Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Transilvania, în febra rezidențială: Cum arată piața acum în principalele orașe din centrul și vestul țării

Sectorul rezidențial din România, implicit cel din Transilvania, a fost printre “beneficiarii” pandemiei declarate din martie anul trecut. Singurul moment de recul a fost înregistrat în cele două luni de stare de urgență când multe dintre activitățile economice s-au oprit sau au fost încetinite. După starea de urgență însă, piața rezidențială a luat avânt în contextul în care economiile cumpărătorilor au fost canalizate spre achiziții de apartamente sau case. Cum arată piața acum, aflați mai jos.

La Cluj, 18.000 de apartamente în șantier

Foste platforme industriale din “capitala Transilvaniei”, dar și zone periferice ale orașului, pe terenuri încă neconstruite înspre Florești, Someșeni sau Baciu, vor găzdui în curând ansambluri rezidențiale de la 100 la 10.000 de apartamente. Majoritatea vor fi dublate de spații comerciale sau office.

Pe varianta Zorilor – Mănăștur se profilează ansamblurile Wings și Seasons, ridicate de dezvoltatorul Napopark, deținut de Dorin Bob, companie din grup axată, împreună cu Studium Green, pe blocuri “verzi”. Complexul cu o arhitectură futuristă va fi accesibil prin intermediul celui mai scump sens giratoriu construit la Cluj, de 2 milioane de euro, ce urmează să facă legătura între cele două cartiere și viitoarea centură metropolitană. Wings va avea 228 de locuințe, 5.360 mp de terase private, 3.500 de spații verzi și grădini urbane, 276 de parcări auto subterane, iar Seasons, 153 de apartamente. Lângă Wings a fost propus un ansamblu cu 740 de apartamente, de 50-100 mp, inițiat de Călin Borodi și de Rareș Hodrea.

Pe aceeași arteră, Dan Pitic continuă seria Scala, cu ansamblul Frunzișului, cu cel mai înalt bloc având 15 etaje și 163 de apartamente, cu 1-4 camere. Ansamblul este dezvoltat de grupul Perpetuum și va beneficia de drum privat, spații verzi, parcări subterane și supraterane, spațiu de joacă individual. Al treilea complex inițiat de Pitic va fi în cartierul Sopor, cu 400 de apartamente și 7.000 mp de spații comerciale, prevăzut pe un teren de 14.000 mp, ce presupune o investiție de 40 de milioane de euro. Scala Center, care a început seria, s-a ridicat în centrul orașului, pe locația fabricii Napochim, cu ajutorul unei finanțări de 30 de milioane de euro.

SDC Imobiliare vizează în cartierul Borhanci cel mai mare proiect rezidențial din România, printr-o investiție de 700 de milioane de euro, cu credite bancare și aport de la fonduri de investiții. Transilvania Smart City, demarat de Ștefan Berciu, este complex cu 10.000 de apartamente, mall pe 100.000 mp, heliport, telegondolă, hotel-aparthotel, birouri, amfiteatru, lacuri, centru educațional. Partea de tehnologie cuprinde drone pentru livrări, autobuze electrice, identificarea prin senzori a parcărilor și poluării. Startul lucrărilor este prevăzut pentru acest an, cu prima etapă, programată pe durata a doi ani, care cuprinde 800 de apartamente.

În Piața Abator, unde se ridică Maurer Panoramic, a fost amenajat un showroom de prezentare a apartamentelor și a produselor de construcție și instalații folosite. Parcările automatizate vor avea un sistem de proveniență coreeană, iar locuințele, unul smart home, cu comandă de la distanță. Ansamblul demarat de investitorul Simon Maurer are prevăzute lifturi de mare viteză. Blocul va avea 23 de etaje, o înălțime de 74 m, fațadă ventilată, finisaje din sticlă, elemente decorative iluminate, fiind prevăzute 300 de apartamente de lux în două aripi de clădire.

