Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Maestrul Mircea Groza, propus ca “tezaur uman viu”

Celebrul bucătar Mircea Groza a fost propus ministerului de profil de către Direcția Județeană pentru Cultură (DJC) Sălaj pentru acordarea titlului onorific de “tezaur uman viu”.
”Acesta descinde din stirpe de socăcițe și scotocește, de ani buni, satele Sălajului, cunoaște lume, întreabă în stânga și-n dreapta, notează, ține minte, experimentează, nu stă locului, pasionat fiind de gastronomia tradițională. Scoate la lumină mâncărurile părții ăsteia de lume, unde culturi de toate felurile s-au amestecat ca ingredientele unor mâncăruri de-alea care te scoală din boală, și pe care nu le uiți niciodată.
Gusturi și arome care te fac dintr-o dată să vezi viața cu alți ochi. Ca mâncarea dreasă după rânduială tainică, așa și felurile de a fi ale unor neamuri s-au împletit, în Sălaj, decantându-și esențele în arhitectura acestui veritabil monument cultural: tradiția culinară a comunității.
De peste 40 de ani, explorează lumea satului tradițional sălăjean, vechea bucătărie romană, tainele din vechime ale gustului și aromelor mâncărurilor din întreg Ardealul, culegând sute de rețete cu poveștile lor cu tot. Toate, puse laolaltă, alcătuiesc o resursă culturală de o spectaculozitate greu de întâlnit. E un tezaur cultural în toată puterea cuvântului. Sperăm ca magia din oalele lui Mircea să convingă”, consideră reprezentanții DJC.

Ministerul Culturii a lansat în aprilie sesiunea de depunere a dosarelor de candidatură. Rezultatul final va fi anunțat în 6 septembrie. „E un program care a căpătat în timp o componentă afectivă, dincolo de rolul său de conștientizare a valorii și de recunoaștere a transmițătorilor elementelor de patrimoniu cultural imaterial în cadrul comunităților din care fac parte”, a declarat ministrul Bogdan Gheorghiu.

La acest titlu pot candida persoane cu experiență de minimum 25 de ani în domeniu. Sunt avute în vedere prelucrarea lemnului, pietrei, lutului, metalelor, fibrelor și firelor textile, pieilor și blănurilor, osului și cerii, cornului și osului, boștinărit, lumănărit, instalații de captare a apei potabile, măcinat cereale, zdrobire și presare de semințelor, uscat și afumat fructe, cazane de țuică, dârste, pive, vâltori, șteampuri, alimentație, ocupații, cunoștințe despre om și natură, port, spiritualitate, patrimoniu cultural imaterial.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Digitalizare la Transferoviar: plată cu cardul pe tren

Articolul următor

Platforma Armătura, cumpărată de Miss România

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share