Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

„Surprize” în statistica telecomunicațiilor în anul pandemic: traficul de internet în creștere, venituri mai mari

Traficul total de internet fix a înregistrat o creştere de peste 50% în anul 2020, în timp ce traficul mediu lunar de internet fix/locuitor a fost de 44 GB/lună, conform datelor Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Veniturile din sectorul telecom au înregistrat o uşoară creştere anuală de 1%, ajungând la 16,7 miliarde de lei (peste 3,4 miliarde de euro), cu o pondere în PIB de 1,6%. Telefonia mobilă a generat 39% din totalul veniturilor din piaţă, internetul (fix şi mobil) – 31%, segmentul de retransmisie a programelor TV 14%, celelalte servicii însumând 16%”, arată datele ANCOM.

În medie, venitul lunar din sectorul telecom a fost de 72 lei per locuitor, cu 1 leu mai mult decât media din 2019.

În funcţie de veniturile obţinute în 2020, Orange avea o cotă de piaţă de 25%, Vodafone 24%, Grupul Telekom 24%, ceilalţi furnizori însumând 26%.

Vicepreşedintele ANCOM, Eduard Lovin, a calificat datele statistice din comunicaţii electronice pentru întregul an 2020 ca fiind „surprize”. Acesta s-a referit la inversări de tendinţe, abateri de la dinamica obişnuită, răsturnări ale unor clasamente istorice. „Totodată, conform anticipărilor de la începutul crizei sanitare, cererea de internet fix a atins noi recorduri, cu o creştere de 51% a traficului şi 8% a conexiunilor. Trei pătrimi din creşterea numărului de conexiuni produsă în 2020 a avut loc în rural şi reflectă continuarea reducerii decalajului de conectivitate al României. Totuşi, acest decalaj urban – rural ar putea fi substanţial mai mic dacă autorităţile locale şi centrale ar lucra în mod real la simplificarea regimului de autorizare a lucrărilor de construcţii şi reducerea barierelor la extinderea reţelelor în zonele mai puţin atractive comercial. Sper că toţi decidenţii politici şi administrativi au înţeles, în acest an marcat de pandemie, importanţa deosebită a reţelelor telecom, care au devenit esenţiale, critice pentru aproape fiecare aspect al vieţii economice şi sociale”, a spus Lovin.

În funcţie de numărul de conexiuni la internet fix înregistrat la sfârşitul anului 2020, RCS&RDS avea o cotă de piaţă de 59%, Grupul Telekom 19%, ceilalţi furnizori însumând 22%.

În funcţie de numărul de conexiuni active la internet mobil de la finalul anului 2020, Orange avea o cotă de piaţă de 39%, Vodafone 25%, ceilalţi furnizori însumând 36%.

În funcţie de numărul de cartele SIM active la sfârşitul anului 2020, Orange avea o cotă de piaţă de 38%, Vodafone 30%, ceilalţi furnizori însumând 32%.

De asemenea, la finalul anului 2020, existau 7,8 milioane de abonamente la servicii TV, dintre care 5,8 milioane erau abonamente prin cablu.

Total
4
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Cifră de afaceri în creștere pentru cel mai mare business dezvoltat de antreprenori români

Articolul următor

Maramureșul vrea parteneriat cu Spania în managementul deșeurilor

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Ambasadorul SUA, în vizită la Oradea

Primarul Florin Birta a primit luni, 25 septembrie, vizita ambasadorului Statelor Unite ale Americii în România, Kathleen Kavalec,…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
4
Share