Record de înălțime pentru un bloc din România

Pe Calea Florești se profilează cel mai înalt bloc de locuințe din țară, cu 25 de etaje, cinci niveluri de parcare, 182 de apartamente de 1-3 camere și penthouse-uri cu cinci camere. Arhitectura este circulară, cu multe suprafețe vitrate. Clădirea va fi echipată cu un lift panoramic unic în Cluj. Structura de rezistență a West City Tower este de beton armat, cu închidere perimetrală de cărămidă, compartimentări ușoare. Prețurile anunțate sunt între 78.100 și 193.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată, penthouse-urile având oferte personalizate. Proiectul a fost demarat de Radu Vlas, antreprenor general fiind Creativ Construct Tim.

Michael Stemmer, prin Bina Real Estate (BRE), ridică The Nest pe str. Scorțarilor, ansamblu destinat familiilor tinere care lucrează în zonă, gândit all-inclusive, cu apartamente “eco friendly”, grădină privată, alei de promenadă, supermarket, grădiniță, spații pentru muncă, relaxare și joacă. Complexul pe 10.000 mp, cu 230 de apartamente construite în două faze, va avea zonă privată de coworking, terasă pe acoperiș, zonă de barbeque. Prețul minim ale apartamentelor, de 50-56 mp, este de 79.000 de euro, la stadiul semifinisat.

Gloris Village este inițiat de compania de construcții Nord Conforest, deținută de frații Dorin și Ioan Așchilean, lângă un canal al râului Someș. Locuințele din Gilău sunt vândute direct de către constructor. Nord Conforest are în plan, la Cluj-Napoca, o clădire cu profil mixt pe șase etaje, cu birouri și spații comerciale, în apropierea complexului de bricolaj Dedeman. Societatea clujeană deține și un teren de 1.300 mp pe str. Fabricii de Chibrituri, unde va edifica un imobil cu două niveluri de subsol, parter și șase etaje, cu funcțiuni mixte.

Dealerul de produse electronice Vitacom se mută în Apahida, iar pe locația din cartierul Bună Ziua va ridica un ansamblu rezidențial cu cinci blocuri, proiectat de Arch Design. Consulul Turciei la Cluj-Napoca, Vasile Vita, și fiica acestuia, Aviva Noemi Vita, derulează noul business imobiliar pe 1,5 ha, în apropiere de Restaurantul Da Vinci. Aici sunt prevăzute clădiri de locuit de câte șase etaje, iar la strada principală, o clădire destinată birourilor și spațiilor comerciale.

Proprietarul clubului CFR Cluj, Ioan Varga, are un proiect pe 2,7 ha, conceput de Schmidt Arhitectură, în cartierul Sopor, inițiat alături de alți doi membri ai familiei, Gheorghe și Anca Varga, dar și de societatea I&C Transilvania Construcții și de Gheorghe Buzdugan. Complexul era prevăzut în apropierea Bazei Sportive Gheorgheni, cu nouă corpuri de clădire de 7-9 etaje, 400 de apartamente și 700 de locuri de parcare. Unii dintre asociații inițiali s-au retras însă din business, vânzând terenul către SDC Imobiliare, controlată de Ștefan Berciu, consul onorific al Republicii Burundi în România.

La confluența străzilor Traian și Daniil Bărceanu, în centrul orașului, va apărea un ansamblu pe 5.334 mp, proiectat de Atelier RVD, care va include și un hotel de cinci stele, cu peste 100 de camere. Ca beneficiari apar Doralex Cluj-Napoca și Privo In Târgu Mureș, deținători ai unității turistice cu acest nume din județul vecin. Clădirile vor avea 6-7 etaje, conținând 140 de apartamente, iar pe malul Someșului vor apărea o promenadă, alei pietonale și velo, plantații de arbori și arbuști, 234 de locuri de parcare, dintre care 114 pentru hotel.

Berciu cumpără tot

Someșul Cald Producție (SCP) ridică un ansamblu de două blocuri în zona Baciu, prin constructorul Asa Cons Turda, proiect elaborat de Prologis Construct. “Este cel mai complet proiect prefabricat din beton pentru segmentul rezidențial după era comunistă. Sarcina noastră a fost de a genera un proiect ecologic, cu cea mai mică poluare fonică posibilă, fără a genera deșeuri și materiale la fața locului și în cel mai scurt timp posibil”, conform Asa Cons. Structurile prefabricate au fost montate în două luni, componentele produse în fabrica din Turda, fiind instalate direct la fața locului, cu o macara mobilă și o platformă de ridicare.

