Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Cele opt Agenții pentru Dezvoltarea Regională vor fi implicate în implementarea PNRR

Agențiile pentru Dezvoltare Regională primesc și mai multă putere, după ce au devenit partener direct al UE în Programul Operațional Regional. Acestea vor fi implicate în implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență, a anunțat, la Arad, premierul României, Florin Cîțu, în cadrul unei ședinței extraordinare a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest.

După cum spuneam, începând cu perioada de programare 2021 – 2027, la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare, Agențiile pentru Dezvoltare Regională îndeplinesc funcția de autorități de management, pentru Programele Operaționale Regionale. Astfel, proiectele se vor evalua, contracta, implementa si plăti direct, la nivel regional.

Avantajele acestei decizii de descentralizare este că Programele Operaționale Regionale sunt elaborate plecând de la nevoile si specificul fiecărei regiuni, ducând deciziile cât mai aproape de beneficiari, adică de cetățeni.

Acest demers va simplifica procesul de depunere si va grăbi evaluarea si apoi implementarea proiectelor, utilizând mecanisme simple si, sper eu, digitalizate. Ținta noastră este de a reduce la cel puțin jumătate durata de la depunerea la contractarea fiecărui proiect, față de situația de până acum”, a declarat președintele Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest, Iustin Cionca.

În cadrul discuțiilor purtate, premierul a prezentat planul în urma căruia România va beneficia de un buget de 29,2 miliarde de euro, prin granturi și împrumuturi, iar ADR vor avea un rol direct în implementare a programului.

Este o provocare pentru noi toți această sumă, dar sunt sigur că vom putea să facem acest lucru, pentru că, trebuie să fim conștienți că nu vom mai avea această șansă. Vreau să ne asigurăm că implementăm acești bani. Cele trei elemente vitale in care vom investi sunt: infrastructura rutieră și feroviară, spitalele și fondul pentru UAT-uri, în care au fost incluse și CJ-urile”, a spus Câțu.

Cele 8 agenții au pregătit și transmis către Comisia Europeană două versiuni ale Programului Operațional Regional 2021 – 2027, iar în prezent se află în plin proces de negociere directă cu Comisia Europeană privind conținutul acestora.

Cele opt programe regionale sunt în cea mai avansată fază. Niciun alt program sectorial pregătit de Guvern nu este într-o fază atât de avansată. Practic, există șanse ca, la mijlocul verii să avem programele aprobate de către Comisia Europeană. Și, mai mult decât atât, am putea să producem cheltuieli anul acesta”, a declarat Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Un alt punct interesant din strategia ADR se referă la educarea tinerilor în spiritul inovării și antreprenoriatului. Un alt anunț interesant legat de activitatea ADR Vest este crearea a patru centre de componență în fiecare dintre județele din aria de responsabilitate.

Ne propunem să creștem tinerii în spiritul inovării și antreprenoriatului din școală. Vrem să facem patru centre de competență, câte unul în fiecare județ al regiunii Vest, în care tinerii să fie expuși la tehnologia nouă, să-i învățăm antreprenoriat, marketing, leadership, pentru că numai așa putem crește masa de plusvaloare pe care regiunea poate să o dezvolte”, a mai spus directorul ADR Vest.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Viitorul stadion nou al Timișoarei va costa 120 de milioane de euro și va avea 30.000 de locuri

Articolul următor

Premierul Cîțu anunță demararea unui program special de investiții pentru drumurile comunale și județene

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share