Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălajul a pierdut Castelul Wesselenyi. “Mergem în instanță”

Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj nu a reuşit să-şi exercite dreptul de preemţiune în privinţa cumpărării Castelului Wesselenyi din Jibou deoarece moştenitorul a vândut clădirea monument.

Forul județean va solicita în instanţă exercitarea dreptului său, a declarat Robert Szilagyi, vicepreşedintele CJ Sălaj şi şeful comisiei constituite pentru cumpărarea castelului. Compania Micro Vision Consult Cluj a achiziționat castelul în 20 aprilie, cu o săptămână înainte faţă de data la care CJ Sălaj a decis cumpărarea acestuia, conform Webradio.Hu.

În 28 aprilie, forul județean a anunţat că vrea să îşi exercite dreptul de preemţiune, moment în care s-au pus bani deoparte din buget pentru achiziţionarea clădirii, fiind mandatat un comitet de negociere format din cinci persoane, condus de Szilagyi, pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Societatea clujeană înregistrată în ianuarie 2020 oferă consultanţă în domeniul afacerilor, veniturile sale din anul trecut fiind de 108.349 de lei, potrivit portalului Maszol.ro. Aceasta a plătit 800.000 de euro pentru achiziţionarea castelului către Artmark Historical Estate, casă de licitație care a derulat tranzacția.

CJ Sălaj şi-a exprimat intenţia de cumpărare după ce termenul legal de punere în aplicare a dreptului de preempţiune a expirat, a declarat Andrei Ianicicău, moştenitorul castelului, pentru agenţia MTI. El a explicat că, în 12 martie, Ministerul Culturii a anunţat că renunţă la dreptul său de preemţiune, acesta având sarcina să notifice consiliile judeţean şi local ce aveau la dispoziţie 15 zile pentru a-şi exercita acest drept.

Moştenitorul a recunoscut că, în 29 martie, preşedintele CJ, Dinu Iancu Sălăjanu, l-a anunţat cu privire la intenţia de exercitare a dreptului de preempţiune însă, potrivit avocaţilor săi, instituția ar fi trebuit să ia o hotărâre în termen de 15 zile privind intenţia de cumpărare.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat după şedinţa CJ din 9 aprilie, care nu a pus pe ordinea de zi problema cumpărării castelului, susține Ianicicău. El a adăugat că a aflat deja despre revânzarea castelului de către cumpărător. Acesta și-ar dori ca renovarea castelului să înceapă cât mai curând posibil şi clădirea să găzduiască un muzeu Wesselenyi.

Castelul în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2.200 mp, are două etaje, fiind construit în 1779-1796. Din grădina de 10 ha moştenitorului i s-au restituit 1,3 ha, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Arturne Teleki Wesselenyi.

Descendenta sa, Eva Janicsko (născută Teleki), care locuieşte la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură.

Moştenitorul a fost nevoit să scoată castelul la vânzare pentru că nu îşi permitea renovarea şi întreţinerea acestuia. După naţionalizare, Castelul Wesselenyi a funcţionat ca şcoală și Casa Pionierilor.

După 1989, a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului. Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în 2012. CJ şi-a putut exercita dreptul de preemţiune după ce Ministerul Culturii din România a renunţat la acesta.

Total
1
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articolul anterior

Peste 650 de km de drumuri județene vor fi modernizate în județul Arad

Articolul următor

TB 100: Dürkopp Adler România, start bun în 2021    

Citește și:
Citeste mai mult

Praznicul de Pită Nouă la Pecica

Locuitorii din Pecica – Arad continuă tradiția şi se bucură de recolta din acest an printr-o sărbătoare a…
Zi de Zi știri ecoomice:
Total
1
Share