Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

PNRR aduce la Timișoara aproape patru milioane de euro pentru realizarea unui traseu turistic al Revoluției. Zonele vizate, schimbate total

Primăria Timișoara a tras lozul cel mare și e gata să dea lovitura investițională prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență – PNRR și a găsit metoda ideală să obțină nu mai puțin de patru milioane de euro, bani care ar urma să fie investiți în mai multe zone din oraș. Ideea sub care a fost îmbrăcat conceptul se numește Traseul Revoluției din Decembrie 1989 în Timișoara.

Proiectul ascuns între cele 1200 de pagini ale PNRR presupune ”Sprijnirea proiectului „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” în 2023, și a altor evenimente internaționale prin finanțare și asistență tehnică pentru promovarea inițiativei și atragerea unui număr mai mare de vizitatori internaționali din piețele cu înaltă prioritate”.

Iar explicația vine puțin mai jos, se dorește atragerea de vizitatori, turiști, prin realizarea unui traseu al Revoluției

”Creionarea unui Traseu al Revoluției din 1989 care are ca scop regândirea modului în care este reflectată revoluția în spațiul public. Acest traseu îl vom valorifica prin reamenajarea spațiilor publice, a locurilor fierbinţi ale acelor zile din decembrie 1989: Piața Maria, Podul Maria, Piața Victoriei (Zona dintre primărie şi catedrală este una dintre cele mai „fierbinţi” pe harta Revoluţiei), Opera (Palatul Culturii), Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, fostul sediu judeţean al P.C.R. (actuala prefectură), Podul Decebal, Parcul Poporului și ”Complexul Memorial” din Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei. (cost estimat: 2,4 milioane EUR) Activități propuse: marcarea și semnalizarea rutei / obiectivelor incluse în cadrul rutei; dezvoltarea de infrastructură la scară mică (puncte de odihnă, locuri de belvedere), ecologizare, igienizare și reabilitare peisagistică a zonelor cu impact negativ”, se spune în PNRR.

De implementarea proiectului se va ocupa Primăria Timișoara, investiția este necesară, se spune în proiect, pentru că locurile unde au avut loc schimbările din decembrie 1989 nu sunt deloc bine puse în valoare.

”Memoria revoluției este reflectată în spațiul public doar prin monumente de for public amplasate punctual în zonele relevante pentru evenimentele din 1989. Valorile revoluției nu se reflectă în spațiul public dincolo de o comemorare prin memorie a evenimentelor, spațiile urbane aferente nu oferă o calitate urbană care să permită locuitorilor și vizitatorilor să parcurgă traseul pe jos sau cu bicicleta, să se poată opri în siguranță, să poată petrece timp în ele, să comunice și să se informeze despre revoluția din 1989. Infrastructura spațiului public din zonele marcante ale revoluției are nevoie de modernizare și de un mod de a marca evenimentele revoluției ca parte a experienței de zi cu zi a orașului respectiv a capitalei culturale 2021/2023”, se arată în proiect.

Așadar, punctele în care s-a petrecut schimbarea României în 1989 vor deveni punctele din care va începe transformarea Timișoarei odată cu Capitala Culturală Europeană.

”Aceste spații devin proiecte pilot pentru spațiul public Timișorean și se transformă în exemple de bună practică privind accesibilitatea, ambientul urban, iluminat public și ambiental, signaletică și marcaj, accesibilitate velo și pietonală, marcaj turistic, documentare istorică. În combinație cu tehnologia AR efectul de documentare și experiența directă a evenimentelor din 1989 în locurile reale de desfășurare devine parte din experiența Timișoara Capitală Culturală, aducând tehnologia în prim plan. Sistemul de iluminat ambiental specific traseului va folosi tehnică de ultimă generație bazată pe tehnologie IoT, senzori de mișcare și lumină, transformând experiența acestor spații istorice pentru publicul Timișorean și internațional. (…) Includerea unor senzori de identificare a numărului de persoane, a vitezei de trecere sau timpilor de citire a informațiilor, respectiv timpii de repaos în aceste spații va permite ajustarea conținutului documentar specific, dar și tragerea de concluzii despre modul în care cetățenii folosesc spațiul public per ansamblu, dincolo măsurători de trafic. Furnizarea acestor date în sistem open data va permite inclusiv unor proiecte comunitare să creeze conținut și să utilizeze infrastructura de senzori, mijloace de informare, iluminat ambiental pentru a crea conținut propriu în vederea comemorării evenimentelor din decembrie”, se arată în proiect.

Iată și ce măsuri valabile pentru toate zonele de intervenție, în fapt vedem că e vorba de o renovare/reabilitare în adevăratul sens al cuvântului: Intervenții complexe ce cuprind reconfigurarea profilului stradal, refacere pavaje, trecere în subteran a infrastructurii de rețele, iluminat public, etc.; Intervenții punctuale ce cuprind amplasarea de mobilier urban, refacerea pavaje la scară redusă, amplasarea de mijloace informative audio-video sau fizice, amplasarea de vegetație.

Ca și zone sunt vizate Piața Maria, Podul Maria, Piațața Victoriei, Piața Libertății, Piața Sf. Gheorghe, Prefectură, Pod Decebal, Parcul Poporului, Cimitirul Eroilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Programul Generația Tech a creat peste 1.700 de specialiști

Articolul următor

Garda de Mediu caută deșeuri în foste cariere din Timiș

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Citeste mai mult

Luna mai e Luna Maramureșului

Luna Maramureșului este o inițiativă ce își propune să aducă în prim planul vieții culturale, comorile acestui județ.…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share