Investitii Judete Mureș Ultimele stiri

Orașul Sovata, noi proiecte de dezvoltare

Sovata, cunoscută ca unul dintre cele mai atractive obiective turistice din România, poate fi considerată și un model de dezvoltare axată pe proiecte consistente, cu finanțări europene, dar și contribuție locală. Care sunt cele mai importante proiecte finalizate recent, în derulare și cu debut în viitorul apropiat am aflat de la Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata.

Ce investiții importante au fost finalizate recent și ce proiecte aveți în derulare?

Fülöp László Zsolt: Într-un oraș modern, mai ales dacă este o stațiune turistică, dezvoltarea permanentă a infrastucturii rutiere este indispensabilă. Astfel, în 2020 am continuat executarea proiectului – ”Modernizarea străzi urbane în Orașul Sovata” – care este derulat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Prin acest proiect vor fi modernizate în total 13 străzi din stațiunea Sovata, cu o lungime de 5,430 km. Dintre acestea, 10 au fost asfaltate în anul 2020. Valoarea proiectului este de 9,3 milioane de lei.

Pe lângă lucrările de asfaltare executate din fonduri europene au fost executate lucrări de asfaltare și din fonduri proprii, din bugetul local.

Un alt proiect executat este ”Grădiniță și creșă de copii cu program prelungit”, ajuns în stadiul final. Proiectul vizează dezvoltarea activității educaționale și la nivel de creșe, prin obiective moderne, la nivelul standardelor europene.

Sursa principală de finanțare este Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), iar valoarea 10,5 milioane de lei. Suprafața clădirii va fi de 3.204 m², una dintre cele mai mari din țară. Clădirea va avea 300 de locuri – 17 grupe.

Un alt proiect important, care a fost finalizat tot în 2020, se referă la construirea unei noi piețe zilnice cu o suprafață de peste 300 m². Proiectul este derulat prin hotărâre de Consiliu Local, cu sumă finanțată din bugetul local – 442.000 lei.

În primăvara anului trecut am început și în luna august am terminat executarea proiectului legat de modernizarea iluminatului public în Stațiunea Sovata, pe tronsonul cuprins între strada Vulturului și strada Bradului, pe strada Trandafirilor. Proiectul a fost executat din fonduri proprii, cca 1.500.000 de lei.

Ce alte proiecte aveți pentru perioada următoare?

Fülöp László Zsolt: ”Amenajare spațiu de agrement multifuncțional în jurul Cinema Doina” este o investiție, care va demara curând, în valoare de 5,8 milioane de lei, fără TVA, finanțată din fonduri europene, respectiv prin POR, cu termen de realizare de 18 luni. Terenul din jurul cinematografului ”Doina” va fi reamenajat, iar principalele noutăți vor fi: spre strada Trandafirilor va fi amenajată o zonă verde, cu alei pentru plimbare, arbori și plante ornamentale. În dreptul cinematografului vor fi plantați arbori noi, iar în zona de mijloc, va fi amenajată o zonă verde cu gazon, alei și bănci. De asemenea, la nord de cinematograf vor fi amenajate 3 suprafețe cu nisip, destinate jocului cu bile (petangue). La nord de podul pietonal, în zona de vale, vor fi locuri de joacă.

Proiectul prevede și construirea unei scene de 199 de metri pătrați și a unui amfiteatru în aer liber, cu o suprafață de 968 de metri pătrați, pentru 509 persoane.

Alte două proiecte reprezintă niște visuri de mai mult timp. Unul dintre ele este construirea unui Aquaparc, proiect aflat în Masterplanul investițiilor în turism (Hotărârea Guvernului nr. 558/2017).

Al doilea proiect este realizarea unei pârtii de schi pe Vârful Saca. Eu consider că acest proiect este primordial, deoarece, din cauza pandemiei, mai multe stațiuni montane nu au fost accesibile în Occident, ceea ce a făcut ca foarte mulți cetățeni români să viziteze domeniile schiabile din România. Avem șanse mari pentru obținerea de fonduri destinate acestui proiect.

Aceste două mari proiecte ar da stațiunii Sovata un avânt pentru următoarele decenii și în mod clar ar face niște stabilimente pentru dezvoltarea turismului din localitatea noastră.

(Publicat în ediția print TB 100 – februarie/martie 2021)

Related posts

Preşedintele CJ Sibiu l-a invitat pe Prinţul Charles în 2019, la Sibiu, în viitoarea Regiune Gastronomică Europeană

Stefana Muresan

Connections intră pe piața din Asia

Ligia Voro

„Tax & Finance Forum București 2019”: Două zile de dezbateri despre tendințele fiscale românești și internaționale

Papuc Irina

Transilvania și Banatul vor fi străbătute de Trenurile Zăpezii

Nora Dumitrescu

Cartierele Zalăului vor fi regenerate cu 30 de milioane de euro

Nora Dumitrescu

Extremele imobiliare ale Transilvaniei: Sălaj și Cluj

Nora Dumitrescu

Banca Transilvania: mai puțin contact fizic, mai mult servicii online

Nora Dumitrescu

Liber la autostrada de Sălaj. Se dă drumul la exproprieri

Nora Dumitrescu

Cercetarea Nomisma referitoare la combaterea inovativă a dăunătorilor a fost prezentată în cadrul târgului Fruit Logistica

Ligia Voro

AHK România: De la comunitate, pentru comunitate

Ligia Voro

Peste 95% din valoarea proiectelor majore de infrastructură (37 miliarde lei), în Transilvania și București

redactia

SmartBill donează 35.000 de euro pentru Spitalul Județean din Sibiu

Ion Surdu

Infrastructura care va conecta Clujul se face în pași de melc

Nora Dumitrescu

Prințul Dimitrie Sturdza, lobby pentru cultură și investiții

redactia

Apare un cartier nou la Baia Mare: Pintea Viteazul

Nora Dumitrescu

România cumpără 20 de noi trenuri electrice, investiție de 120 milioane euro din fonduri europene

redactia

Ideea care i-a venit unui tânăr din Sebeș după ce a observat ce beau invitații la nunta sa. Acum a transformat-o într-o adevărată afacere

redactia

Florin Piersic, ”cel mai frumos cadou dăruit de Dumnezeu poporului român”. Cât încasează actorul din drepturi de autor

redactia

Ministrul Mediului încurajează transportul alternativ

Traian Dan

Villa Vinea, premiată cu aur pentru explozia aromată din vinurile sale speciale

A. I.

CTP atinge pragul de 5 milioane m2, la nivelul portofoliului internațional de proprietăți de clasa A

redactia

Licitatia pentru selectarea operatorilor de colectare si transport al deseurilor intra in line dreapta

Stefana Muresan

Prima ediție a conferinței Salonul de Afaceri, la Târgu Mureș

Ligia Voro

Clujul își face skatepark de 3 milioane de lei

Nora Dumitrescu

Leave a Comment