Grupul Punctual, specializat în distribuția de țigarete, avându-l ca manager pe Vasile Mureșan, a început un ansamblu pe str. Teodor Mihali, în apropiere de Iulius Mall. Blocurile vor avea 6-7 etaje, împărțite în două corpuri de către proiectanții de la Arhimar Serv. Un proiect de 800 de apartamente, cu 821 de locuri de parcare, a fost propus de societatea Alex & George Import Export în zona Someșeni, pe 3 ha, vândut ulterior familiei Berciu. Cele 13 blocuri ajung până la o înălțime de 33 m, fiind prevăzute cu vegetație cățărătoare. Ansamblul este proiectat în zona străzilor Vidrei și Morii, unde există un perimetru de hale industriale.

Vasile Salanță pregătește un adevărat cartier lângă Pădurea Hoia. Acesta va fi ridicat prin companiile sale Cristal Turism și SCP, va avea 800 de apartamente, în 13 blocuri, prevăzute pe o distanță de 1 km. Complexul situat pe teritoriul administrativ al comunei Florești va dispune de accese auto și pietonale, parcări, loc de joacă pentru copii. În Făget apare un proiect rezidențial, pe opt parcele, de 450-620 mp, unde se vor construi case. Una dintre parcele va fi lăsată ca zonă verde cu acces pentru public. Suprafața totală pe care se realizează proiectul se ridică la 6.375 ha, beneficiari fiind Adelina Salanță și asociații săi.

Dispar fabrici, apar blocuri și birouri

Horia Ciorcilă și Dorel Goia, care controlează indirect dezvoltatorul Geaninv (fost Tehnofrig Imobiliare) au primit undă verde de la municipalitate pentru complexul de pe ex-platforma industrială, unde între timp s-a ridicat magazinul Dedeman și se prevede și un supermarket Lidl, pe 1,5 ha, cu 155 de locuri de parcare. Ansamblul de lângă centrul de bricolaj va ocupa 3,4 ha și va include în final 660 de apartamente și o clădire de birouri, cu fațadă din sticlă și 10 etaje.

Dezvoltatorul Solaris Real Estate Investments (SREI) va ridica ansamblurile Elite (str. Moților) și Astoria (str. Einstein), ambele în zona centrală a orașului. Primul va conține apartamente cu 3-4 camere, la prețul minim de 130.000 de euro, plus spații comerciale la parter, iar al doilea, apartamente pe patru etaje, la cel puțin 100.000 de euro. Principalele criterii de selecție a amplasamentelor sunt eliminarea clădirilor degradate din zonele istorice și dezvoltarea de proiecte de restructurare urbană. SREI mai are proiecte pe străzile Traian, O. Ghibu, Moldovei, Oașului.

Mircea Ilea, unul dintre fondatorii fostei companiei de comunicații Seltron-Astral și a parcului industrial Urbano Gilău, construiește un ansamblu de 4.510 mp pe str. Taberei. Ca dezvoltator apare Ascom Impex, unde este asociat și Steliana Ilea. Acesta va conține clădiri de șase etaje, cu 120 de apartamente. În locul combinatului Fimaro, Horațiu Țaica, acționar la Vector Capital, va face un ansamblu rezidențial pe 3,1 ha, cu blocuri de 6-11 etaje, alături de un centru de afaceri, proiect conceput de Planwerk. Hala veche este demolată, iar clădirea de birouri va fi modernizată și recompartimentată. Apare și o promenadă pe malul râului Nadăș. Țaica a ridicat un complex de vile în cartierul Borhanci.

