Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zalăul își modernizează iluminatul public pe 42 de kilometri

Programul de modernizare a rețelei de iluminat public al Zalăului va cuprinde 42 km de rețea, pe 76 de străzi, cu sisteme de reglare a intensității, depistare a defectelor și treceri de pietoni supraluminate.

“Suntem acum la jumătate de drum cu o rețea nouă, cu becuri led, modernă, mult mai economică decât cea cu lămpi cu sodiu. Noua rețea are un sistem de telegestiune care o face mult mai eficientă și reduce mult costurile și cu întreținerea. Am început cu resurse proprii, să nu stăm pe loc până au venit și primii bani pe proiectele europene pe care le-am depus.

Am făcut în perioada 2016-2020 încă 20 km de rețea nouă de iluminat, cu 2,5 milioane lei. Între timp, s-au materializat lucrările pe primul proiect european. Suntem la final cu etapa 1 a modernizării iluminatului public, ceea ce înseamnă că în iunie suntem gata cu 30 km de rețea nouă de iluminat pe 22 de străzi.

Cu 21 de milioane de lei s-a înlocuit tot sistemul, de la corpuri de iluminat, brațe, cutii de conexiuni, inclusiv stâlpii au fost înlocuiți pe 13 din cele 22 de străzi. În etapa 1 au fost incluse străzi importante, ca A. Iancu, S. Bărnuțiu, G. Doja, C. Coposu, T. Vladimirescu, dar și parte din Bd. M. Viteazul și șoseaua ocolitoare”, a declarat viceprimarul Teodor Bălăjel.

Acesta a precizat că municipalitatea va începe în curând lucrările la al doilea mare proiect pe bani europeni pentru iluminat public, numit etapa 2, care cuprinde alte 76 de străzi din oraș. Instituția este în faza de analiză a ofertelor depuse. Finanțarea este de 11,9 milioane de lei. Aici este inclusă și porțiunea din Bd. M. Viteazul, dintre OMV Petrom și Gara Zalău.

“Vom moderniza iluminatul pe absolut toate străzile din oraș. Pregătim încă un proiect european pentru sesiunea de finanțare care începe anul acesta. Această etapă 3 le va completa pe celelalte, astfel că tot intravilanul Zalăului va avea iluminat modernizat. Sunt încă probleme în Brădet, pe strada Pictor Iona Sima, de exemplu, pe străzi din Dâmbul Morii, pe str. Fabricii, inclusiv în centru, în zona blocului T159, în S. Bărnuțiu, sau la blocuri de pe strada T. Vladimirescu.

Totul va fi cu becuri led de ultimă generație. Sistemul de telegestiune permite reglarea intensității luminii în funcție de luminozitatea naturală pe timpul nopții și permite și identificarea și localizarea imediată a defectelor din rețea. Un plus uriaș al acestui sistem este că a fost conceput să asigure și supraluminarea trecerilor de pietoni, pentru un trafic mai sigur”, a spus oficialul zălăuan.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Sprijin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangaliță

Articolul următor

Patru oferte pentru fezabilitatea noului bulevard Gara Cluj – Podul IRA

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Asociația Petrus Italus Trust - Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean (APIT-APB) anunță lansarea proiectului interdisciplinar "Castel Viu - Oamenii și munca în Posmuș", o intervenție culturală în comunitatea locală din Posmuș.
Citeste mai mult

Școală de vară la Castelul Teleki din Posmuș

Asociația Petrus Italus Trust – Alianța pentru Patrimoniul Bistrițean (APIT-APB) anunță lansarea proiectului interdisciplinar “Castel Viu – Oamenii…
Citeste mai mult

Turneu de Beach Volley în Centrul Oradiei

Oradea își deschide porțile pentru a găzdui, pentru al doilea an consecutiv, prestigiosul Oradea Beach Volleyball Tournament. Între…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share