Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

La Brașov se lansează primul muzeu de arte new media din România: BUM – Brașov Underground Museum

Primăria Brașov a anunțat lansarea primului muzeu de arte new media din țară – BUM – Brașov Underground Museum, în parteneriat cu Asociația Amural. Este vorba despre proiectul de integrare prin cultură a galeriilor subterane de După Ziduri în viața orașului.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și companii locali.

Potrivit reprezentanților Primăriei Brașov, galeriile au fost săpate în dealul Warthe în Al Doilea Război Mondial pentru a servi drept adăpost antiaerian. Din 2015 galeriile subterane au fost, alături de întreaga zonă După Ziduri, în centrul preocupărilor Asociației Amural.

„În anul 2020 Asociația a lansat viziunea Parc Cultural După Ziduri, ce conține șapte puncte pentru transformarea zonelor din jurul cetății medievale într-un parc natural și cultural. Unul dintre aceste puncte este transformarea galeriilor subterane în galerii de arte digitale. Proiectul s-a bucurat de susținerea comunității.
După 7 ani de existență a Amural Festival Vizual, arta care îmbină tehnologia a ajuns la maturitate. Iar galeriile au calitatea de a fi cufundate în întuneric și compartimentate, formând un spațiu perfect pentru lucrări de lumină, sculptură, artă video și arte ce folosesc noile tehnologii în general”.

[BUM] Brașov Underground Museum este un proiect de activare culturală și regenerare urbană prin artă și noi tehnologii, menit să configureze un nou spațiu alternativ pe harta culturală a Brașovului. Prin reconversia galeriilor ignorate până nu demult, se propune constituirea unui spațiu de artă contemporană redat comunității și reintegrat în țesutul urban.

Proiectul cultural va debuta în luna aprilie 2021 cu o cercetare istorică a spațiului pentru a afla mai multe despre trecutul său. În paralel, Primăria încheie amenajările inițiale. Va urma un apel pentru artiști new media în zilele următoare și amenajarea exponatelor primului muzeu de artă și tehnologie. Prima expoziție underground va fi vernisată în iunie 2021. Aceasta va fi deschisă în tot sezonul cald cu respectarea regulilor de siguranță sanitară, ca orice alt muzeu sau galerie de artă. Până în toamnă se vor organiza dezbateri cu public – consultări, mese rotunde cu partenerii locali și membri ai societății civile și grupuri de inițiativă civică așteptate să ia parte la dialog.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Telekom Romania - grupul de companii cu cel mai mare ritm de creștere al abonaților de mobil

Articolul următor

Universitarii clujeni vor ține ateliere de pomicultură și legumicultură

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share