Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Zalăul se va dezvolta în acest an cu 40 milioane €

Bugetul de dezvoltare a reședinței de județ a Zalăului va fi mai mare, în 2021, cu 70 de milioane de lei față de 2020.

La întocmirea bugetului general, municipalitatea a avut în vedere continuarea dezvoltării Zalăului (sumă mai mare față de funcționare); păstrarea taxelor și impozitelor la nivelul lui 2016 (în ultimii cinci ani majorate doar cu rata inflației); menținerea scutirilor, bonificațiilor, gratuităților și facilităților fiscale la nivelul lui 2020.

Bugetul este de 328 de milioane de lei, veniturile prognozate fiind de 249 de milioane. Ele sunt venituri proprii din taxe, impozite și cote din sume defalcate din impozitul pe venit; sume defalcate din TVA, provenite de la stat, pentru persoanele cu dizabilități; burse școlare, transport gratuit pentru elevi.

O altă sursă este un împrumut accesat de Primăria Zalău, folosit numai pentru proiectele de dezvoltare. Cheltuielile de funcționare sunt de 128 de milioane de lei, iar cele de dezvoltare, de 199 de milioane, adică 70 de milioane mai mult pentru dezvoltare.

Suma prevăzută pentru investiții va fi utilizată pentru finalizarea următoarelor proiecte: Cinematograf Scala; planetariu; creșă în cartier Meseș; reabilitare carosabil, pistă de biciclete, trotuare și refacerea sistemului de preluare a apelor pluviale pe străzile S. Bărnuțiu, Voievodul Gelu, G. Doja, A. Iancu.

Alte proiecte sunt dotarea Centrului de Zi pentru Copii; modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public, etapa I; servicii publice electronice – digitalizarea Primăriei Zalău; 20 de autobuze electrice, stații de încărcare; locuri de joacă pentru copii, modernizarea infrastructurii școlare.

Vor fi demarate noi proiecte: reabilitarea străzii C. Coposu; bazin didactic de înot; două baze sportive; creșă; creșterea eficienței energetice pentru blocurile de locuințe; extinderea rețelei de iluminat în cartiere; regenerare urbană în zona CET; finalizarea planului urbanistic general; stații de reîncărcare pentru vehicule electrice; puncte gospodărești  subterane; reabilitarea Drumului Județean 191 C.

Printre proiectele noi senumără pietonizarea străzii Unirii; reparații capitale în cartiere (3,9 milioane lei alocați societății Citadin); modernizarea culoarului de mobilitate Valea Miții – strada M. Eminescu; pădure urbană; stații de depozitare pentru mașini neutilizate; amplasarea statuii Lajos Sziksai; creșterea numărului de locuri de parcare, inclusiv supraetajate; alte investiții din fonduri europene.

Municipalitatea va acorda următoarele tipuri de scutiri, gratuități și bonificații: pentru persoanele fizice care au plătit taxele și impozitele până la 31 martie bonificație de 10%, persoanele juridice 5%; gratuitate pentru elevi și pensionari la transportul în comun; menținerea cotei aplicate asupra valorii impozabile la clădiri (redusă în 2016) pentru persoane fizice de la 1,3 la 0,3%, iar pentru persoane juridice, de la 1,3 la 1%.

Vor fi și scutiri de la plata impozitului / taxei pe clădiri și pe teren pentru 11 categorii de proprietăți. Pentru clădirile și terenurile neîngrijite impozitul va rămâne majorat cu 300%, la fel ca în 2020.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cramele Darabont, tradiție de peste 100 de ani la Biharia

Articolul următor

Clusterul Agro Transilvania, recertificat Gold

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share