Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Deltamed investește în capacitatea de producție și cea logistică, în plină pandemie

  • Producătorul clujean de ambulanțe și vehicule speciale continuă investițiile derulate în parteneriat cu Raiffeisen Bank România

Ultimul an a obligat companiile să își regândească strategiile, să inoveze și să se adapteze unei noi „normalități” generate de pandemia de Covid-19. Cu un plan investițional bine pus la punct, producătorul clujean de ambulanțe și vehicule speciale Deltamed a răspuns foarte prompt acestor provocări și a furnizat singurul vehicul adaptat pentru pandemie, a dezvoltat propriile produse și și-a protejat angajații printr-un pachet de măsuri menit să le asigure acestora un mediu de lucru sigur. În 2021, managementul companiei va continua planurile de investiții, o constantă a celor 24 de ani de când Deltamed activează pe piața din România, planuri dezvoltate atât din surse proprii, cât și din finanțări ale Raiffeisen Bank România (RBRo).

 

Producătorul clujean Deltamed a participat activ în combaterea efectelor pandemiei Covid-19 prin furnizarea de produse special adaptate și de dispozitive medicale specifice, prin dezvoltarea de produse specifice și prin implementarea unor măsuri pentru prevenirea infectării propriilor angajați. Anul trecut, compania a livrat trei vehicule special adaptate din punct de vedere al testării, dezinfecției, prevenirii răspândirii Covid-19. Compania a fost activă și ca furnizor de dispozitive medicale specifice, livrând de la măști până la ventilatoare, teste de anticorpi și antigen Covid-19, ori concentratoare de oxigen.

Ca produse specifice, inginerii experimentați din departamentul tehnic al Deltamed au dezvoltat lampa UV pentru dezinfecție și containerul – laborator de testare Covid-19, care s-au adăugat portofoliului bogat de produse inovative și tehnologii pentru piața locală  sau  chiar   europeană   creat   de   echipele   companiei,   dintre   care   amintim: ambulanța pentru transport bariatrici, targa medicalizată pentru elicopter, ambulanța pentru transport victime multiple, autospeciala de terapie intensivă pentru tratarea a 2 pacienți simultan, ambulanța pentru transport înalt contagioși, camionul cu mamograf, respectiv tehnologii – realizare de panouri de mari dimensiuni (14 ml x 3.5 ml) pe baza unor materii prime antimicrobiene – foarte practice în construirea de soluții mobile pentru foodtruckuri, cabinete mobile, autospeciale.

Pentru a-și proteja personalul propriu, managementul companiei a introdus o serie de măsuri pentru a le oferi un mediu de lucru sigur: telemunca pentru angajații TESA în perioada de urgență și, ulterior, prin rotație sau în funcție de specificul activității, echipamente de protecție asigurate angajaților, proceduri stricte pentru prevenirea infectării, testarea periodică gratuită a salariaților la revenirea din concediu/delegații sau în cazul suspiciunii de infectare, etc. Grupul Deltamed numără 145 de angajați, dintre care patru angajați sunt încadrați în sfera persoanelor cu dizabilități.

 

Planuri pentru 2021

 
În 2021, planurile managementului sunt de a continua investițiile atât pe parte de logistică, cât și de producție.

În afară de a susține eforturile naționale de combatere a efectelor pandemiei Covid-19, managementul companiei a continuat și investițiile pentru eficientizarea și optimizarea activității. De la jumătatea anului trecut, a fost implementat un program ERP pentru a îmbunătăți din punct de vedere logistic modul de organizare a gestiunii și a stocurilor de mărfuri și materii prime. În același scop, în acest an a fost achiziționată o nouă hală în vecinătatea facilităților de producție existente, hală care urmează a fi reconstruită în totalitate și care va avea în mare parte destinație de depozit.

De asemenea, în 2021, va fi reconstruită și modernizată jumătate dintr-o hală existentă, iar acest spațiu va fi reconfigurat pentru a avea atelierele optimizate și eficientizate.

