Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Câștigătorii și pierzătorii crizei sanitare, desemnați de UBB

Cercetătorii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) au monitorizat în timp real evoluția pandemiei și stării economice a României, oferind previziuni pe termen scurt și mediu privind evoluția performanței economice a țării.

“Ca urmare a evoluției peste așteptări a economiei din ultimul trimestru al anului trecut, considerăm că în  2021 România poate atinge un ritm de creștere de peste 5%. Din trimestrul II din 2021 economia s-ar putea să înregistreze o creștere dinamică, odată cu avansul campaniei de vaccinare și cu încălzirea vremii care va contribui la limitarea răspândirii epidemiei.

În cazul în care o deteriorare semnificativă a mediului extern va putea fi evitată, respectiv consolidarea fiscală se va implementa treptat, tendința de creștere este anticipată să continue și în trimestrele ulterioare. Începând cu cea de a doua parte a anului, accesul la fondurile europene va avea o contribuție din ce în ce mai importantă la consolidarea creșterii economice”, relevă raportul UBB.

Proiectul de cercetare COVID-19: Romanian Economic Impact Monitor a analizat evoluția pandemiei, măsurile guvernamentale, evoluția generală și perspectivele economiei românești, ptața imobiliară și sectorul companiilor, cercetătorii UBB realizând analize și estimări pentru fiecare dintre acestea.

“În 2020 deficitul bugetar a fost de 10%, iar în acest an se estimează că va depăși 7%, ceea ce înseamnă că ameliorarea efectelor crizei va induce o creștere explozivă în datoria publică a României. Economia României a scăzut cu 3,9% în 2020. Acest declin este mai moderat decât cel înregistrat de zona euro (-6,8%). Producția agricolă a încheiat anul cu rezultate deosebit de slabe, evoluție ce nu se datorează pandemiei, ci condițiilor meteorologice nefavorabile.

Eliminând efectul specific al agriculturii, economia României ar fi înregistrat probabil un declin de doar 3%. Pe lângă măsurile luate de factorii decidenți și rezilienței peste așteptări a mediului de afaceri în perioada valului de toamnă al pandemiei, structura particulară a economiei autohtone a jucat un rol important, deoarece sectoarele cele mai afectate (turismul, industria ospitalității) au o pondere relativ redusă în economia țării.

IT și comerț, redresare rapidă

În cadrul primului val al pandemiei majoritatea sectoarelor au fost influențate negativ: sectorul de ospitalitate a scăzut cu 67,4%, cultura, artele și alte servicii înregistrând scăderi record  în trimestrul II din 2020 (-67,4%, respectiv -60,4%). Până la finalul anului doar câteva sectoare au rămas pe pierdere semnificativă (turismul, transporturile aeriene), industria și comerțul recuperând integral pierderile. Dintre sectoarele cu evoluții pozitive în 2020 sunt IT (+20%) și construcțiile (+10%). Imobiliele au avut foarte puțin de suferit în pandemie. În orașele mari vânzătorii au reușit să își mențină pozițiile și prețurile. Chiar dacă în primele luni au avut loc mici scăderi de prețuri și scăderi mai pronunțate în tranzacții, piața imobiliară a revenit deja din vara lui 2020 pe un trend ascendent, mai moderat față de perioada de dinaintea pandemiei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ELITE ÎN BUSINESS Banat-Transilvania. Top 220 companii cu capital străin: locurile 151-175

Articolul următor

Tinerii întreprinzători din Ardeal se digitalizează cu bani europeni

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share