Real Estate Ultimele stiri

Globalworth prezintă raportul anual pentru 2020. Recorduri în pandemie.

Globalworth, cel mai mare investitor de birouri din Europa Centrală și de Est,  prezintă raportul anual și situaţiile financiare consolidate auditate pentru anul încheiat la data de 31 decembrie 2020.

Abordarea strategică clară a societății în procesul de redresare a activităţii în contextul COVID-19 a dus la o creștere echilibrată, cu un venit operațional net care a crescut cu 6,5%, ajungând la 157,3 milioane EURO, și o valoare totală a portofoliului care a rămas practic neschimbată la 3,0 miliarde EURO.

În calitate de lider al pieței de spaţii de birouri în Polonia și România, cele mai mari două piețe din Europa Centrală şi de Est, am adoptat o abordare foarte cooperantă cu chiriașii noștri, prin înţelegerea nevoilor acestora şi oferirea de soluții flexibile și inteligente, în special în această perioadă de incertitudine ridicată cauzată de pandemia Covid-19. În 2020 am închiriat către chiriași noi sau am extins/renegociat cu succes aprox. 303.500 mp de spații comerciale din portofoliul nostru de proprietăți de înaltă calitate, reprezentând aprox. 25% din disponibilul total al suprafețelor comerciale închiriabile brute.

Aceste tranzacții constituie cel mai mare volum de activitate de închiriere realizat până în prezent, în mare parte datorită renegocierilor reuşite cu chiriașii noștri existenți, care au apreciat abordarea noastră colaborativă și flexibilă. Relațiile foarte strânse cu chiriașii au fost, de asemenea, confirmate de gradul de ocupare, care a rămas ridicat, şi anume 90,9% la sfârșitul anului (91,7%, inclusiv opțiuni de extindere pentru chiriași), procent afectat totuși de livrarea proprietăților aflate în curs de dezvoltare la începutul anului și de o scădere cu 3,3% a ratei de ocupare în clădirile operaționale pe parcursul anului din cauza condițiilor de piață foarte dificile.

„În ciuda perturbării semnificative a activității economice și sociale în cea mai mare parte a anului 2020, sunt încântat să raportez faptul că punctele noastre forte și avantajele competitive au avut ca rezultat o performanță operațională și rezultate financiare foarte optimiste. În același timp, am păstrat o relaţie strânsă și am sprijinit clienții noștri și comunitatea mai extinsă în care trăim și ne desfăşurăm activitatea, prin consolidarea poziției de LANDLORD OF CHOICE pe pieţele noastre. În timp ce anul 2021 va continua cu o serie de provocări, cred cu tărie că ce a fost mai greu a trecut și sunt încrezător și încântat de oportunitățile viitoare”, a afirmat Dimitris Raptis, CEO al Grupului Globalworth.

Principalele cifre operaţionale

 • Valoarea totală a portofoliului a rămas practic neschimbată, cu o valoare de 3,0 miliarde EURO.
 • 2,3 miliarde EURO în proprietăţi certificate ca fiind „Clădiri verzi”
 • Dezvoltări concentrate doar pe proiecte închiriate în avans sau aflate într-un stadiu avansat de construcție, livrând două clădiri de birouri clasa “A” și două unităţi industriale de înaltă calitate în România și Polonia cu o suprafață închiriabilă brută de 95.800 mp.
 • Suprafața consolidată a portofoliului operațional a crescut cu 4,7% ajungând la 1.271.300 mp de suprafaţă închiriabilă brută.
 • Tranzacţii de închiriere/renegociere pentru un total de 303.500 mp de spaţii comerciale, cu durata medie a contractului de închiriere de 3,9 ani.
 • 74,3% constând in renegocierea/prelungirea contractelor de închiriere cu chiriașii existenţi.
 • Gradul de ocupare a portofoliului comercial a rămas ridicat, şi anume 90,9% la sfârșitul anului (91,7%, inclusiv opțiuni de extindere pentru chiriași), afectat totuși de livrarea de proprietăți aflate în curs de dezvoltare la începutul anului și o scădere cu 3,3% a ratei de ocupare faţă de anul precedent în clădirile operaționale pe parcursul anului din cauza condițiilor de piață foarte dificile.
 • Chirie contractată anualizată de 183,4 milioane EURO, din care 91,3% provine din închirierea clădirilor de birouri și proprietăţilor industriale.
 • Rata de colectare a chiriilor a rămas ridicată, la 99,0%1, pentru acest an.
 • Cea mai mare parte a portofoliului este în prezent administrată la nivel intern de către echipa noastră de peste 220 de profesioniști din Polonia și România.
 • Am contribuit cu aprox. 2,0 milioane EURO pentru comunitățile noastre în cadrul unui număr de 27 de inițiative în România și Polonia, majoritatea fiind orientate către lupta împotriva COVID-19.
 • CPI Property Group a devenit cel mai mare acţionar al Globalworth în luna februarie 2020.

