pentru a atrage investitori în Avrig – care sunt cheia sănătății unui oraș. Dacă m-aș fi dus să fac o investiție în altă parte, nu aș fi putut să mă uit în oglindă”.

Stresul a dispărut odată cu prima bere turnată în pahar

Cea mai mare provocare în toată această perioadă a fost obținerea autorizațiilor. „Procesul de transformare a terenului, pe care a fost construită fabrica, din agricol în teren de construcții a durat 10 luni. Am făcut 19 dosare identice, pe care le-am depus la 19 instituții diferite, ca să primesc cele 19 avize, pe care le-am pus într-un alt dosar cu care m-am dus la CJ Sibiu. Acolo mi-au dat la rândul lor un aviz, cu care am mers la CL Avrig, care a luat act și a dispus schimbarea destinației terenului. Abia după aceea a început procesul de obținere a autorizației de construcție”, își amintește omul de afaceri. Astfel, „cu multă muncă, cu mult stres, cu multe dezamăgiri”, dar și cu susținerea acordată de administrația locală a finalizat un drum care acum îl face mândru de realizare, chiar dacă pandemia de Covid-19 va împiedica lucrurile să se dezvolte așa cum ar fi putut în vremuri normale. „Toate au dispărut în momentul în care pe 19 decembrie 2020 am pus prima bere în pahar. Oamenii care au gustat-o mi-au spus că e bună, iar din acel moment toate problemele devin secundare”.

Construcția fabricii a durat mai puțin decât obținerea documentelor – din ianuarie până în iulie 2019. Ar fi trebuit ca la debutul anului 2020 aceasta să devină funcțională. „Din păcate, a început pandemia. Investiția era terminată, dar urma recepția lucrărilor și alte chestiuni de organizare, dar nu se mai puteau face vizite pe teren. Ne-am pomenit la sfârșitul lui 2020. Dar mi-am asumat și acum nu putem privi decât înainte”, spune Costin Bădilă.

Instalațiile din fabrica AuGusta și tehnologia au fost cumpărate din Italia, acolo unde proprietarul a urmat și un curs de specializare.

În prezent, bărbatul este singurul muncitor din fabrică, aceasta având o capacitate de producție de 2.800 de hectolitri pe an, ceea ce înseamnă 280.000 de litri de bere. Însă până la revenirea lucrurilor aproape de normal, la Avrig se va produce atâta bere cât poate fi vândută. Doritorii o pot comanda de pe site-ul berăriei, cumpăra direct de la fabrică sau de la un magazin cu produse locale din Sibiu.

„După o carieră frumoasă în zootehnie am îmbrățișat o nouă provocare. Aș fi putut merge în sistemul de stat, unde știm că e o viață dulce, dar nu mă regăsesc acolo”, concluzionează Costin Bădilă.

(Articol publicat în ediția print TB nr. 100 – februarie/martie 2021)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

15 shopping corners Decathlon vor fi deschise în hipermarketurile Auchan în acest an

Articolul următor

Probe tehnologice pentru producerea Favipiravir în România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
În februarie 2024, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică (SPT) au însumat 41.450, potrivit Direcției Județene de Statistică.
Citeste mai mult

Turismul face pași înapoi la Cluj

Sosirile turiștilor în județ, în luna februarie, s-au diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut. În februarie…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share