În campusul Liberty se ivesc, pe 4,5 ha, două blocuri, cu 248 de apartamente, trei imobile de birouri, o grădiniță, printr-un proiect de restructurare a zonei industriale. Proiectant este Arch Design. Fostul premier al Moldovei, Ion Sturza, a vândut Liberty Technology Park dezvoltatorului White Star Real Estate și unui fond de investiții american. Aici mai există cinci clădiri de birouri, complexul fiind preluat împreună cu proiectul imobiliar. Pe str. Someșului apare Hexagon City, ansamblu mixt de locuințe și birouri, de până la șase etaje, proiectat de Arhimar. Acesta include 130 de apartamente. Hexagon City e parte a grupului de firme deţinut de Florin Mariş (fost acționar Albalact) şi Raul Ciurtin. Aceștia au vândut trei clădiri de birouri din Cluj, din portofoliul grupului, cu 30 de milioane de euro. Ciurtin va transforma Camping Făget în complex hotelier și de evenimente.

Annadona Residence este un ansamblu cu 700 de apartamente peste drum de complexul comercial Auchan Iris, pornit de societatea Lucarom Impex, controlată de transportatorul Luca Tîrnovan. Blocurile erau prevăzute inițial cu până la 16 etaje, dar au fost reduse la 9 de către proiectantul Ektra Studio, la sugestia comisiei de urbanism a municipalității. Aici va apărea și o grădiniță cu 120 de locuri. Peste drum se înalță un alt ansamblu, care va grupa aproape 2.000 de apartamente, propus de Chimu Căpușan, prin societatea Noroc Com. Pe 5,5 ha, vor fi ridicate 16 clădiri de șapte etaje, dintre care 11 blocuri, trei imobile de birouri și două destinate educației, conform proiectantului Arhimar Serv.

Clujul, pe invers față de București

„În București prețurile la apartamente sunt mai mici cu 3% față de anul trecut (1.412 euro/mp). În Cluj însă, au crescut cu 7% față de anul trecut, ajungând la 1.850 euro/mp, aproape de maximul istoric înregistrat în aprilie 2020 (1.850 euro/mp)”, observă Irina Chițu, managing director al platformei FinZoom. “Cererea a crescut consistent în toamna-iarna lui 2020 fiindcă, pe lângă faptul că au scăzut costurile la creditele ipotecare și a fost dat startul programului Nouă Casă ce permite cumpărarea de locuințe până la 140.000 de euro, oamenii nu au mai cheltuit pe alte lucruri în pandemie și economiile le-au direcționat către achiziție de imobiliare. S-au întors și mulți români din străinătate, care au preferat să investească banii într-un apartament sau o bucată de pământ”, a mai adăugat aceasta.

Piața orădeană absoarbe tot ce se construiește

În Oradea, în primele trei luni ale anului trecut s-a simțit un recul al solicitărilor pe partea de achiziții imobiliare și, în special, pe partea de rezidențiale noi. Dar, odată ce lumea s-a obișnuit cu această pandemie și cu noua normalitate, tranzacțiile imobiliare s-au relansat. “Cerera în momentul de față este chiar la cote mai mari decât înainte de pandemie. Nevoia locativă a rămas aceeași sau chiar a crescut, având în vedere că Oradea se dezvoltă frumos”, subliniază Valentin Catana, director general Casa Regal Imobiliare.

Restricțiile și perioada de carantină de anul trecut au generat o creștere ușoară a cererii de case cu curte în detrimentul apartamentelor de bloc, însă cererea mai ridicată rămâne cea pentru apartamente în zona centrală a Oradeiei.

“A existat, într-adevăr, o creștere de 10-15% față de solicitările care veneau înainte pe partea de case, însă această cerere se regăsește în momentul de față tot pe același palier financiar, care era și înainte. Un apartament într-un bloc nou poate fi achiziționat la o valoare de 60 – 90 de mii de euro. Pe aceeași bani se poate găsi o casă în exteriorul orașului, la 10 – 15 km. Această ieșire spre periferie poți să o faci când îți permite jobul și școala copiilor. Cererea cea mai mare este pentru interiorul orașului, apartamente cât mai bine conectate la mijloacele de transport în comun, de vecinătăți: școli, magazine, centre comerciale”, spune Valentin Catana.

