Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Delgaz Grid a bugetat 126 milioane de euro pentru investiții în rețele

Delgaz Grid, companie membră a Grupului E.ON România, va investi în acest an 612 milioane de lei (126 milioane euro), prioritar pentru modernizarea și extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice. Bugetul alocat investițiilor este cu 11% mai mare decât cel din anul precedent, fiind totodată cel mare din ultimii 16 ani, de la intrarea E.ON pe piața de energie din România. În 2020 compania a investit 550 milioane lei (114 milioane de euro), în special pentru modernizarea sistemului de distribuție.

 

Investiții 2020

  • Gaze naturale – au fost investite peste 264 milioane lei (55 milioane euro), sistemul de distribuţie fiind reabilitat şi modernizat pe o lungime de 273 km. Au fost puse în funcțiune 11 stații noi de reglare măsurare a gazelor naturale și alte două au fost modernizate. Totodată, reţeaua a fost extinsă cu 225 km, valoarea investiției fiind de circa 40 milioane lei (8 milioane euro) și au fost racordați circa 49.000 de noi consumatori. De asemenea, a fost înființată o distribuție nouă de gaze naturale în localitatea Săliște, județul Sibiu.
  • Energie electrică – valoarea investiţiilor a fost de aproximativ 286 milioane lei (59 milioane euro, din care 2,2 milioane euro din fonduri europene). Investiţiile au fost direcționate către modernizarea şi reabilitarea reţelelor electrice, automatizarea sistemului de distribuţie, înlocuirea de transformatoare şi contorizarea inteligentă. Anul trecut au fost modernizaţi 430 km din lungimea reţelei electrice din zona de exploatare a Delgaz Grid, inclusiv prin montarea de echipamente automatizate. Au fost modernizate 37 de stații de transformare, din care 20 au fost integrate în SCADA. Totodată, peste 350 de posturi de transformare au fost modernizate, 41 de unități fiind integrate în SCADA. Tot anul trecut, reţeaua a fost extinsă cu 486 km și au fost racordați circa 20.000 de noi consumatori.

 

Digitalizare rețele

  • Stații de transformare – la sfârșitul anului trecut a fost finalizat un proiect de circa 12,5 milioane lei, derulat pe parcursul a doi ani, care a vizat modernizarea și integrarea în SCADA a 13 staţii de transformare. Până la finalul anului 2020, din cele 134 stații de transformare pe care le operează compania, 122 au fost modernizate și integrate (total sau parțial) în SCADA.
  • SMART Metering – până la finalul anului 2020, prin programe de investiţii succesive, în ultimii ani au fost instalate circa 327.000 de contoare SMART la consumatori din peste 750 de localități din Moldova. Cele mai multe unități au fost montate în județele Bacău și Neamț, unde 64%, respectiv 44% dintre clienți beneficiază de contorizare inteligentă.

 

Digitalizare servicii clienți

  • Platforma Acces Delgaz oferă clienților companiei modalități de interacțiune în vederea racordării la sistemul de distribuție a gazelor naturale și energiei electrice, date necesare procesului de schimbare furnizor în contextul liberalizării pieței de energiei, precum și alte informații utile.

 

Investiții 2021

În acest an compania și-a propus să investească 612 milioane lei (126 milioane euro), cu 11% mai mult faţă de anul anterior.

  • Gaze naturale – sunt prevăzute investiţii de 285 milioane lei (58 milioane euro), în creștere cu 8% față de anul 2020, obiectivul principal fiind modernizarea de conducte şi branşamente de gaze naturale (prin înlocuire şi protecţie catodică). Totodată, pentru îmbunătățirea calității serviciului vor fi modernizate stații de reglare măsurare (SRM). O altă prioritate pentru acest an o reprezintă extinderea sistemului de distribuție a gazelor naturale și racordarea noilor consumatori.
  • Energie electrică – sunt programate investiţii în valoare de 327 milioane lei (67 milioane euro), în creștere cu 15% față de anul 2020, din care 26,5 milioane lei (5,4 milioane euro) reprezintă fonduri UE, în principal pentru continuarea implementării SCADA şi automatizarea sistemului de distribuţie urban și rural, SMART metering, modernizarea reţelelor aeriene, a staţiilor și posturilor de transformare, extinderea rețelei de distribuție pentru racordarea de noi consumatori, precum şi pentru îndeplinirea cerinţelor din standardul de performanţă.
  • SMART Metering – în acest an ne-am propus instalarea a peste 22.000 de contoare inteligente și astfel circa 22% dintre clienții Delgaz Grid vor avea contorizare SMART. Pentru perioada 2021-2028 ne propunem montarea a încă 387.000 de contoare, ceea ce înseamnă că 45% dintre clienți vor avea instalate contoare inteligente până la sfârșitul anului 2028.

 

Proiecte de investiții cu fonduri europene

  • Fonduri europene – accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru companie în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice. La acest moment, cinci proiecte, în valoare de 191,5 milioane lei, cu cofinanțări de 118,7 milioane lei, se află în diferite stadii de implementare. Două dintre acestea vizează modernizarea şi integrarea în SCADA a opt stații de transformare din județele Iași și Vaslui, un altul vizează montarea a 10.000 de contoare inteligente pentru consumatori din municipiul Iași, iar cel mai recent proiect aprobat are ca obiectiv implementarea unui sistem de control inteligent al rețelei de distribuție de energie electrică (ADMS)  într-o zona omogenă cu consumatori preponderent casnici din municipiul Suceava. De asemenea, Delgaz Grid are în implementare un proiect ce urmărește obiective de securitate cibernetică în valoare totală de 1 milion lei, din care 0,7 milioane lei reprezintă cofinanțare nerambursabilă. Totodată, compania a depus patru proiecte în valoare de circa 181 milioane lei, care se află în diferite etape ale procesului de evaluare la nivelul autorităților responsabile.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 650 de km de drumuri județene vor fi modernizate în județul Arad

Articolul următor

TB 100: Dürkopp Adler România, start bun în 2021    

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică Romania (DEER), lider național în distribuția de energie electrică, a pus în funcțiune asistentul virtual ChatVolt. 
Citeste mai mult

DEER a lansat asistentul virtual ChatVolt

Chatbot-ul activat de societatea clujeană va oferi informații rapide și actualizate privind întreruperile în alimentarea cu energie electrică.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share