Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Banffy, reabilitat cu 6 milioane de euro

Au demarat lucrările de reabilitare a ansamblului-clădire Castel Banffy şi a parcului-monument din localitatea Răscruci, din comuna Bonţida, investiţie de 27,6 milioane de lei, finanţată din fonduri europene.

Lucrările de restaurare şi conservare vizează atât zidurile interioare şi exterioare, compartimentările, finisajele, instalaţiile de utilităţi, cât şi componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn şi lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, şemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripţiile.

“Valorificarea acestui obiectiv arhitectural cu o importanţă istorică şi culturală deosebită pentru judeţ şi întreaga Transilvanie va creşte semnificativ atractivitatea zonei din punct de vedere turistic şi va impulsiona dezvoltarea locală”, a declarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, beneficiarul lucrării.

Termenul de termen de execuție este de cel mult doi ani. Proiectul prevede transformarea castelului într-un centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj. La etaj vor fi amenajate o mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ. La subsol va fi organizat un spațiu expozițional.

O componentă importantă o va reprezenta amenajarea lacului din incintă. Va fi construit un ponton din lemn, va fi refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, vor fi edificate un pod peste canal, respectiv alte două pentru șanțul de evacuare a apei lacului, vor fi amenajate accesele auto și pietonale.

De altfel, vor fi consolidate alte trei imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului. CJ Cluj își propune prin intermediul acestei investiții realizarea unui centru cultural cu standarde ridicate și funcțiuni care să permită organizarea de evenimente culturale și vizitarea de către publicul larg.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Pomăria Bădăcin, vizitată de Nicolae al României

Articolul următor
Foto: Ignat Brewery

TB 100: Noah, berea cu povești nefiltrate  

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share