În Oradea sunt multe cartiere rezidențiale în construcție, o consecință a cererii de locuințe noi, însă oferta nu este una foarte mare, nu saturează piața și nici nu stau la vânzare doi – trei ani.

“Putem discuta despre Victoria Rezidențial, un ansamblu de peste 430 de apartamente care se realizează în Nufărul. A pornit în urmă cu doi ani și probabil peste doi ani va fi finalizat în totalitate. Acesta ansamblu are o absorbție de 100%, adică se vând apartamente care vor fi predate peste doi ani. Rețeta de succes este cea clasică, cu bucătării separate, individualizate. Românii încă gătesc și sistemul american cu bucătărie deschisă la noi nu funcționează. De asemenea, Prima Development va dezvolta un ansamblu rezidențial în apropierea polului sporit, a noului stadion și a noii săli polivalente. Sunt ferm convins că și acela va fi un ansamblu de succes. Foarte mult s-a construit pe platforma industrială a fostei Uzine Înfrățirea, la intersecția Cartierelor Decebal cu Ioșia, o zonă foarte bună. În momentul când se construiesc 15 blocuri, putem vorbi de un cartier în sine. Va apărea o densitate de populație mare, care nu știu în ce măsura va putea fi rezolvată de infrastructura rutieră. Cartierele de case continuă să se dezvolte în zona periferică a orașului. Ele țintesc categoria de clienți care-și doresc la un preț apropiat de prețul unui apartament, o casă cu puțină curte. Inclusiv Riviera este un cartier de succes”, a enumerat Valentin Catana.

Cartierele rezidențiale care se construiesc în prezent plusează la calitate, deoarece cerințele clienților au crescut. “Toată lumea încearcă să îmbunătățească și să ofere lucruri în plus față de ceilalți. Nivelul calitativ al construcțiilor crește de la an la an. Majoritatea dezvoltatorilor au tendința de a îmbunătăți ceea ce au făcut. Este o carte de vizită pentru ei și cred că este în interesul tuturor ca lucrările pe care le fac și apartamentele pe care le oferă să fie de o calitate bună, astfel încât să beneficieze de o reclamă pozitivă din partea clienților”, consideră director general Casa Regal Imobiliare.

Ofertele imobiliare de la Sibiu nu au fost afectate de criză

Pandemia nu a schimbat piața imobiliară la Sibiu. Dacă în primele luni ale crizei din anul 2020 prețurile la chirii au scăzut în medie cu 50-100 de euro la apartamentele de peste 400 de euro lunar, la scurt timp acestea și-au revenit. Atât în centrul Sibiului, cât și mai ales la periferii continuă însă construcția de blocuri, iar anunțurile de vânzare nu dau niciun semn că această piață ar fi fost în vreun fel afectată.

Chiar în ianuarie 2020, în unul dintre cel mai puțin cotate cartiere ale municipiului Sibiu, Broscărie, a fost anunțat un proiect imobiliar în zona străzii Henri Coandă, ce presupune investiții de peste 10 milioane de euro în următorii 3 ani. Investiția se numește Ansamblul rezidențial Henri Coandă, dezvoltat de Imperial Group Sibiu, cu acces facil la centura orașului Sibiu și autostrada A10. Conform anunțului dezvoltatorului, apartamentele urmau să fie predate la stadiul de gri în interior și la cheie în exterior, cu aproximație în decembrie 2020. Ansamblul rezidențial va avea zece blocuri, însumând aproximativ 400 de apartamente. Locuințele sunt de 1 sau 2 camere. Suprafața terenului pe care se dezvoltă proiectul rezidențial are în total 27.344 mp. Pe 18.761 mp vor fi construite blocurile, iar 24 % din teren va fi spațiu verde. În prezent, conform agenției imobiliare care se ocupă de vânzarea apartamentelor, termenul de predare a primelor patru blocuri este martie-decembrie 2021. Prețurile apartamentelor se situează între 36.500 și 69.500 de euro.

