Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cum să fii un consumator responsabil și ce alegeri să faci pentru a contribui la bunăstarea planetei și a societății?   

De câțiva ani, am devenit din ce în ce mai conștienți de impactul consumului nostru zilnic. Aceasta afectează nu numai societatea și economia, ci și planeta și sănătatea noastră. Drept urmare, mass-media, consumatorii și întreprinderile vorbesc din ce în ce mai mult despre „consum responsabil”. Dar ce înseamnă cu adevărat? Cum putem consuma în mod responsabil? Află în cele ce urmează!

 

Iată care este impactul consumului responsabil

 

Beneficiile consumului responsabil

Acesta este un mod de consum care ia în considerare bazele dezvoltării durabile. În primul rând, ajută economia, în special cea locală, deoarece permite tranzacționarea de bunuri și servicii, beneficiind agenții implicați în aceste tranzacții. În al doilea rând, are un impact pozitiv asupra societății, deoarece produsele sau serviciile achiziționate sunt legate de o forță de muncă care are salarii și condiții de muncă echitabile și sunt, de asemenea, pozitive pentru cumpărători (în chestiuni precum sănătatea). În cele din urmă, un consumator responsabil recunoaște, de asemenea, impacturile asociate diferitelor etape ale produselor (de la producția, transportul și eliminarea acestuia) și încearcă să le cumpere pe cele cu un impact mai mic.

Eliminarea deșeurilor este și ea importantă, mai ales atunci când pot exista taxe de plătit dacă nu este îndeplinit obiectivul anual. Astfel, există organizații, precum Ecosynergy.ro, care se ocupă de procesul de implementare a răspunderii extinse a producătorului pentru ca tu și afacerea ta să nu fiți penalizați.  

 

Consum responsabil sau consum durabil?

Uneori se folosește și termenul „consum durabil” atunci când se vorbește despre consum responsabil. Cu toate acestea, definiția consumului responsabil este mai largă decât cea a consumului durabil. Consumul durabil se aplică mai specific conceptului de durabilitate, adică dimensiunii ecologice a achiziționării de bunuri și servicii. Ministerul Dezvoltării Durabile definește consumul durabil prin cumpărarea de produse mai ecologice, reducerea risipei și eliminarea deșeurilor într-o manieră corectă, care ține cont în special de reciclare. Principiul de bază al acestui concept este protejarea resurselor și a mediului.

La rândul său, consumul responsabil are un sens mai mare. Aceasta implică conceptul de responsabilitate a consumatorului care poate afecta multe domenii, de la impactul ecologic al consumului până la impactul său social, economic și asupra sănătății. 

Practicarea unui consum responsabil înseamnă, de asemenea, cunoașterea mai bună a produselor cumpărate și a impactului lor asupra mediului, social sau economic. Problema este că uneori este dificil să faci diferența dintre un produs de la o marcă responsabilă sau nu! Dar există din ce în ce mai multe instrumente care să fie mai bine ghidate în această călătorie zilnică spre un consum responsabil. În special, se poate afla despre acestea prin intermediul strategiilor de CSR a diferitelor mărci.

 

Sursă foto: Unsplash.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

P3 Logistic Parks a încheiat tranzacții pentru peste 35.800 m2 în primul trimestru al anului 2021

Articolul următor

Trei mari obiective din Cluj, prinse în Planul de Reziliență

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share