Ministrul agriculturii, Adrian Oros, și-a propus să includă produsele de la Fabrica de Brânzeturi Transilvania pentru a fi încadrate și promovate pe schemele de calitate naționale și europene.
“Povestea acestei brânze ne duce în vremuri îndepărtate, acum câteva sute de ani, când ciobanii nobilului Schilling au furat o parte din caşul de oaie al acestuia și l-au ascuns într-o grotă din apropiere. Nobilul a găsit brânza în grotă dupa câteva săptămâni şi a gustat-o pentru a vedea dacă mai poate fi mâncată.
Acesta a fost surprins pentru că în tot acest timp brânza a fost acoperită cu mucegai, făcând-o moale la mijloc, cu un miros puternic și un gust picant și aromat, fiind mult mai gustoasă decât cea inițială. Producția ulterioară de brânză a fost mutată în grotă și aşa a început istoria acestor produse alimentare minunate”, a explicat oficialul clujean.
Specificul acestor brânzeturi este conferit de calitatea laptelui materie primă, dar și de condițiile speciale în care se face maturarea acestora. Grota are astăzi o lungime de 125 m și o lățime de 5 m, temperatură constantă de 14ºC, umiditate de 93%, cel mai important aspect fiind prezența bacteriei Brevi Linens, care conferă produsului caracteristici specifice de textură, aromă și culoare.
La începuturi, brânzeturile de Țaga au fost obținute doar din lapte de oaie, dar acum sunt produse din lapte de vacă pasteurizat, materia primă utilizată fiind laptele de la vacile fermierilor membri ai Cooperativei Agricole Someș Arieș.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat că va acordă sprijin pentru promovarea produselor înregistrate pe scheme de calitate, prin măsurile cuprinse în Planul Național de Dezvoltare Rurală, măsurile 3.1 și 3.2.