Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Sălajul a pierdut Castelul Wesselenyi. “Mergem în instanță”

Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj nu a reuşit să-şi exercite dreptul de preemţiune în privinţa cumpărării Castelului Wesselenyi din Jibou deoarece moştenitorul a vândut clădirea monument.

Forul județean va solicita în instanţă exercitarea dreptului său, a declarat Robert Szilagyi, vicepreşedintele CJ Sălaj şi şeful comisiei constituite pentru cumpărarea castelului. Compania Micro Vision Consult Cluj a achiziționat castelul în 20 aprilie, cu o săptămână înainte faţă de data la care CJ Sălaj a decis cumpărarea acestuia, conform Webradio.Hu.

În 28 aprilie, forul județean a anunţat că vrea să îşi exercite dreptul de preemţiune, moment în care s-au pus bani deoparte din buget pentru achiziţionarea clădirii, fiind mandatat un comitet de negociere format din cinci persoane, condus de Szilagyi, pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare.

Societatea clujeană înregistrată în ianuarie 2020 oferă consultanţă în domeniul afacerilor, veniturile sale din anul trecut fiind de 108.349 de lei, potrivit portalului Maszol.ro. Aceasta a plătit 800.000 de euro pentru achiziţionarea castelului către Artmark Historical Estate, casă de licitație care a derulat tranzacția.

CJ Sălaj şi-a exprimat intenţia de cumpărare după ce termenul legal de punere în aplicare a dreptului de preempţiune a expirat, a declarat Andrei Ianicicău, moştenitorul castelului, pentru agenţia MTI. El a explicat că, în 12 martie, Ministerul Culturii a anunţat că renunţă la dreptul său de preemţiune, acesta având sarcina să notifice consiliile judeţean şi local ce aveau la dispoziţie 15 zile pentru a-şi exercita acest drept.

Moştenitorul a recunoscut că, în 29 martie, preşedintele CJ, Dinu Iancu Sălăjanu, l-a anunţat cu privire la intenţia de exercitare a dreptului de preempţiune însă, potrivit avocaţilor săi, instituția ar fi trebuit să ia o hotărâre în termen de 15 zile privind intenţia de cumpărare.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost încheiat după şedinţa CJ din 9 aprilie, care nu a pus pe ordinea de zi problema cumpărării castelului, susține Ianicicău. El a adăugat că a aflat deja despre revânzarea castelului de către cumpărător. Acesta și-ar dori ca renovarea castelului să înceapă cât mai curând posibil şi clădirea să găzduiască un muzeu Wesselenyi.

Castelul în stil baroc şi clasicist, cu o suprafaţă utilă de 2.200 mp, are două etaje, fiind construit în 1779-1796. Din grădina de 10 ha moştenitorului i s-au restituit 1,3 ha, restul suprafeţei fiind ocupată de o grădină botanică. Înainte de naţionalizare, ultimul proprietar al castelului a fost Ilona Arturne Teleki Wesselenyi.

Descendenta sa, Eva Janicsko (născută Teleki), care locuieşte la Şimleu Silvaniei, a luptat 17 ani în instanţă pentru redobândirea castelului. În 1997, statul a plătit pentru clădire o sumă mică drept compensaţie, pe care familia a rambursat-o statului atunci când, ca urmare a modificărilor legislative, a devenit posibilă şi restituirea în natură.

Moştenitorul a fost nevoit să scoată castelul la vânzare pentru că nu îşi permitea renovarea şi întreţinerea acestuia. După naţionalizare, Castelul Wesselenyi a funcţionat ca şcoală și Casa Pionierilor.

După 1989, a găzduit o instituţie care organiza activităţi destinate copiilor, respectiv birourile grădinii botanice din parcul castelului. Hotărârea definitivă cu privire la restituirea clădirii a fost pronunţată în 2012. CJ şi-a putut exercita dreptul de preemţiune după ce Ministerul Culturii din România a renunţat la acesta.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Peste 650 de km de drumuri județene vor fi modernizate în județul Arad

Articolul următor

TB 100: Dürkopp Adler România, start bun în 2021    

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share