Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Garda de Mediu caută deșeuri în foste cariere din Timiș

Mai multe echipe mixte formate din inspectori de la Garda de Mediu, Poliție și Jandarmi, verifică în aceste zile mai multe locații din Timiș, în căutarea de locuri unde se ascund deșeuri periculoase, mare parte din străinătate, desigur ilegal. ”Vedeta” acțiunilor este chiar Octavian Berceanu, șeful Gărzii de Mediu centrale, care zilele acestea este în orașul de pe Bega.

Problemele cele mai mari sunt în zona balastierelor, acolo se îngroapă cel mai convenabil asemenea deșeuri.

”Suntem în a treia zi de control, am suspendat activitatea la patru societăți balastiere și de dezmembrări auto. Sunt efectuate 28 de controale, cu șapte echipe mixte în teren, partea bună este că vom reveni cu aceste acțiuni, vom face acțiuni fulger în Timiș. Mulțumim cetățenilor care au trimis sesizări. Multe acțiuni se datorează acestor sesizări”, ne-a declarat Octavian Berceanu.

Noul mod de lucru, ”fulger”, cu echipe mixte cu forțele de ordine nu sunt o noutate. Sunt practicate de ani de zile în străinătate, iar în România vin ca o mănușă, având în vedere faptul că personalul Gărzii de Mediu este unul scăzut numeric.

”Încercăm să preluăm din acțiunile vestice. Modelul dă roade. Nu e primul județ în care facem controale, este al treilea în care intervenim în forță. Efectivele noastre sunt mici, folosim sesizările cetățenilor. Dintr-o mulțime de 100 de agenți comerciali reușești să controlezi zece la sută, restul văde ce se întâmplă și își modelează activitatea, încep să revină la normal. Nu am verificat unități administrativ teritoriale, ci balastiere și unități de dezmembrări auto. Aici, în Timiș, primăriile funcționează mult mai bine, respectă legislația mult mai bine decât cele din alte zone ale țării”, a mai spus Berceanu.

Marile probleme căutate se referă la o (relativă) noutate, în balastiere, în locul materialelor extrase se depozitează deșeuri extrem de periculoase, după care acestea ”dispar” sub un strat de deșeuri de construcții selectate deja, lucru permis de lege, și problema nu mai există.

”Am făcut controale la balastiere, sunt unități care nu au aut de mediu, este inadmisibil, nici Garda de Mediu nu are un trecut superb legat de acțiunile din teren. Trebuiau verificate și de alte organe ale statului. Acestea sunt umplute necorespunzător. Avem un comerț liber la granița României aici, ceea ce crește riscul”, mai spune Berceanu.

Deși reticent în a ne spune dacă asemenea balastiere care ascund deșeuri periculoase există în Timiș, șeful Gărzii de Mediu a admis până la urmă că da. Era vorba de secret de serviciu… spune acesta.

”Vopseluri uleiuri, alte substanțe, lacuri, baterii, cam aceasta se aruncă. Este o oportunitate a acestei activități ilegale. Am descoperit Patru balastiere cu nereguli, mai precis lipsa autorizației de mediu, li s-a suspendat activitatea. La fel și la societățile de dezemebrări auto. Sunt anumite piese care nu se distrug în mod natural, după ce iei de pe mașină ce e de comercializat, interiorul de exemplu trebuie să dispară”, am mai aflat de la Berceanu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

PNRR aduce la Timișoara aproape patru milioane de euro pentru realizarea unui traseu turistic al Revoluției. Zonele vizate, schimbate total

Articolul următor

EXPERT IT, soluții IT&C moderne, eficiente și complete

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share