Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Uzinele Chimice Turda devin spațiu verde

Platforma industrială în care funcționau Uzinele Chimice Turda (UCT) va fi transformată în zonă verde de utilitate publică după decontaminarea sitului.

În perioada 1954-1983, în această zonă au fost depozitate necontrolat deșeuri rezultate din procesul de fabricare a lindanului – HCH, pesticid utilizat în agricultură foarte toxic atât pentru mediu, cât și pentru sănătatea umană. Prin proiectul de reabilitare a sitului poluat istoric, respectiv a depozitului de periculoase UCT – Poșta Rât au fost demarate lucrări de decontaminare.

Acestea au ca scop eliminarea sursei de contaminare de la suprafață și de adâncime și eliminarea riscului de contact pentru cetățenii municipiului. Până la această dată a fost împărțită suprafața potențial contaminată; s-au prelevat 3.000 de probe, cu forare până la 3 m adâncime. Probele au fost analizate pentru depistarea HCH și a altor contaminanți de sol și s-a făcut analiza chimică a lemnului.

Rezultatele au confirmat existența compușilor chimici periculoși la mai mulți copaci care au fost îndepărtați și vor fi transportați la un incinerator. Defrișarea copacilor a fost efectuată conform prevederilor amenajamentului silvic și după obținerea aprobărilor din partea Ministerului Mediului și Pădurilor. Au fost demarate lucrările de organizare de șantier care constă în execuţia unei platforme de 11.500 mp.

Ele presupune decaparea stratului natural și compactarea terenului în vederea așternerii geotextilului și a balastului. Alte lucrări vizează materializarea celor 18 puncte unde se vor realiza puțurile de forare pentru monitorizarea apei; trasarea zonelor contaminate în vederea excavării acestora; realizarea unui dig de protecție (din cauza posibilității ieșirii din matcă a râului Arieș); împrejmuirea  șantierului.

Proiectul cuprinde lucrări foarte ample, iar după ce vor fi finalizate, solul decontaminat va fi acoperit cu un strat de balast și pământ vegetal, urmând să fie plantați arbori. Prin toate aceste acțiuni va fi înlăturat efectul poluării asupra mediului înconjurător și asupra populației, iar orașul va avea o zonă verde nouă.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Platforma Armătura, cumpărată de Miss România

Articolul următor

Două autostrăzi din Transilvania, "înverzite" prin PNRR

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share