Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Două autostrăzi din Transilvania, “înverzite” prin PNRR

Tronsoanele Nădășelu – Poarta Sălajului (A3) și Târgu-Mureș – Miercurea Nirajului (A8) sunt propuse pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, prezentat de Guvernul României.

Acesta include finanțarea a 434 km noi de autostradă cu facilități precum stații electrice cu puncte de încărcare a mașinilor și perdele forestiere, conform Digi 24. A7 Ploiești – Pașcani este finanțată integral, din A8 sunt tronsoanele Târgu-Mureș – Miercurea Nirajului și Leghin – Pașcani, din A1, Margina – Holdea, iar din A3, Nădășelu – Poarta Sălajului.

„Vor fi construite pe aceste tronsoane 52 de stații electrice, cu 264 de puncte de încărcare. Prin PNRR (transport, energie, fondul unităților administrativ-teritoriale) vom ajunge să avem câteva mii de stații de încărcare electrică”, se specifică în introducerea semnată de ministrul investițiilor europene, Cristian Ghinea.

Autostrăzile construite prin PNRR vor avea instalate tehnologii digitale, respectiv sisteme de transport inteligente (ITS) pe toată lungimea acestora (434 km), la care se adaugă sistemele ITS ce vor fi instalate pe secțiunile deja existente, coordonate de la nivelul unui centru naţional de management al traficului, pentru rețeaua de autostrăzi și drumuri naționale.

“Prin proiectul pilot de asigurare a unui grad ridicat de siguranță rutieră pe un sector de autostradă care va permite circulația vehiculelor autonome, se deschide calea introducerii în condiții de siguranță a sistemelor de mobilitate conectată și automatizată”, se arată în document.

România va primi 29,2 miliarde de euro prin PNRR, din care 14,2 miliarde sub formă de granturi și 15 miliarde de euro sub formă de împrumuturi. Banii trebuie accesați până cel târziu la 31 decembrie 2023, iar proiectele finanțate prin acest program trebuie finalizate până la 31 decembrie 2026. În caz contrar, sumele trebuie returnate. Primii bani din PNRR ar putea veni în octombrie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Uzinele Chimice Turda devin spațiu verde

Articolul următor

Studenții de la arte vor crea produse pentru fabricile de mobilă

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share