Agricultura Ultimele stiri

Producătorii bio ai Sălajului, sprijiniți la nivel european

Europarlamentarul Daniel Buda și-a propus să sprijine fermele ecologice din zona Transilvaniei. Acesta vrea ca prețul la lapte să fie stabilit având ca reper bursele internaționale.  

Acesta a vizitat ferma Cooperativei Agricole Fermele Ecologice Silvania (FES), din localitatea Moiad, județul Sălaj. În această cooperativă cresc 1.300 de animale în cinci ferme: trei de vaci și două axate pe producția vegetală. Zilnic, se obțin 14.000 de litri de lapte procesat în unitatea proprie, dar există capacitatea de a procesa până la 8.000 de litri de lapte pe zi.

Cooperativa deține o fabrică de lactate eco, Bioforia, livrând în Zalău și în împrejurimi telemea, brânză, unt, smântână, urmând să extindă livrările la domiciliu și pe raza județului Cluj. În fermele din Țara Silvaniei, pe lângă laptele ecologic de vacă, se produc șroturi ecologice de soia și floarea soarelui, ulei de soia și floarea soarelui certificate ecologic, presat la rece. Tot ce se produce este bio, întrucât se cultivă doar culturi ecologice, se cresc doar animale în regim bio, se procesează și ambalează doar produse ecologice.

“Lanțul alimentar este scurt pentru a asigura cel mai bun control al calității, de la sămânța din brazdă la produsul de pe raft. Procesarea este una simplă, începută cu pasteurizare blândă la temperaturi medii, fără adaos de lapte praf, înglobare de albumină, adaos de grăsimi vegetale și alți potențiatori de arome. O componentă importantă a acestei cooperative o reprezintă digitalizarea.

Au un sistem tehnologic extrem de bine pus la punct, iar prin intermediul diferitelor aplicații se urmăresc indicatori de producție, astfel încât își pot eficientiza tot procesul și pot maximiza câștigurile. Prețul per litru de lapte este stabilit în funcție de bursele internaționale. Astfel, se face media a trei burse din statele Uniunii Europene, iar prețul de vânzare ajunge între 2,2-2,3 lei per litru de lapte, în timp ce costul de producție este de aproximativ 1,8-1,9 lei per litru.

Fermele din FES promovează doar produse românești, locale, exclusiv din fermele din nordul Transilvaniei. Trebuie să ne promovăm produsele românești, să fim uniți pentru a reuși să intrăm în lanțul marilor magazine alimentare. În spiritul acesta comunitar, membrii FES sprijină ceilalți fermieri locali din comune cu know-how, informații pentru creșterea producției, dar și eficientizarea activității.

Vă încurajez și pe această cale să consumați produse românești, produse locale deoarece sunt naturale, indiscutabil mai proaspete decât cele de import, având la bază un sistem de producție ecologic. Prin cumpărarea produselor românești sprijinim producătorii locali, susținem locurile de muncă pe care aceștia le creează și încurajăm consumul de produse tradiționale, de înaltă calitate”, spune Daniel Buda.

Europarlamentarul a remarcat că, deși FES reprezintă un model de succes și un exemplu de bune practici, dificultățile întâmpinate de acest sector nu sunt puține. “Nu este atât de greu să produci, cât de greu să vinzi în profit, dacă pornești de la un preț vânzare a laptelui de 2,2- 2,3 lei, dar cu un preț de cost de 1,8-1,9 lei.

Numai o inginerie genetică mai poate salva sistemul agricol din România, iar acest lucru, este posibil cu ajutorul fondurilor europene care vin să susțină agricultura ecologică și nu numai. Fără însă a umbla la legislația privind autorizarea, privind mediul înconjurător, privind piețele de desfacere, fără a ne schimba mentalitatea și cultura organizațională, nu mă tem, ci sunt sigur că nu vom reuși.

Fiecare decident politic, fie că vorbim de cei de la Direcția Agricolă, fie că vorbim de cei din structurile de control sau din ministere, ori Comisia Europeană, ar trebui să stea o săptămână cel puțin „la reeducare” într-o fermă zootehnică pentru a înțelege ce se întâmplă acolo jos, cum spun unii, la „bordura din fermă””.

Related posts

Competitive Intelligence – avantajele practice (II)

redactia

Întâlnire strategică între ministrul Sănătății și reprezentanții Palmed

Stefana Muresan

La Blaj a fost inaugurată noua clădire administrativă a companiei Bosch

Papuc Irina

Grupul Sogefi, unul dintre cei mai importanţi producători de componente auto, investiție de 50 mil. euro în Parcul Industrial Oradea

redactia

Universitatea Tehnică, program în colaborare cu Porsche

Nora Dumitrescu

Teraplast renunță la disponibilizarea a peste 8% din forța sa de muncă

Ion Surdu

Cum intră banii UE în cea mai micuță comună a Regiunii Nord-Vest

Stefana Muresan

Werk investește 2,5 mil. euro într-o parcare cu 400 de locuri pentru Vox Technology Park

Ionut Oprea

Wittenstein a inaugurat extinderea halei de producție din Șura Mică. Investiția va asigura o creștere cu 3 milioane de euro

Papuc Irina

Clujul își primenește drumurile din zona metropolitană

Nora Dumitrescu

Robotul SAM va înrola abonații Medicover

Ligia Voro

Lucrările la Podul Gilău, aproape de final

redactia

Elevii din Ardeal, pregătiți să devină IT-iști

Nora Dumitrescu

HAGAG demarează lucrările la H VICTORIEI 109

Stefana Muresan

Profitul producătorului de elicoptere IAR Brașov a crescut cu 50% în primele 3 luni ale anului

Ion Surdu

Ghișeu Poștal, inaugurat de Poşta Română în Parcul Industrial 1 din Oradea

Traian Dan

12 hectare de noi spații verzi în valoare de 8 milioane de euro la Oradea

Traian Dan

Anunț Hidroelectrica: tarife mai reduse pentru consumatori casnici

redactia

[Enjoy Transylvania!] Brașov, an Attractive City for National and International Investments

Transilvania Business

New buildings to transform Bucharest?

Ionut Oprea

Spaniolii de la Pinearq vor proiecta centrul de transplant de la Cluj

Nora Dumitrescu

Calitate germană „Made in Brașov”

redactia

Doing Business in the European Union 2017: Bulgaria, Hungary and Romania

Ionut Oprea

Polonezii de la Impro vor moderniza fabricile din Timiș și Cluj

Nora Dumitrescu

Leave a Comment