Investitii Ultimele stiri

Zalăul se va dezvolta în acest an cu 40 milioane €

Bugetul de dezvoltare a reședinței de județ a Zalăului va fi mai mare, în 2021, cu 70 de milioane de lei față de 2020.

La întocmirea bugetului general, municipalitatea a avut în vedere continuarea dezvoltării Zalăului (sumă mai mare față de funcționare); păstrarea taxelor și impozitelor la nivelul lui 2016 (în ultimii cinci ani majorate doar cu rata inflației); menținerea scutirilor, bonificațiilor, gratuităților și facilităților fiscale la nivelul lui 2020.

Bugetul este de 328 de milioane de lei, veniturile prognozate fiind de 249 de milioane. Ele sunt venituri proprii din taxe, impozite și cote din sume defalcate din impozitul pe venit; sume defalcate din TVA, provenite de la stat, pentru persoanele cu dizabilități; burse școlare, transport gratuit pentru elevi.

O altă sursă este un împrumut accesat de Primăria Zalău, folosit numai pentru proiectele de dezvoltare. Cheltuielile de funcționare sunt de 128 de milioane de lei, iar cele de dezvoltare, de 199 de milioane, adică 70 de milioane mai mult pentru dezvoltare.

Suma prevăzută pentru investiții va fi utilizată pentru finalizarea următoarelor proiecte: Cinematograf Scala; planetariu; creșă în cartier Meseș; reabilitare carosabil, pistă de biciclete, trotuare și refacerea sistemului de preluare a apelor pluviale pe străzile S. Bărnuțiu, Voievodul Gelu, G. Doja, A. Iancu.

Alte proiecte sunt dotarea Centrului de Zi pentru Copii; modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public, etapa I; servicii publice electronice – digitalizarea Primăriei Zalău; 20 de autobuze electrice, stații de încărcare; locuri de joacă pentru copii, modernizarea infrastructurii școlare.

Vor fi demarate noi proiecte: reabilitarea străzii C. Coposu; bazin didactic de înot; două baze sportive; creșă; creșterea eficienței energetice pentru blocurile de locuințe; extinderea rețelei de iluminat în cartiere; regenerare urbană în zona CET; finalizarea planului urbanistic general; stații de reîncărcare pentru vehicule electrice; puncte gospodărești  subterane; reabilitarea Drumului Județean 191 C.

Printre proiectele noi senumără pietonizarea străzii Unirii; reparații capitale în cartiere (3,9 milioane lei alocați societății Citadin); modernizarea culoarului de mobilitate Valea Miții – strada M. Eminescu; pădure urbană; stații de depozitare pentru mașini neutilizate; amplasarea statuii Lajos Sziksai; creșterea numărului de locuri de parcare, inclusiv supraetajate; alte investiții din fonduri europene.

Municipalitatea va acorda următoarele tipuri de scutiri, gratuități și bonificații: pentru persoanele fizice care au plătit taxele și impozitele până la 31 martie bonificație de 10%, persoanele juridice 5%; gratuitate pentru elevi și pensionari la transportul în comun; menținerea cotei aplicate asupra valorii impozabile la clădiri (redusă în 2016) pentru persoane fizice de la 1,3 la 0,3%, iar pentru persoane juridice, de la 1,3 la 1%.

Vor fi și scutiri de la plata impozitului / taxei pe clădiri și pe teren pentru 11 categorii de proprietăți. Pentru clădirile și terenurile neîngrijite impozitul va rămâne majorat cu 300%, la fel ca în 2020.

Related posts

Xylino Showroom, concept store inedit de mobilier și amenajări

Ionut Oprea

BRAT are o nouă conducere

Stefana Muresan

Choose your horizon | Bucharest – skyline transformation 2025

Ionut Oprea

Adunările acționarilor Transgaz, fără cvorum

Ligia Voro

Clujul, încă un pas spre Capitala Europeană a Inovării

Nora Dumitrescu

UTCN lansează, împreună cu Universitatea Hull din Marea Britanie, specializarea Tech EMBA

redactia

Superyachtul SeaXplorer 77 “La Datcha” a plecat de la Galați

Ligia Voro

Primăria Satu Mare investeşte 128 mil. lei în construcţia celui de-al treilea pod peste Someş

Stefana Muresan

ArchiTEChture Conference & Expo 2017

Ionut Oprea

Producţia de struguri de masă a crescut cu 74% faţă de anul 2017

redactia

Grupul italian Fincantieri, printre cei mai mari constructori de nave din lume, ofertă pentru Şantierul naval din Mangalia

Stefana Muresan

Ce firme fac angajări în Bihor

Traian Dan

DTZ Echinox: 2016, an cu livrari record

Ionut Oprea

Un informatician din Jibou și-a făcut lanț de săli de evenimente

Nora Dumitrescu

Al patrulea oraș din țară în care Astra Vagoane Călători nu are competitor

redactia

„Tinerii în Arenă”, program de antreprenoriat gratuit pentru tineri

Traian Dan

IRUM Reghin lansează trei noi modele de tractoare, destinate fermelor de familie

Ligia Voro

Școli din Mureș, modernizate cu fonduri europene

Stefana Muresan

CFR Călători își modernizează 500 de vagoane

Nora Dumitrescu

AgroConcept – New Holland, lider mondial în mașini agricole, centru regional în comuna clujeană Apahida

Stefana Muresan

Măsură unică în sistemul bancar din România: BCR a anunțat că va permite accesul clienților în unitățile sale doar cu programare

Ion Surdu

„De 25 de ani, investim în următorii 25”. Dezvoltarea Centrului de Imagistică REGINA MARIA din Brașov

Transilvania Business

Onix Park livreaza primele 600 de locuinte in 2019 in urma unei investitii de 32 mil. euro

redactia

Oradea: Obiectivul de amenajare a malului stâng al Crișului Repede, în licitație; contract de aproape 10 mil. lei

Stefana Muresan

Leave a Comment