Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

BEI împrumută cu 21 de milioane de euro o universitate clujeană

Banca Europeană de Investiții (BEI) a acordat un credit de 21 de milioane de euro, pe o perioadă de 25 de ani, Universității Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN).

Planul de investiții al UTCN cuprinde modernizarea infrastructurii educaţionale, destinat specializărilor inteligente localizate în trei clădiri existente, crearea unui complex Hub UT Cluj constând din spații pentru conferinţe, workshop-uri, găzduirea de spin-off-uri, construirea de noi spații de cazare pentru 300 de studenți, alături de renovarea celor existente.

Investițiile vor asigura o clădire nouă destinată institutului de cercetare în domeniul inteligenței artificiale, mutarea bibliotecii universității și a cantinei în clădiri moderne, dotate cu tehnică de ultimă generație. Programul de investiții în campusul universitar va îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor și va reduce atât cheltuielile cu energia, cât și emisiile de carbon.

„Datorită sprijinului BEI, împrumutul de 21 de milioane de euro, acordat pe o perioadă de 25 de ani, va susține cofinanțarea unei investiții de capital de 44 milioane de euro pe care universitatea noastră o angajează în următoarea perioadă. Acest program ambițios de modernizare și dezvoltare va contribui la accelerarea atingerii obiectivelor strategice asumate de UTCN.

El reprezintă contribuţia noastră la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă, învăţare, cercetare și inovare oferite studenţilor şi cadrelor noastre didactice. Impactul este unul uriaș prin efectele pe care le va produce și va permite crearea de noi locuri de muncă în educație și cercetare la standarde înalte de calitate și performanță”, a declarat Vasile Țopa, rectorul UTCN.

BEI a confirmat, miercuri, sprijinul de 24 milioane de euro pentru consolidarea cercetării, educației și sănătății publice la Universitatea de Medicină și Farmacie din București și a prezentat schema de investiții, de 100 de milioane de euro, propusă pentru învățământul superior din România.

BEI sprijină investițiile în educație în Europa și în întreaga lume și se asigură că noile investiții în sector se bazează pe cele mai bune practici. În ultimul deceniu, BEI a oferit 30 de miliarde de euro pentru investiții în școli, universități și formare continuă. BEI este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, ai cărei acționari sunt cele 27 de state membre ale UE.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Castrul roman de la Porolissum, pregătit de invazia turiștilor

Articolul următor

Liber la lucrările de canalizare din Șimleu pentru Compania de Apă Someș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share