În apropierea centrului Sibiului continuă dezvoltarea proiectului Balanța Residence. Dezvoltatorul l-a numit drept „cel mai «aerisit» complex rezidențial din Sibiu, cu blocuri înalte de 16 m și distanțe între acestea de până la 26 m”. Proiectul prevede construcția a cinci blocuri în trei etape – în total, 266 de apartamente. Astfel, în etapa 1 au fost ridicate trei blocuri, iar în prezent, a fost dat startul vânzării apartamentelor din etapa a doua. Prețurile apartamentelor încep de la 988 până la 1.040 de euro mp, plus TVA 5%.

Distanța dintre blocuri este, într-adevăr, un punct important pentru Sibiu, or, la periferia orașului, în zona administrativă a comunei Șelimbăr ridicându-se blocuri foarte aproape unul față de altul, între care abia ar încăpea o mașină de pompieri, spre exemplu. Dar astfel de cazuri pot fi găsite chiar și în oraș.

În afara orașului, într-o zonă cu vedere spre crestele Făgărașilor, continuă dezvoltarea cartierului Bavaria Residential Park – amplasat la câteva minute distanță cu mașina de centrul Sibiului și cu acces facil spre autostrada A1. În acest cadru se construiesc, pe aproape 100 de parcele, case individuale. Prețurile caselor de vânzare în cartierul Bavaria sunt cuprinse între 132.000 euro și 161.500 euro, în funcție de suprafața terenului aferent imobilului, dar și de alte finisaje și amenajări. Potrivit reprezentanților agenției New Concept Living, „prețurile nu sunt cele mai mici de pe piața de imobiliare Sibiu, dar reflectă categoric calitatea lucrărilor”.

Proiectul este dezvoltat de RSB INMO Investment SRL, filiala unui grup de investiții german cu sediul central în München, s-a specializat pe dezvoltarea de terenuri, dar și pe execuția și vânzarea de blocuri de locuit și case unifamiliale sau de tip duplex. „Sibiul este unul dintre orașele mari ale României cu cea mai rapidă dezvoltare, în care se stabilesc mulți investitori occidentali din toate domeniile și construiesc obiecte industriale. Condiționat de această creștere este necesară și asigurarea unor infrastructuri corespunzătoare și, de asemenea, realizarea spațiului locuibil de care e nevoie. În anii următori se vor dezvolta și zone rezidențiale care sunt așezate în afara centrelor urbane și care s-au dovedit a fi zone excelente de recreere și relaxare, cu o valoare ridicată de agrement”, mai spun cei de la New Concept Living.

Un alt cartier de case individuale se construiește pe raza comunei Șura Mare. Cartierul rezidențial se numește „Vlarina Residence” și este situat la aproximativ 7 km distanță față de orașul Sibiu. În acest ansamblu rezidențial se vor ridica 90 de case single. Prețurile acestora încep de la 89.900 de euro la alb și pot ajunge până la 105.000 euro la cheie, în funcție de suprafața casei și a terenului aferent.

Municipiul Târgu Mureș, performer în dezvoltare rezidențială

Cererea mare de locuințe noi a generat în Târgu Mureș un avânt serios al pieței construcțiilor în ultimii 6-7 ani. Principalii promotori ai acestor creșteri sunt dezvoltatorii rezidențiali, care au răspuns cererii de imobile cu proiecte, atât case, cât și locuințe colective, așa-numitele blocuri.

Treptat, de la an an, după 2015 a crescut numărul de proiecte imobiliare colective, mai întâi pe segmentul de case, apoi în zona cartierelor de locuințe colective. Dezvoltatorii imobiliari au ajuns la concluzia că blocurile oferă profituri considerabil mai mari decât casele, așa că atât în Târgu Mureș, cât și în localitățile limitrofe (Corunca, Sâncraiu de Mureș, Sântana de Mureș, Sângerorgiu de Mureș, Livezeni) în ultimii 5 ani au fost ridicate peste 4.000 de locuințe, blocuri și case, multe vândute în stadiu de proiect.

