Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Țara Maramureșului, propusă ca peisaj UNESCO

Consiliul Județean (CJ) va susține înscrierea Țării Maramureșului ca peisaj cultural tradițional UNESCO.

Asociația La Blouse Roumaine, alături de publicistul Teofil Ivanciuc de alți 50 de semnatari au înaintat o scrisoare prin care s-a solicitat demararea procedurilor necesare în vederea includerii Țării Maramureșului în lista patrimoniului mondial UNESCO. Documentul a fost trimis Ministerului Culturii, Institutului Național al Patrimoniului, Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial și Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice.

La baza acestei solicitări stă fragilitatea peisajului cultural maramureșean care, deși a supraviețuit timpului, se află sub amenințarea constantă a factorilor care au dus la dispariția majorității vetrelor culturale țărănești ale Europei. În scrisoare se arată că Țara Maramureșului continuă să fie una dintre regiunile în care modul de viață tradițional și autentic s-a păstrat cel mai bine. Inițiativa este susținută de forul județean care a invitat toți iubitorii Maramureșului să se alăture acestui demers.

“Practicarea ocupațiilor și meșteșugurilor tradiționale, utilizarea instalațiilor țărănești, purtarea straielor tradiționale, arhitectura populară, peisajul cvasimedieval, comunitățile aproape autosustenabile, spiritualitatea laică și religioasă, folclorul vast, biodiversitatea și păstrarea tradițiilor și obiceiurilor străbune sunt elementele care descriu aceeastă zonă etnografică și a căror nevoie de protecție imediată întărește necesitatea includerii peisajului Țării Maramureșului în Patrimoniul Mondial UNESCO”, justifică autorii demersului.

 

Total
39
Shares
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Renovarea Palatului Administrativ Cluj costă 6 milioane de euro

Articolul următor

93 de milioane de euro pentru cultură: Au fost lansate primele trei apeluri de proiecte ale Programului Europa Creativă 2021-2027

Citește si:
Total
39
Share