Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Blood from Transylvania”, pledoarie pentru vinurile din fructe

Florin Chirodea, un tânăr antreprenor bihorean, a demarat în plină pandemie, în 2020, o afacere cu vin produs din fructe.

Inițial, tânărul a plantat un hectar de teren cu coacăze negre la Sărand, comuna Copăcel, urmând să planteze încă două în anul următor și nici nu se gândea că va produce vin din ele.

După prima recoltă, care nu a fost așa de mare fiind plantație tânără și vânzarea fructelor proaspete pe piețele locale fiind destul de greoaie, am realizat că este nevoie de o alternativă, deoarece fructele sunt perisabile și cantitatea de fructe îmi va crește în fiecare an. Am analizat piața și produsele finite realizate din coacăze negre și am observat că nu sunt producători autorizați pe partea de vin din fructe. Am început experimental, timp de patru ani, să fac vin din coacăze negre, îmbunătățind rețeta în fiecare an, obținând, în cele din urmă, o rețetă extrem de apreciată. Astfel s-a născut primul vin, cel de coacăze negre, sub brandul «Blood from Transylvania»”, povestește antreprenorul.

Vinurile din fructe vs vinurile din struguri

În România vinurile din fructe reprezintă un concept nou, generațiile mai tinere, și în special femeile, fiind curioase să încerce și altceva decât tradiționalul vin din struguri.

Acest segment este în dezvoltare, piața de desfacere fiind la început, dar cu potențial imens de creștere, și sunt convins că vor apărea și alți producători în următorii ani”, este de părere Florin Chirodea.

Din punct de vedere tehnologic nu este mare diferență între producerea vinului din struguri și din fructe. Ca și în cazul vinului din struguri, vinul din alte fructe se obține similar, prin fermentarea naturală a sucului proaspăt stors.

Florin Chirodea

Vinurile din fructe îți transmit exact ce este pe etichetă: prospețimea, aroma și gustul specific fructului din care este făcut. Etichetele vinurilor din struguri îți promit o aromă de fructe de pădure, de exemplu, pe care nu toată lumea o și simte. Un vin din fructe de pădure va avea exact aroma intensă de fructe de pădure, fără a mai lăsa loc interpretărilor”, subliniază antreprenorul.

Bihoreanul produce în prezent șapte sortimente de vinuri din fructe: din zmeură, afine, cireșe, piersici, căpșuni, coacăze negre și coacăze cu aronia. Producția totală se ridică undeva la 20.000 de litri pe an. Folosește fructele din plantația proprie, dar și de la alți producători autohtoni.

Vinurile noastre se adresează clienților dornici să experimenteze arome noi, dar în mod special doamnelor și generațiilor mai tinere, deoarece majoritatea vinurilor sunt demidulci. Vinul de coacăze negre, prima noastră rețetă comercializată, este cunoscut pentru proprietățile benefice sângelui în organism și de aici a venit denumirea de Blood, iar Transylvania datorită zonei în care îl producem. Așa s-a născut «Blood from Transylvania»”, precizează Florin Chirodea.

Investiție proprie de peste 100.000 de euro

În dezvoltarea afacerii s-a bazat doar pe fondurile sale și ale familiei. Nu a accesat fonduri europene, toată investiția fiind realizată din bani și resurse proprii.

Partea de autorizare a fost foarte greoaie, deoarece toate vinurile din fructe din România sunt produse accizabile și necesită o autorizație de antrepozit fiscal, eliberată de Comisia Regionala Cluj-Napoca pentru produse supuse accizelor. Pentru eliberarea acestei autorizații a trebuit să îndeplinească mai multe cerințe, printre care depunerea unei garanții la Trezoreria Oradea, în valoare de 94.760 lei, și capitalul social al firmei, de 76.810 lei, cerințe care n-au fost ușor de realizat.

Valoare totală a investiției, terenuri, plantații, hala de producție și autorizații, depășește cu mult 100.000 de euro.

Lansarea primelor vinuri a fost făcută în august 2020, în plină pandemie, înregistrând o creștere constantă în vânzări.

Pandemia ne-a afectat, deoarece multe canale de vânzare a produselor au fost închise sau cu activitate redusă. Vânzarea o realizăm în special online pe site-ul propriu www.vindinfructe.ro, spune tânărul.

Pentru viitor, Florin Chirodea vrea să pună accentul pe diversificarea sortimentului de vinuri din fructe, crearea de produse noi, precum spumante din fructe, cidru artizanal cu fermentare naturală în sticlă din diferite fructe.

Ia în calcul și deschiderea unui magazin propriu de desfacere, dar momentan, având în vedere situația actuală cu pandemia, nu crede că este momentul oportun.

 

(TB 102)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Premiile Galei ABSL 2021

Articolul următor

Crescătorii de vaci din Ardeal, la sfat cu ministrul agriculturii

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share