Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

TB 100: Noah, berea cu povești nefiltrate  

Foto: Ignat Brewery
Foto: Ignat Brewery

Brandul de bere artizanală Noah s-a născut la Târgu Mureș la începutul lui 2019, însă pasiunea Călin Ignat, artistul berar al nefiltratelor tulburi și limpezi, o avea deja de câțiva ani. Începuse într-un pub cu sute de sortimente, unde își spusese că nu băuse până atunci nicio bere adevărată, a continuat în apartamentul părinților sub privirea lui Noah, Golden Retriever-ul care i-a inspirat denumirea brandului, și de câțiva ani se consolidează în făbricuța dintr-o clădire paralelă cu Turbina, aproape de zona de agrement târgumureșeană cea mai cunoscută și frecventată.

 

Când am vizitat fabrica de bere artizanală Ignat Brewery, în prima decadă a lunii februarie, am nimerit într-o perioadă de tranziție, vechea instalație fusese vândută, iar cea nouă, deși montată, va începe să funcționeze la capacitate doar din martie. Așa mi-a fost norocul să nu îmi fie completă degustarea vizuală, astfel că nu prea am cum să vă ofer imagini spectaculoase făcute de mine de pe linia de îmbuteliere sau din etapele anterioare de transformare a grânelor, hameiului și a drojdiilor în bere, ca să simplific procesul.

Însă vă invit la o călătorie într-o poveste, spun eu, care ilustrează o pasiune care a început într-un apartament și a devenit prima fabrică de bere artizanală din Târgu Mureș și niciodată o afacere pentru că lui Călin Ignat, berar și artist al slovelor astăzi, îi plac poveștile și mai puțin calculele și profiturile.

„Nu pot să o privesc ca pe o afacere încă, îmi place sentimentul pe care mi-l dă și lucrul acesta nu poți să îl câștigi cu bani. Dacă ajungi să te gândești la bani, să faci calcule, nu ajungi să trăiești experiența aceasta”, subliniază acesta apăsat.

Nu e de mirare că în spatele sortimentelor până acum produse, cum sunt Poet of Pale Ale, Ali and Him, The Biker, The Godfather, Angels Have Tails, Friends, The Spell for Humanity, Mestecăniș – berea pentru trupa Bucovina, Cavou – berea oficială Paraziții și altele, sunt istorii ale unor prietenii, sentimente, trăiri, pasiuni. E despre viață. Despre o viață când aromată, când tulbure, când limpede, când însorită, când neagră, dar întotdeauna nefiltrată.

 

Istoria unor prietenii și a unei pasiuni

 

Nu există prietenie de unul singur. Dintr-o prietenie și o pasiune comună pentru bere, Călin a descoperit că își dorește mai mult din această lume cu tradiție, cu o poveste în spate și care presupune o cultură solidă. Curios a citit cam tot ce se știe despre berea artizanală, apoi și-a comandat primul kit de producție și de aici orizontul părea să nu aibă limite. Și nici nu are atâta vreme cât continui să visezi și să-ți realizezi visele.

“M-a sunat într-o seară Radu, cel mai bun prieten al meu, suntem prieteni din clasa a V-a și este și nașul meu, să mergem să bem o bere. Chiar dacă nu voiam, m-a convins să mergem într-un pub unde erau peste 200 de beri. Când am băut prima bere artizanală, era Orval, o bere belgiană, s-a declanșat ceva în mine și mi-a venit să spun: uau. Am ajuns să degust toate berile de acolo, a fost o experiență extraordinară, a fost ca un declic pentru mine. Ajungeam acasă și îi povesteam Alinei, soția mea, că eu nu am băut o bere adevărată toată viața. M-am transformat într-un mesajer și promoter al berilor craft. După aceea a venit acea curiozitate de a afla cum se produce berea artizanală. Am început să caut întâi pe Google despre cum se produce și am descoperit un site – fabricadebere.ro – care vindeau chiar și kituri de făcut bere acasă. Mi-am comandat un kit de acolo”, povestește tânărul de 37 de ani.

A primit două găleți de plastic și o conservă în care era extract de malt și de hamei. “Practic era totul acolo, trebuia să diluezi conținutul conservei cu apă călduță, la final să pui drojdia peste și să îl lași la fermentat. Găleata avea o supapă pe care o puneai pe capac și era ca un fermentator. Fermenta, apoi o puneai în sticle, adăugai un pic de zahăr ca să refermenteze și să genereze un pic de dioxid de carbon și o depozitai”, își amintește târgumureșeanul.