Principalele elemente financiare

 • Venitul operațional net a crescut cu 6,5% față de 2019, ajungând la 157,3 milioane EURO, în ciuda efectului negativ (-2.3%) al pandemiei Covid-19.
 • Venituri EPRA în valoare de 82,3 milioane EURO în anul fiscal 2020, reprezentând o creştere anuală de 1,7%, în timp ce Veniturile EPRA pe acţiune au scăzut cu 16%, ajungând la 37 cenţi.
 • Dividende declarate şi plătite pentru anul fiscal 2020 în valoare de 34 cenţi pe acţiune, reprezentând cel puţin 90% din Veniturile EPRA pentru primul şi al doilea semestru al anului, conform prevederilor din actul nostru constitutiv.
 • Menținerea ratingului nostru de investiții la BBB-/Baa3 de către toate cele trei agenţii de rating importante.
 • Am emis primele noastre “obligaţiuni verzi” în valoare de 400 milioane EURO cu o maturitate de 6 ani, pentru care am înregistrat o ofertă ce a depășit de peste două ori suma solicitată, şi în acelaşi timp, ne-am îmbunătăţit profilul de maturitate al datoriilor prin răscumpărarea a aprox. 41% din obligațiunile scadente în 2022, cu o primă de răscumpărare de 2,0% din valoarea nominală a acestora.
 • Poziţia de lichiditate a rămas ridicată la 527,8 milioane EURO numerar disponibil la data de 31 decembrie 2020 la care se adaugă o facilitate de credit revolving și neutilizată în suma de 215 milioane EURO, disponibilă pentru Grup.
 • Gradul de îndatorare a fost de 37,8% la data de 31 decembrie 2020, conform cu strategia Grupului de a menține pragul gradului de îndatorare pe termen lung sub 40% .
 • Valoarea EPRA a activului net pe acţiune a înregistrat o scădere cu 6,7% ajungând la 8,68 EURO pe acţiune la data de 31 decembrie 2020 (31 decembrie 2019: 9,30 EURO), în principal cauzată de impactul reevaluărilor negative date de incertitudinile crescute din piaţă în contextul pandemiei Covid-19.

Globalworth este o companie imobiliară activă în Europa Centrală şi de Est, listata la Bursa de Valori de la Londra, în segmentul AIM, care activează în România și Polonia, în ambele ţări devenind principalul investitor pe piața imobiliară de birouri. Globalworth investește, dezvoltă și gestionează direct clădiri de birouri și parcuri industriale și de logistică, în locații premium, care generează venituri din închirierea de spații către companii de top din întreaga lume. Gestionat de aproape 200 de profesioniști în Cipru, Guernsey, România și Polonia, portofoliul companiei are o valoare totală de aproximativ 3 miliarde de euro, la 31 decembrie 2020. Aproximativ 92,5% din acesta este reprezentat de active producătoare de venit, închiriate către aproximativ 650 de companii naționale și multinaționale. În România, Globalworth este prezentă în Bucureşti, Timişoara, Constanţa şi Piteşti, în timp ce în Polonia proprietăţile se regăsesc în Varşovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia, Gdansk şi Katowice.

Related posts

Primele 11 autobuze electrice ajung la Cluj, finanțare din fonduri elveţiene

Stefana Muresan

Aeroportul din Baia Mare își face terminal de 24 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Radu Oprea promovează exporturile româneşti în China

redactia

EuropaProperty announces short-list for the 14th annual SEE Real Estate Awards

Stefana Muresan

Autostrada Sebeș-Turda: Lot deschis în 2019

redactia

Filarmonica de Stat Dinu Lipatti redevine sanctuarul melomanilor sătmăreni

Gruita Ienasoiu

Ministerul Dezvoltării cumpără 40 de tramvaie noi, contract de peste 68 mil. euro

redactia

Sucuri probiotice din resturi alimentare, create de cercetătorii de la USAMV

Stefana Muresan

Dräxlmaier Hunedoara investește 80.000 de euro în dotarea atelierelor pentru elevii din sistemul de învățământ dual

Papuc Irina

O aplicație românească premiată de ONU la o competiție mondială de turism: fondatori sunt doi tineri din Sibiu și București

Papuc Irina

B | Moxy No.2 for Milan!

Informaticienii de la Fortech vin cu 50.000 de euro pentru spitale

Nora Dumitrescu

Primăria Braşov va susţine şi cel de al cincilea episod al producţiei Wild Carpathia. Documentarele, difuzate în 120 de ţări şi traduse în peste 20 de limbi

redactia

Inginer în industria automotive, dar pasionat de lut și lemn. Cum un tânăr din Sibiu și-a finanțat atelierul cu fonduri europene

Papuc Irina

Zece firme selectate în primul accelerator de export din România – ScaleOut

Traian Dan

IAA 2017: Continental organizează patru competiții pe tema tendințelor în mobilitate

Stefana Muresan

Studiu Siemens: 532 milioane de euro, valoarea potenţială a beneficiilor generate de tehnologii inteligente în Alba lulia

Stefana Muresan

Restaurantul Rod reinventează conceptul de meniu

redactia

Afacerile din industria jocurilor video din România au depășit pragul de 200 de milioane de dolari. Cele mai importante studiouri din Transilvania și Banat sunt în Cluj, Timișoara și Brașov

Ion Surdu

Cele mai apreciate companii din industria serviciilor de afaceri, premiate la Gala ABSL România 2018

Stefana Muresan

Costin Lianu, Smart eHub: Doar 8% dintre IMM-urile româneşti au adoptat procese de digitizare

Papuc Irina

Start-up-ul austriac Artivive, co-înființat de un mureșean, schimbă fața artei prin tehnologia realității augmentate

Stefana Muresan

O distilărie din Sfântu Gheorghe a obținut şase medalii de campion, la un concurs internaţional

redactia

Industria IT dă STARTUL programului Bursele ANIS 2020, dedicat cadrelor didactice

Nicolae Pop

Leave a Comment