Intenția managementului este de a elabora în acest an și un plan de acțiune privind restructurarea operațională a firmelor din grup într-o structură de tip holding, menită să îmbunătățească fluxurile de activitate, să delimiteze într-un mod eficient și sănătos liniile de business, astfel încât acestea să fie gestionate în mod cât mai aproape de optim.

Toate aceste planuri vin să completeze programul investițional pe care Deltamed l-a derulat în cei 24 de ani de activitate. O parte din investițiile pe care le consemnăm mai jos.

 

Susțin producția românească

 

În 2008, Deltamed, la 11 ani de la fondarea companiei cu activitate inițială dedicată medicinei de urgență în special, a făcut un pas important spre a deveni un producător autohton de vehicule destinate unor sectoare de nișă. Atunci, în facilitățile de producție de la Gilău au fost asamblate primele ambulanțe produse în România.

Producția a fost diversificată apoi treptat, în portofoliul Deltamed fiind incluse și vehicule de pompieri dar și alte vehicule comerciale (ateliere mobile, cabinete mobile, foodtruck-uri etc).

Pentru a diversifica producția, Deltamed a derulat un proces investițional continuu, susținut atât prin eforturi proprii dar și din finanțările primite de la Raiffeisen Bank România, care a avut ca rezultat mărirea spațiului de producție și, implicit, creșterea capacității de producție, respectiv achiziționarea de utilaje noi și mult mai performante.

Dacă amintim de parteneriatul cu Raiffeisen Bank România, ar fi de menționat că Deltamed a beneficiat de prima finanțare în 2010, RBRo reprezentând principalul finanțator al societății atât în ceea ce privește susținerea investițiilor, cât și pentru capitalul circulant. De atunci, dacă ar fi să amintim doar câteva din investițiile susținute de Raiffeisen Bank România ca finanțator sau co-finanțator, acestea ar fi: finanțarea achiziției unui imobil în București în 2013 cu 76.500 de euro, co-finanțarea achiziției Halei 20 cu 90.000 de euro în 2014, finanțarea achiziției Halei 24, refinanțarea modernizării Halei 21, co-finanțarea proiectului AM POS CCE având ca obiect achiziția de echipamente cu 600.000 euro în 2015, finanțarea/refinanțarea modernizării Halei 20 și achiziția Halei 22-23 cu 1,044 milioane de euro în 2016, finanțarea/refinanțarea modernizării Halei 22-23 cu 1,08 milioane de euro în 2017.

Astfel, dacă e să facem un arc peste timp, dacă activitatea a început în Gilău într-o singură hală în care se asamblau kituri achiziționate din Austria, în prezent activitatea se desfășoară în 7 hale localizate în Gilău și încă una închiriată în Popești-Leordeni, Ilfov, la care se adaugă un birou comercial în Iași și o unitate de service în Bacău.

Capacitatea de producție este de circa 500 de ambulanțe/an (proiecte de serie), la care se adaugă alte 30 de proiecte speciale (carosări complexe și particularizate pe nevoile clienților). Producția este destinată celor peste 260 clienți din sistemul public (spitale, servicii de ambulanțe, unități militare, alte instituții de stat – Ministerul Sănătății, Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne, unități SMURD, aeroporturi), către care Deltamed livrează vehicule speciale și asigură serviciile aferente de reparații și mentenanță, dar cărora le furnizează și echipamente medicale și materiale sanitare. La asta se adaugă alte zeci de clienți privați.

Statistic, din 2007 și până în prezent, Deltamed a furnizat peste 3.500 de vehicule carosate, având aprox. 85% din piața de ambulanțe din România. Compania contribuie și la balanța comercială a României, prin exporturile pe care le efectuează. În anul 2020, Deltamed a realizat exporturi în procent de 3% din cifra de afaceri (aproape 1 milion de euro) în următoarele țări: Bulgaria, Austria, Germania, Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Slovacia.