Așa a făcut prima bere, nu chiar cea mai reușită. A experimentat și încet-încet rețetele se dovedeau savuroase. Tot atunci, dintr-o încurcătură prin cămară între sticlele cu bulion ale mai mamei sale și cele cu bere pe care le producea, a apărut și nevoia unei denumiri.

Foto: Ignat Brewery
Foto: Ignat Brewery

“Noah era tot pe lângă mine, îl chemam: Hai Noah să facem bere. Fiind tot cu el, ideea mi-a venit oarecum firesc și atunci am zis să îi spun bere Noah”, își amintește Călin acele momente. Noah era Golden Retriever-ul său, un câine cu atitudine, special, umanizat, cum îi spuneau prietenii când îl observau prin preajma lor. A murit într-un februarie neprietenos acum câțiva ani.

„Dându-i numele lui Noah, cumva mă obligă, nu aș putea să fac compromisuri”, mai adaugă acesta.

La denumirea Noah, Călin a mai adăugat și o indicație de origine – Bere din Ardeal. Ca elemente distinctive veți recunoaște o bere Ignat Brewery și după fotografia lui Noah care e pe multe dintre etichete în diverse ipostaze și după gulerul aplicat manual, cu religiozitate, pe fiecare sticlă.

 

Din apartament într-o fabrică

 

La început, producția de bere era destinată familiei și prietenilor.

“Produceam bere pentru familie și pentru prieteni, când mergeam la cabană, când era un botez, o aniversare, nu voiam bani, ci să ne bucurăm. Cam acesta a fost începutul. Apoi, la un moment dat, mă întrebau cei din jurul meu de ce nu fac o fabrică? M-am interesat, am închiriat acest spațiu, cam jumătate din cel de acum, am făcut un utilaj împreună cu tatăl meu în care am făcut bere. Tatăl meu a lucrat un an la el ca să îl sudeze, să îi pună robineți, să facă tot sistemul”, ne face Călin trecerea spre apariția Ignat Brewery.

Nu totul a curs lin și limpede precum un lager pentru că prima producție nu a fost lipsită de neprevăzut și de pierderi.

“Când am făcut prima șarjă, după doi ani cu autorizații, construcție, delimitări, și abia așteptam să facem bere, nu prea mai aveam bani decât pentru trei șarje și la prima șarjă a explodat tancul și toată fabrica s-a umplut de bere. La vreo două săptămâni, am făcut altă o șarjă și s-a ars panoul de afară, fusese ceva montat greșit. Și iar am rămas fără bere”, își amintește Călin.

Foto: Ignat Brewery
Foto: Ignat Brewery

Însă apoi povestea berii Noah a început să capete acel contur nefiltrat, să creeze noi și noi istorii în jurul ei, să atragă un vibe nemaipomenit și să îi țină pe pasionați aproape, ca într-o familie sau ca între prieteni. Și poate nu e totuna unde a apărut, într-o comunitate multiculturală, pornind de la principiul lui Călin că întâi trebuie să faci lucrurile bine acasă la tine. “Poate că tot farmecul la berea aceasta e că s-a făcut aici și nu în altă parte. Eu am o datorie pentru orașul acesta”, crede artistul berar.

De aceea poate, berea Noah a strâns în jurul său o comunitate atât de loială. Poate de aceea în promovarea brandului și în distribuția lui în piață sunt implicați de la familie la afini până la pasionații care stau la rând la standul Noah la evenimentele de profil sau caută orice sortiment nou în magazinele de băuturi. Nu e de mirare atunci că: “Suntem sold-out de la îmbuteliere. Când zicem că scoatem o bere nouă, e deja vândută”.

Foto: Dan Atrejei
Foto: Dan Atrejei
Foto: Dan Atrejei
Foto: Dan Atrejei
Foto: Dan Atrejei
Foto: Dan Atrejei

 

 

 

De altfel, la vizita în fabrică aveam să îl cunosc pe unul dintre cei cărora berea Noah le vorbește nonșalant despre acasă. Dan Atrejei a făcut câteva din fotografiile pe care le-am selectat pentru a ilustra povestea noastră și a fost recompensat de Călin cu o navetă de bere și cu o discuție relaxată în preajma noii instalații despre care vă spun câte ceva mai jos.

