Fondatorii fermei ecologice din satul sălăjean Bădăcin, Tudor şi Mihaela Pop, au explicat delegației ajunse la Casa Iuliu Maniu cum s-a dezvoltat de la fructe la produse procesate. Printre cei impresionați de produsele de aici s-a numărat, de-a lungul timpului, și Prințul Charles de Wales.
„Ne-am petrecut copilăria în acest sat minunat, unul la bunici, celălalt locuind aici și participând împreună cu părinţii la toate muncile câmpului şi gospodăriei. După 11 ani de muncă într-o instituţie bancară, a venit pe lume fetiţa noastră şi au început schimbările. Am simţit că locul meu nu mai este în birou, am început să pun mai mult accent pe sănătate, hrană adevărată şi timp liniştit petrecut în familie.
Am renunţat la corporaţie şi am hotărât, împreună cu soţul meu, să dăm viaţă pomăriei, cu gândul de a dezvolta activitatea începută de el ca hobby. Între timp, soţul meu plantase piersici pe două parcele de pământ primite de la bunici, cu gândul la compotul de piersici pregătit de bunica mea. Am încercat să ne extindem şi să cumpărăm parcele de teren învecinate, fiind tot mai atraşi de regăsirea mediului rural.
Am mai plantat mici parcele cu cireşi, zmeură, nuci şi pruni. Apoi am preluat o livadă bătrână de meri de la părinţi şi am cumpărat şi aici mici suprafețe învecinate de la rude. Unul dintre principiile noastre este mai puțină cantitate dar mai multă calitate, de aceea nu ne-am extins mult cu plantațiile, scopul nostru fiind producția de fructe sănătoase, fără mijloace chimice”, spune Mihaela Pop.
Râmele și furnicile, specii protejate
Cei doi fermieri lucrează pământul fără plug, doar cu grapa cu discuri, la o adâncime de 5-6 cm, pentru a nu deranja solul bogat în viețuitoare, cum este furnica, care transportă cantități mari de alte insecte dăunătoare de pe pomi în mușuroi, face curățenie și elimină în sol acid formic, care transformă argila în nisip.
Trebuie să avem grijă de populațiile de râme, care, pe lângă transformarea materialului vegetal mort în humus, creează numeroase canale prin care solul se aerisește, își sporește capacitatea de reținere a apei și ușurează penetrarea rădăcinilor. Singura sursă de îngrășământ din pomăria noastră este gunoiul de grajd, bogat în fosfor, azot, potasiu și calciu. Hrana sănătoasă provine dintr-un sol sănătos.
Din 2015 am încheiat o colaborare cu organismul de inspecţie şi certificare ecologică, Ecoinspect din Cluj, iar în 2018 am primit certificarea, depăşind cu bine cei trei ani de conversie din sistemul convenţional în cel ecologic. Toate culturile noastre sunt cu statut ecologic, ne bucurăm de piersici, cireșe, zmeură, mere, prune și nuci, sănătoase și curate.
Astfel, muncim cu dăruire aproape 5 ha de pământ. Din 2019, am reușit să trecem și la partea de prelucrare a fructelor noastre și să pregătim cu grijă compotul din piersici ecologice, preparat tradițional după rețeta bunicii mele. L-au urmat dulceața din piersici ecologice, dulceața din zmeură și prune ecologice, piersici, prune şi mere uscate ecologice”, relatează antreprenorii sălăjeani.
Pe partea de prelucrare a fructelor noastre ferma colaborează cu organismul de inspecție și certificare Ecoinspect Cluj. Toate produsele sunt fără conservanți, pectine, coloranți sau alți aditivi alimentari.