Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul și Bistrița au bătut palma pentru viitorul drum expres

Președinții Consiliilor Județene (CJ) Cluj – Alin Tișe și Bistrița-Năsăud – Radu Moldovan au decis să implice în realizarea Drumului Expres Cluj – Bistrița.

Tișe a inițiat un proiect de hotărâre în vederea încheierii unui acord de asociere cu CJ Bistrița-Năsăud pentru susținerea acestei investiții. Proiectul de hotărâre va fi supus spre aprobare în cadrul ședinței deliberativului clujean din 22 aprilie.

”E un proiect de o importanță strategică nu doar pentru județele Cluj și Bistrița-Năsăud, ci pentru întreaga regiune, la a cărei dezvoltare accelerată va contribui semnificativ. Acest drum expres va constitui o alternativă viabilă și va decongestiona traficul extrem de aglomerat de pe drumul european” consideră cei doi președinți.

Protocolul prevede oferirea întregului suport necesar Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere în vederea organizării și desfășurării procedurii de achiziție publică a serviciilor de elaborare a studiului de fezabilitate și valorificarea acestei documentații prin depunerea spre finanțare prin Programe Operaționale, Mecanisme de Redresare și Reziliență sau alte surse de finanțare.

Pentru reușita implementării investiției, importantă pentru locuitorii celor două județe și pentru cei aflați în tranzit, cele două consilii județene vor face demersuri pentru intrarea în asociere a Primăriilor Cluj-Napoca și Bistrița. Edilii Bistriței și Clujului, Ioan Turc și Emil Boc, au discutat despre drumul expres.

“Soluția pentru urgentarea realizării acestui drum este un acord între unitățile administrativ teritoriale interesate, pe modelul drumului expres Oradea – Arad. Am argumentat că un culoar de mobilitate între cele două municipii reședință de județ reprezintă o prioritate și e de natură să influențeze favorabil dezvoltarea economică a întregii zone, fapt cu care domnul primar Boc a fost perfect de acord”, a declarat Ioan Turc.

Drumul expres Bistrița – Dej a fost inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență și se va realiza până în 2026, cu condiția ca documentația să se desfășoare rapid, urmată de studiul de fezabilitate și de proiectul de execuție pe loturi. Drumul va lega Bistrița de Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj și de Autostrada Transilvania, care duce spre București și spre Occident.

Total
15
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Ruta Destinațiilor Europene de Excelență va trece prin Ardeal

Articolul următor

Drumul Via Transilvanica poate fi transformat în „El Camino” românesc cu 42 de milioane de euro. E singurul proiect al societății civile din PNRR

Citește și:
Citeste mai mult

S-a definitivat Zona Metropolitană Arad

Aceasta include 24 de orașe și comune din jurul municipiului. „Cele 24 de unități administrativ-teritoriale incluse în Zona…
Citeste mai mult

Beiușul va avea stadion nou

Au început lucrările de modernizare la Stadionul Municipal Beiuș. Potrivit Primăriei Beiuș, investiția, în valoare de 6,5 milioane…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
15
Share