Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Castelul Pokol, transformat în platou de filmare

Castelul Minelor de Aur din Baia Mare, al cărui proprietar a fost Alexiu Pokol, va fi restaurat prin fonduri europene. Acesta este prins și într-un proiect de promovare a castelelor din România.

“Viața lui Pokol poate fi oricând un scenariu de film la Hollywood. Pornind ca învățător modest și devenind prin căsătorie proprietar de mine de aur și unul dintre cei mai bogați oameni ai României, a avut o carieră excepțională, fiind un mare filantrop și dăruind Reginei Maria aurul necesar pentru coroana domniei sale.

Castelul lui a avut o soartă tristă atât sub comunism, cât și în democrație. Aflându-se astăzi într-o stare deplorabilă, a intrat în grija Direcției de Patrimoniu din Baia Mare care efectuează studiul de fezabilitate, urmând să se aplice pentru restaurarea lui prin fonduri europene”, spune Cristina Moldovan, promotor al inițiativei Flori la Castel.

Aceasta încurajează și sprijină ințiativa de reabilitare a unui castel aproape necunoscut și de a-i reda lui Alexiu Pokol locul lui binemeritat în istoria țării. Flori la Castel este un proiect inedit pentru pentru Europa, realizat de o echipă de artiști deciși să își promoveze țara prin emoție și artă care pun în valoare edificii de patrimoniu aflate în suferință.

Proiectul descoperă castele aflate în stare avansată de degradare care, deși sunt clădiri de patrimoniu, sunt lăsate în paragină. Aceste castele reprezintă comori naționale cu un uriaș potențial turistic neexploatat.

Echipa le îmbracă în flori și le ecranizează poveștile, într-un proiect manifest de conștientizare a fenomenului, dar și de identificare sau grăbire a soluțiilor salvatoare. Mai multe astfel de obiective au fost incluse în proiect, în județe ca Maramureș, Hunedoara, Mureș.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Dr. Cristina Aoșan, Comisia pentru medicină alternativă a Ministerului Sănătății: Antialergic natural Etaminys - evaluare la 7 ani în România

Articolul următor

Orașele din Ardeal primesc bani de dezvoltare de la UE

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share