Deltamed a susținut în cele peste două decenii de activitate și dezvoltarea unei industrii solide pe orizontală, colaborând cu peste 300 furnizori interni, însemnând reprezentanțe, importatori sau principalii dealeri auto, dealeri/reprezentanți locali ai producătorilor de aparatură medicală și echipamente, furnizori de scule și echipamente de protecție, descarcerare etc., furnizori de materii prime și servicii.

 

Important contributor la bugetul de stat

 
Investițiile derulate de către Deltamed printr-un parteneriat solid cu Raiffeisen Bank România au avut ca efect majorarea capacității de producție și diversificarea portofoliului de produse și servicii oferite, reflectate cel mai fidel în rezultatele financiare obținute, mai ales în ultimii trei ani. Dacă în 2017, Deltamed raporta o cifră de afaceri de 8,1 milioane de euro, anul următor aceasta s-a dublat, un nivel similar mai fiind atins în 2013, pentru ca în 2018, aceasta să treacă, pentru prima dată, de borna celor 30 demilioane de euro, ajungând la 33,58 milioane de euro. În 2019, cifra de afaceri a atins pragul de 40 milioane de euro, compania înregistrând 44,37 de milioane de euro, iar anul trecut, pe fondul pandemiei, să aibă un recul ușor, situându-se la 32,58 milioane de euro.

Deltamed este și un important contributor la bugetul de stat, taxele și impozitele directe și indirecte achitate în 2020 cifrându-se la peste 21.6 milioane de euro, din care asigurări sociale: 1.717.954 lei, impozit pe profit: 1.543.071 lei, impozit pe salarii: 312.216 lei, impozit  pe  dividende:  166.348  lei,  alte  taxe  (fondul  de mediu, fondul de  handicap): 35.358 lei, TVA:  17.870.111  lei. Impozitele și taxele locale plătite au fost în cuantum de 137.194 lei.

 

Alături de sectorul neguvernamental
 

Cu toate că a fost un an atipic, managementul Deltamed s-a implicat activ în continuare și în susținerea proiectelor din zona civică, pentru că, așa cum punctează reprezentanții companiei: „Responsabilitatea socială este una dintre valorile de bază ale companiei noastre, și încercăm an de an să facem mici diferențe notabile, acolo unde putem”.

Deltamed susține financiar și logistic o serie de organizații neguvernamentale și campanii, dedicate în special persoanelor cu dizabilități, cum ar fi Fundația Motivation, asociația Open Your Heart – organizatoare a evenimentelor de impact Atipic Beauty – și asociația Mă Bucur de Viață – sponsorizând, printre altele, proiectul Centrului Regional de Recuperare pentru copii cu probleme neuromotorii „Vasile Andrei” – și participă la o serie de evenimente ale organizațiilor neguvernamentale pe care le sprijină. Anul trecut, sprijinul său financiar și logistic a rămas constant, compania susținând, spre exemplu recent, Asociația Zi de Bine din București – pentru a dezvolta soluții ingenioase dedicate igienei, educației, ori accesului la îngrijire și consultații de specialitate în zonele defavorizate.

Însă suportul s-a mutat din offline spre online, participarea la evenimente s-a redus mult, reprezentanții Deltamed fiind prezenți la două gale Atipic Beauty, la Cluj și Timișoara. „Prin totalitatea soluțiilor pe care le furnizăm, de la cabinete mobile de orice fel, la dușuri mobile ori mașini pentru transportul persoanelor cu dizabilități, ne dorim ca implicarea noastră socială și întreg know-how-ul acumulat în cei peste 20 de ani de experiență, să ne mute din zona de simpli carosieri în cea de facilitatori, în toate sensurile cuvântului”, spun reprezentanții Deltamed.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cum s-a adaptat pandemiei piața cărții din România

Articolul următor

Deva își modernizează transportul public: contract de 37 milioane lei pentru autobuze electrice și stații de încărcare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share