Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Expoziția „Alianța Inimilor”: 100 de ani de la Convenția de alianță româno-polonă

Cu ocazia împlinirii unui secol de la încheierea Convenției de alianță defensivă de la București între Regatul României și Republica Polonă (3 martie 1921), Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, organizează o expoziție aniversară, în perioada 14 mai – 30 iunie 2021, pentru a aduce în atenția publicului cele mai importante documente, în original, care au stat la baza bunelor relații politico-diplomatice dintre cele două țări.

Vernisarea expoziției a avut loc în contextul vizitei de stat a Președintelui Republicii Polone, Andrzej Duda, din 10 mai 2021, când documentele au fost expuse pe galeria Basarabilor din cadrul Palatului Cotroceni.

„Alianța inimilor”, așa cum a numit-o Mareșalul Józef Piłsudski, a reprezentat începutul unei relații de prietenie durabile, la nivelul liderilor, guvernelor și popoarelor, prin care părţile își uneau eforturile pacifiste, inclusiv prin consultarea pe chestiunile externe de interes comun. Pentru România, încheierea unei alianțe cu Polonia a reprezentat consolidarea frontierei estice și un punct de sprijin în asigurarea integrității teritoriale a României Mari, dar și o garantare a împiedicării formării unei alianțe polono-ungare, care ar fi putut zdruncina interesele României, transmite Serviciul Relații Publice al Muzeului Național Cotroceni.

Muzeul Național Cotroceni expune, astfel, Convenția de alianță defensivă (semnată la 3 martie 1921, la București, între Regatul României și Republica Polonă), dar și documentele care i-au urmat cronologic: Tratatul de garanție între România și Polonia (semnat la 26 martie 1926, la București), un pact general de garanție după modelul Pactului Societății Națiunilor, și noul Tratat de garanție între România și Polonia (semnat la 15 ianuarie 1931, la Geneva).

Micro-expoziția va face parte din turul clasic de vizitare al muzeului, pe toată perioada expusă.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Reformele pe care România le va include în PNRR. Transporturile, sănătatea și educația atrag 50% din fonduri

Articolul următor

Brașov, epicentrul activităților Institutului European pentru Inovare și Tehnologie în România

Citește și:
Citeste mai mult

Start-up Nation aproape de start

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a publicat vineri, 24 iunie 2022, procedura finală de implementare a programului pentru stimularea…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share