 

Povești îmbuteliate

 

Pentru a obține gustul inconfundabil al sortimentelor de bere produse sub brandul Noah, Călin folosește malțuri de la cea mai performantă fabrică de malting, cel puțin din Europa, Simpsons Malt din Marea Britanie. Hameiurile care dau savoarea aromată berii Noah sunt din America, de pe Yakima Valley, iar pentru drojdii lucrează cu un laborator tot din SUA. Fiecare sortiment de bere pleacă de la un contur, ca la desen, prin care Călin stabilește culoarea și stilul. Apoi experimentează cum ajunge acolo. Procesul durează câteva săptămâni bune până de pe linia de îmbuteliere iese sortimentul dorit însoțit de o mică istorioară ce poate fi citită pe etichetă. Ca paranteză, berea Noah se distribuie nu doar la sticlă, ci și în butoaie.

“Toate etichetele sunt povești din viața mea și cumva sunt pentru mine, să îmi amintească tot timpul ceva, berea e pentru oameni, dar etichetele le fac pentru mine, scriu o mică povestioară”, subliniază Călin.

Poet of Pale Ale îl prezintă pe Noah cu papion, o fotografie de la unul dintre momentele fericite din viața lui Călin, nunta sa, Ali & Him vorbește despre despărțirea sa de Alina și de cum i-a împăcat Noah, Friends of Noah spune povestea ieșirilor cu prietenii la cabana de la Sălard, o localitate mureșeană de pe Valea Mureșului Superior, The Godfather vorbește despre Radu, nașul său și un ajutor constant al fabricii. Și mai sunt multe altele. Poveștile complete, scrise cu emoția celui care își oferă o parte din viață publicului, le puteți citi pe etichete sau pe pagina de Facebook a brandului.

Dincolo de povești, designul etichetelor e, de asemenea, special și îi aparține unui designer târgumureșean care se prezintă sub pseudonimul Zolnar. De altfel, lui Călin i-ar fi plăcut să lucreze doar local, însă momentan această dorință rămâne doar un vis.

 

O nouă linie de producție

 

Am ajuns în final, ca să rotunjim povestea, și la noua instalație, care e, simplificat, un amalgam de tancuri de inox și conducte, fiecare cu rolul său în procesul de producere a berii artizanale, despre care Călin ne-a povestit, plimbându-ne prin chimie, în articolul care deschide această secțiune. Realizată după un proiect propriu, linia a fost asamblată de către acesta împreună cu tatăl său, pe care, de altfel, l-am găsit în fabrică atunci când am ajuns la întâlnire.

 

 

 

 

 

“Toată linia a fost desenată de mine și trimisă spre execuție furnizorului. Înainte să o proiectez, m-am uitat la multe filmulețe pe youtube despre fabrici de bere, am citit și am studiat o carte cu noțiuni tehnice despre utilaje și am aflat care dau randament mai bun, cum trebuie să fie, de ce trebuie să fie într-un anumit fel. Așa am înțeles cum funcționează utilajele și care este procesul și atunci, după experiența la linia cealaltă mai micuță, am știut cum ar trebui să arate. Dacă ar fi fost prima linie, probabil nu aș fi știut. Aștept să îi dau drumul pentru că pe hârtie sună foarte bine, însă vreau să văd și cât este de eficientă”, îmi explică acesta.

Noua linie de producție are o capacitate de 10.000 de litri/lună, investiția fiind justificată de cererea în creștere de bere Noah.

Nu sunt însă singurele proiecte. Călin se gândește deja la noi și noi tipuri de bere, pentru că niciodată berea artizanală nu e la fel, deși va păstra câteva sortimente în portofoliu. Ne-a spus de unele maturate în butoaie de whiskey și de altele în care să folosească în rețete fructele locale ca să amintim doar de câteva.

Cum spațiul s-a dublat, acolo unde era vechea linie de producție, Călin vede un pub unde să îi strângă cu drag pe pasionații de bere artizanală și să le ofere live povestea berii.

Cu siguranță, ne vom mai întâlni cu poveștile berii Noah pentru că, așa cum citeam într-un review al unui consumator de bere artizanală, altfel unul acid în recenzii, Călin Ignat este unul dintre cei mai talentați berari.

 

de Ligia VORO

Sursa foto: Ligia VORO & Dan ATREJEI & Ignat BREWERY

Articol publicat în ediția revistei Transilvania Business cu numărul 100 (24 februarie – 24 martie)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Castelul Banffy, reabilitat cu 6 milioane de euro

Articolul următor

Afaceri de 88 de milioane de lei în 2020 pentru Spitalul Sf. Constantin din Brașov

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share