Principalii dezvoltatori

Green Residence – FomCO Imobiliare
De la primul proiect, Parângului Smart Residence, un bloc cu patru etaje și 25 de apartamente, demarat în 2016, dezvoltatorul a avansat rapid la Green Residence, un proiect extrem de ambițios, din care a livrat până acum 2 imobile construite în regim P+10 etaje, cu un total de 183 de apartamente. Încă 7 imobile a câte 10 etaje, plus 3 imobile a cate 6 etaje, inclusiv cu destinatie de zona comercială, un aport de peste 900 de apartamente, vor fi construite în cadrul proiectului Green Residence într-un orizont de 3-5 ani, conform dezvoltatorului.

Dintre acestea, primele două deja au obținut autorizația de construire și lucrările au fost demarate, întrucât termenul de livrare este finalul acestui an. Asta înseamnă că 2021 va aduce încă 200 de apartamente noi gata de livrare. „Acest gen de provocări sunt în ADN-ul nostru. Nu ne sperie cifrele mari, așa că vrem ca proiectul Green Residence, când acesta va fi finalizat să însemne un total de 15 imobile, 1.100 de apartamente, tot atâtea parcări interioare și exterioare și o suprafață desfășurată de peste 60.000 de mp. Iar cifrele spun doar o parte din poveste, pentru că pe lângă ele, Green Residence chiar înseamnă provocarea de a regăsi confortul într-un stil de viață urban, cosmopolit, la bloc. La bloc, însă conectați la natură”, mai spune Szidónia Székely, director executiv FomCo Imobiliare.

Concept 9
Noul proiect de anvergură al omului de afaceri Mircea Musgociu poartă numele Concept 9. ”Doar 9 minute la pas ne despart de o scurtă alergare în liziera pădurii sau de o plimbare în natură, vom fi la maxim 9 minute, de mers pe jos, de cele mai importante spații comerciale ale orașului, cel mai reprezentativ fiind Târgu Mureș Shopping City, pe care îl avem vecin”, a motivat Mircea Musgociu, referitor la denumirea proiectului.
Anunțat de dezvoltator drept unul ”total diferit de ceea ce există pe piață”, proiectul prevede printre altele: locuințe tip studio și apartamente cu două, trei sau patru camere, cu o înălțime de 270 cm, pentru un mai mare confort, holuri largi, bucătării cu centrală în condensație cu exhaustare pe coloană comună, logii spațioase, termostat de temperatură în fiecare încăpere iar în zona de zi aer condiționat, în dotarea standard a apartamentelor.

La cerere, dezvolatorul oferă automatizările unei case inteligente pentru că apartamentele vor avea preinstalat sistemul pentru o casă inteligentă (comenzi vocale sau de la distanță pentru iluminat, încălzire etc.)

Fiecare unitate din ansamblul rezidențial Concept 9 este dotată cu două lifturi OTIS de 8 persoane, silențioase și izolate fonic. Proiectul prevede locuri de parcare subterane și supraterane, cu spații verzi și arbori, parc de 1.600 mp, cu locuri de joacă, alei de promenadă, piste de biciclete, acces în parcare privată, cu bariere, supraveghere video a locurilor comune.

Maurer Residence
Este un proiect ambițios cu un total de 53 de blocuri, promise de dezvoltatorul imobiliar Maurer Imobiliare la Târgu Mureș. La finalul anului 2019 au fost finalizate primele apartamente, respectiv primul bloc, iar până la această oră sunt construite 12 blocuri.

Maurer Imobiliare activează pe piața construcțiior de peste 14 ani reușind să construiasă în total peste 8.000 de apartamente în Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Sighișoara și Constanța. Astfel, în cele 6 orașe, Maurer Imobiliare a dezvoltat 8 proiecte.

Bastion Residence
”Un ansamblu rezidențial privat de tip boutique, încorporând în exclusivitate locuințe de lux și penthouse-uri, personalizabile până în cel mai mic detaliu. Gândit pe termen lung, în spiritul confortului funcțional și al echilibrului estetic, designul arhitectural creat a fost perfect încadrat în contextul specific zonei centrale, protejată istoric. Ingeniozitatea echipei de proiectare, combinată cu locația mai mult decât perfectă, a avut ca rezultat nașterea unui complex de locuințe unicat, reprezentând atât o bucurie imensă cât și o responsabilitate uriașă”, așa prezintă dezvoltatorul IMMOBILIARAE S.A. unul dintre cele mai noi și mai ambițioase proiecte rezidențiale din Târgu Mureș, care prevede 62 de apartamente și anul 2022 ca orizont de finalizare. Ansamblul este situat aproape de cetatea Medievală din Târgu Mureș, la două minute de mers pe jos până în centrul Târgu Mureșului.

