Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TB 100: Orașul Sovata, noi proiecte de dezvoltare

Sovata, cunoscută ca unul dintre cele mai atractive obiective turistice din România, poate fi considerată și un model de dezvoltare axată pe proiecte consistente, cu finanțări europene, dar și contribuție locală. Care sunt cele mai importante proiecte finalizate recent, în derulare și cu debut în viitorul apropiat am aflat de la Fülöp László Zsolt, primarul orașului Sovata.

Ce investiții importante au fost finalizate recent și ce proiecte aveți în derulare?

Fülöp László Zsolt: Într-un oraș modern, mai ales dacă este o stațiune turistică, dezvoltarea permanentă a infrastucturii rutiere este indispensabilă. Astfel, în 2020 am continuat executarea proiectului – ”Modernizarea străzi urbane în Orașul Sovata” – care este derulat prin Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Prin acest proiect vor fi modernizate în total 13 străzi din stațiunea Sovata, cu o lungime de 5,430 km. Dintre acestea, 10 au fost asfaltate în anul 2020. Valoarea proiectului este de 9,3 milioane de lei.

Pe lângă lucrările de asfaltare executate din fonduri europene au fost executate lucrări de asfaltare și din fonduri proprii, din bugetul local.

Un alt proiect executat este ”Grădiniță și creșă de copii cu program prelungit”, ajuns în stadiul final. Proiectul vizează dezvoltarea activității educaționale și la nivel de creșe, prin obiective moderne, la nivelul standardelor europene.

Sursa principală de finanțare este Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), iar valoarea 10,5 milioane de lei. Suprafața clădirii va fi de 3.204 m², una dintre cele mai mari din țară. Clădirea va avea 300 de locuri – 17 grupe.

Un alt proiect important, care a fost finalizat tot în 2020, se referă la construirea unei noi piețe zilnice cu o suprafață de peste 300 m². Proiectul este derulat prin hotărâre de Consiliu Local, cu sumă finanțată din bugetul local – 442.000 lei.

În primăvara anului trecut am început și în luna august am terminat executarea proiectului legat de modernizarea iluminatului public în Stațiunea Sovata, pe tronsonul cuprins între strada Vulturului și strada Bradului, pe strada Trandafirilor. Proiectul a fost executat din fonduri proprii, cca 1.500.000 de lei.

Ce alte proiecte aveți pentru perioada următoare?

Fülöp László Zsolt: ”Amenajare spațiu de agrement multifuncțional în jurul Cinema Doina” este o investiție, care va demara curând, în valoare de 5,8 milioane de lei, fără TVA, finanțată din fonduri europene, respectiv prin POR, cu termen de realizare de 18 luni. Terenul din jurul cinematografului ”Doina” va fi reamenajat, iar principalele noutăți vor fi: spre strada Trandafirilor va fi amenajată o zonă verde, cu alei pentru plimbare, arbori și plante ornamentale. În dreptul cinematografului vor fi plantați arbori noi, iar în zona de mijloc, va fi amenajată o zonă verde cu gazon, alei și bănci. De asemenea, la nord de cinematograf vor fi amenajate 3 suprafețe cu nisip, destinate jocului cu bile (petangue). La nord de podul pietonal, în zona de vale, vor fi locuri de joacă.

Proiectul prevede și construirea unei scene de 199 de metri pătrați și a unui amfiteatru în aer liber, cu o suprafață de 968 de metri pătrați, pentru 509 persoane.

Alte două proiecte reprezintă niște visuri de mai mult timp. Unul dintre ele este construirea unui Aquaparc, proiect aflat în Masterplanul investițiilor în turism (Hotărârea Guvernului nr. 558/2017).

Al doilea proiect este realizarea unei pârtii de schi pe Vârful Saca. Eu consider că acest proiect este primordial, deoarece, din cauza pandemiei, mai multe stațiuni montane nu au fost accesibile în Occident, ceea ce a făcut ca foarte mulți cetățeni români să viziteze domeniile schiabile din România. Avem șanse mari pentru obținerea de fonduri destinate acestui proiect.

Aceste două mari proiecte ar da stațiunii Sovata un avânt pentru următoarele decenii și în mod clar ar face niște stabilimente pentru dezvoltarea turismului din localitatea noastră.

(Publicat în ediția print TB 100 – februarie/martie 2021)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum au folosit antreprenorii finanțările IMM Invest și ce urmează în 2021

Articolul următor

Aduro SRL face proiectele tehnice ale centurilor din Zona Metropolitană a Oradei

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share