Editorial Ultimele stiri

Fabrică de cipuri în România! De ce nu?!

Știre: Uniunea Europeană analizează posibilitatea construcţiei unei facilităţi avansate de producţie a semiconductorilor în Europa, în încercarea de a-şi reduce dependenţa faţă de SUA şi Asia, transmite Bloomberg.
Oare ce minune ar trebui să se întâmple ca această investiție imensă să fie realizată în România. În țara noastră. De ce nu?!

Vă mai aduceți aminte că nu am fost lăsați de sovietici după Al Doilea Război Mondial să acceptăm Planul Marshall și să ne refacem-reconstruim țara cu sprijinul americanilor, în anii 50?!

Corect și profesionist, suntem printre puținele țări care plătim constant cei 2% din buget către NATO. Și dacă tot nu suntem primiți încă în Schengen și nici nu ne-a fost ridicată monitorizarea pe Justiție, iar plățile către Uniunea Europeană sunt onorate firesc, constant, de Guvernul României, cred că merită să ridicăm ștacheta speranțelor și a vrerilor: să creăm un front unic întru realizarea unui plan comun al tuturor partidelor politice, grupărilor economice, forțe republicane și regaliste, de acasă și din diaspora, ong-uri, de PR sau lobby, pentru ca singura fabrică de cipuri ce va fi construită în Europa pentru a susține producătorii auto europeni și pentru influență strategică, să fie la noi în țară. În România.

Informațiile dinspre agențiile acreditate pe lângă executivul de la Bruxelles susțin că UE analizează modalităţile prin care să poată produce pe vechiul continent semiconductori utilizând tehnologia de 10 nanometri şi să ajungă şi la cipuri de 2 nanometri. Obiectivul liderilor europeni este pe lângă reducerea dependenţei faţă de Asia și asigurarea unei libertăți economice strategice. Cipurile sunt folosite de o serie de industrii, pentru sistemele de telefonie mobilă 5G, automobilele conectate, computere etc. Majoritatea constructorilor auto s-au confruntat cu un deficit de aprovizionare cu semiconductori. Producătorii Wolkswagen, Daimler şi Renault, și la noi Dacia, au fost nevoiţi în ultimele luni să îşi reducă producţia de automobile din cauza aprovizionării cu cipuri.

Comisarul european pentru Industrie, Thierry Breton, susține existența a două variante: ori se merge spre o investiție nouă ori pe dezvoltarea uneia existente. Cândva un hub pentru producţia de semiconductori, Europa şi-a redus operaţiunile de producţie de ani buni și se bazează, periculos, strict pe producția asiatică. “Fără capacităţi europene autonome de producţie microelectronică, nu va exista o suveranitate digitală europeană”, a spus Thierry Breton.

Executivul comunitar a anunţat că va lansa o alianţă europeană cu privire la componente microelectronice, formată din mari producători europeni de cipuri, din constructori de automobile şi din companii de telecomunicaţii. Alianţa ar urma să fie dezvăluită în mod oficial zilele acestea… Locația se joacă!

Comisarul Thierry Breton a spus că alianţa în domeniul cipurilor va fi înzestrată cu investiţii publice şi private de până la 30 de miliarde de euro. Majoritatea statelor membre au anunţat că sprijină planurile Comisiei.

Oare cine vede pașii următori fie pe model, sigur păstrând proporțiile, cu epoca lui Nicolae Titulescu, fie armonizând dreptul de veto din Consiliul European cu alte tipuri de negocieri pe zone sensibile ale Comisiei Europene pentru a dobândi și noi în acest mandat dominat de doamne o perlă pentru coroana carpatină a economiei românești. Da. O investiție de peste 30 miliarde de euro în România…! Care ne poate reseta pe lângă postura în jocul politicii externe, mai ales în cel geostrategic!

Dacă tot suntem aici, în flancul estic și trebuie să asigurăm echilibru spre Rusia, să joace liderii români întru acest obiectiv care poate deveni primordial!

P.S. Sigur… poate reluăm tradiția Institutului de Piese Radio și Semiconductori -IPRS creat în 1962 și răpus pe platfoma Pipera acum un deceniu de bula imobiliară…
Și universitățile politehnice românești au ceva de spus, totuși…
Fabrică de cipuri în România! De ce nu?!

(Editorial publicat în ediția print TB nr. 101 – aprilie/mai 2021)

Related posts

Ciugud, comuna cu 9.000 de euro pe locuitor bani europeni atraşi și buget de investiții de 6 mil. euro. Un investitor belgian – o nouă fabrică în domeniul automotive

Stefana Muresan

Părinții din Cluj își fac cumpărăturile în spațiul virtual

Nora Dumitrescu

CTP pregătește obținerea certificării BREEAM

Ionut Oprea

Liber pe autostradă de la Alba Iulia la Sibiu

Nora Dumitrescu

Clujenii de la Arobs vor monitoriza gratuit ambulanțele statului

Nora Dumitrescu

Un antreprenor din Brașov a investit 100.000 de euro într-o linie de producție de biocide: Fabrică dezvoltată cu bani prin Programul IMM Invest

Ion Surdu

COVID-19: Opera Brașov trece de la costumele de scenă, la producția de combinezoane de protecție

Papuc Irina

Chinezii vor fabrica la Baicoi autobuze electrice pentru Europa, investiție de 100 mil. euro

Stefana Muresan

Bihorenii învață de la unguri despre managementul bazinelor didactice

Traian Dan

Corteva Agriscience™, Divizia de Agricultură a grupului DowDuPont, va crea o companie 100% agricolă în România

Stefana Muresan

Peste 12 ore, Energynomics organizează online Energy Strategy Summit 2020

Ligia Voro

Afacerile de debut ar putea primi finanțare suplimentară

redactia

Începută ca o afacere de familie, Sergiana a ajuns în topul companiilor brașovene: evoluția și concluziile anului 2020

Ion Surdu

Jidvei: 49 de medalii de aur, argint și bronz la 10 competiții internaționale

Ligia Voro

Apele Române vor face inventarul zonelor expuse la inundații din Ardeal

Nora Dumitrescu

Societatea care administrează Aquaparkul Nymphaea, pe profit în ciuda pandemiei

Traian Dan

Compania germană Schaeffler oferă cele mai mari salarii din Brașov

redactia

Cel mai spectaculos nod rutier din România

Stefana Muresan

BCR, BRD și Raiffeisen devin acționari cu cote egale în una dintre cele mai importante companii de servicii integrate de transport

Ion Surdu

Globalworth prezintă raportul anual pentru 2020. Recorduri în pandemie.

Transilvania Business

Fonduri europene pentru irigații

redactia

Tradiție și performanță la Facultatea de Farmacie

Stefana Muresan

Conferința “Pro Business Together #3”

Ligia Voro

Cele mai profitabile afaceri mureşene

Ligia Voro

Leave a Comment