Unirii Park Residence
Unul dintre ansamblurile rezidențiale importante din Târgu Mureș a fost ridicat în cartierul Unirii, de Arcoflor Construct. Inițial, dezvoltatorul a construit 72 de apartamente, finalizate în 2018, iar apoi, în etapa a II-a, a mai ridicat 160 de apartamente. Anasamblul cuprinde locuințe colective P+2+etaj retras. Dezvoltatorul are în proiect un nou complex de imobile colective aproape de cele ridicate, cu demararea lucrărilor în acest an.

Casa Galbenă Residence
Demarat în 2018, proiectul rezidențial Casa Galbenă, din Cartierul Unirii a avut două etape. Primele două blocuri au fost finalizate în 2020, iar acum se află în lucru celelalte 3 imobile. Totalul proiectului cuprinde 5 imobile P+3+Penthouse. Apartamentele sunt cu una, două și trei camere, în suprafață utilă cuprinsă între 57-87 mp + terase între 13-24 mp.

Unirii Green Park Residence
Este un complex de locuințe colective, P+2+ Etaj retras, investiție a jucătorului de fotbal Sepsi Laszlo, ridicat în cartierul Unirii. Complexul cuprinde peste 100 de apartamente, finalizate recent, iar în curând dezvoltatorul va ridica un complex de case premium, cu 400 de mp de teren și 195 mp suprafață construită. De asemenea, în viitorul apropiat, Unirii Green Park Residence va fi extins cu o nouă etapă de locuințe colective P+2+Etaj retras.

AMA Residence
Dezvoltat de Maco Construct, AMA Residence este un proiect amplu de locuințe colective și case, situate în cartierul Unirii, la 2,5 km de zona centrală a Municipiului. În total proiectul, derulat până acum în 5 etape prevede peste 460 de apartamente, dintre care 252 sunt gata și 46 de case. Anul viitor urmează să fie finalizate alte 84 de apartamente, iar în etapa a 5-a, ulterior, restul de 125 de apartamente.

Shamrock Gardens
Este unul dintre puținele proiecte care au ca obiect exclusiv construcția de case. Dezvoltat de o echipă internațională de investitori din Irlanda, Marea Britanie, Ungaria și România, Shamrock Gardens va fi un complex situat în Sântana de Mureș, la aproximativ 10 minute de mers cu mașina față de centrul Municipiului Târgu Mureș. Zona va fi împrejmuită, iar accesul va fi posibil doar pentru locatari. Lucrările au început anul trecut, urmând ca în acest an să fie gata primele case.

Conform informațiilor furnizate de Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliară Mureș, în martie 2021, în județul Mureș au fost vândute în total 1.370 imobile (terenuri cu sau fără construcții, apartamente și spații cu altă destinație), cu 574 mai multe față de luna februarie (796). Numărul imobilelor care au făcut obiectul contractelor de vânzare, la nivelul județului Mureș, în martie 2021, este cu 24 mai mic față de perioada similară a anului trecut (1.394 în martie 2020). Unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din județul Mureș cu cele mai multe vânzări de imobile, în martie 2021, sunt în următoarele: 1. Târgu Mureș (612), 2. Reghin (77), 3. Sâncraiu de Mureș (74), 4. Luduș (45), 5. Pănet (30) și 6. Sângeorgiu de Mureș (30).

de Dan BIRTA, Florin M. SANDOR, Călin POENARU & Ion SURDU

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cele mai eficiente fungicide pentru combaterea făinării și manei viței de vie: Talendo® și Zorvec™ Zelavin™ Bria

Articolul următor

Jelna - o cramă cu suflet

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share