Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Producătorii bio ai Sălajului, sprijiniți la nivel european

Europarlamentarul Daniel Buda și-a propus să sprijine fermele ecologice din zona Transilvaniei. Acesta vrea ca prețul la lapte să fie stabilit având ca reper bursele internaționale.  

Acesta a vizitat ferma Cooperativei Agricole Fermele Ecologice Silvania (FES), din localitatea Moiad, județul Sălaj. În această cooperativă cresc 1.300 de animale în cinci ferme: trei de vaci și două axate pe producția vegetală. Zilnic, se obțin 14.000 de litri de lapte procesat în unitatea proprie, dar există capacitatea de a procesa până la 8.000 de litri de lapte pe zi.

Cooperativa deține o fabrică de lactate eco, Bioforia, livrând în Zalău și în împrejurimi telemea, brânză, unt, smântână, urmând să extindă livrările la domiciliu și pe raza județului Cluj. În fermele din Țara Silvaniei, pe lângă laptele ecologic de vacă, se produc șroturi ecologice de soia și floarea soarelui, ulei de soia și floarea soarelui certificate ecologic, presat la rece. Tot ce se produce este bio, întrucât se cultivă doar culturi ecologice, se cresc doar animale în regim bio, se procesează și ambalează doar produse ecologice.

“Lanțul alimentar este scurt pentru a asigura cel mai bun control al calității, de la sămânța din brazdă la produsul de pe raft. Procesarea este una simplă, începută cu pasteurizare blândă la temperaturi medii, fără adaos de lapte praf, înglobare de albumină, adaos de grăsimi vegetale și alți potențiatori de arome. O componentă importantă a acestei cooperative o reprezintă digitalizarea.

Au un sistem tehnologic extrem de bine pus la punct, iar prin intermediul diferitelor aplicații se urmăresc indicatori de producție, astfel încât își pot eficientiza tot procesul și pot maximiza câștigurile. Prețul per litru de lapte este stabilit în funcție de bursele internaționale. Astfel, se face media a trei burse din statele Uniunii Europene, iar prețul de vânzare ajunge între 2,2-2,3 lei per litru de lapte, în timp ce costul de producție este de aproximativ 1,8-1,9 lei per litru.

Fermele din FES promovează doar produse românești, locale, exclusiv din fermele din nordul Transilvaniei. Trebuie să ne promovăm produsele românești, să fim uniți pentru a reuși să intrăm în lanțul marilor magazine alimentare. În spiritul acesta comunitar, membrii FES sprijină ceilalți fermieri locali din comune cu know-how, informații pentru creșterea producției, dar și eficientizarea activității.

Vă încurajez și pe această cale să consumați produse românești, produse locale deoarece sunt naturale, indiscutabil mai proaspete decât cele de import, având la bază un sistem de producție ecologic. Prin cumpărarea produselor românești sprijinim producătorii locali, susținem locurile de muncă pe care aceștia le creează și încurajăm consumul de produse tradiționale, de înaltă calitate”, spune Daniel Buda.

Europarlamentarul a remarcat că, deși FES reprezintă un model de succes și un exemplu de bune practici, dificultățile întâmpinate de acest sector nu sunt puține. “Nu este atât de greu să produci, cât de greu să vinzi în profit, dacă pornești de la un preț vânzare a laptelui de 2,2- 2,3 lei, dar cu un preț de cost de 1,8-1,9 lei.

Numai o inginerie genetică mai poate salva sistemul agricol din România, iar acest lucru, este posibil cu ajutorul fondurilor europene care vin să susțină agricultura ecologică și nu numai. Fără însă a umbla la legislația privind autorizarea, privind mediul înconjurător, privind piețele de desfacere, fără a ne schimba mentalitatea și cultura organizațională, nu mă tem, ci sunt sigur că nu vom reuși.

Fiecare decident politic, fie că vorbim de cei de la Direcția Agricolă, fie că vorbim de cei din structurile de control sau din ministere, ori Comisia Europeană, ar trebui să stea o săptămână cel puțin „la reeducare” într-o fermă zootehnică pentru a înțelege ce se întâmplă acolo jos, cum spun unii, la „bordura din fermă””.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

ULBS devine prima universitate din România care acceptă plata taxelor pentru admitere într-o criptomonedă

Articolul următor

Producătorul de acoperișuri Raiko intră în ringul bursier

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share