Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Școlile din Timiș vor pregăti tineri în meseriile cerute de sectorul HoReCa

Organizația Patronală HORECA Cluj susține demersurile Organizației Patronale HORA București și Federația Industriei Hoteliere din România, prin care se contestă intenția Guvernului României de a crește cota de taxă pe valoarea adăugată (TVA) aplicată industriei HORECA de la 9 la 19% și

Firmele timișene din sectorul HoReCa ar urma să beneficieze de personal pregătit în domeniu, mai multe unități educaționale din județ semnând, alături de Consiliul Județean Timiș, un parteneriat pentru susținerea de pregătire profesională în domeniu.

Informația vine în contextul în care industria ospitalității din județ și regiune acuză o perpetuă lipsă a forței de muncă și a personalului specializat, luând în calcul relansarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, cât și efectele pandemiei de Covid-19 asupra industriei, Consiliul Județean și-a propus coagularea eforturilor actorilor principali din domeniul turismului și învățământul preuniversitar și universitar timișean, în vederea implementării de soluții în comun.

În acest sens, vineri dimineața, la sediul instituției a fost semnată o declarație comună ce prevede, printre altele, susținerea organizării unei campanii pentru evidențierea avantajelor învățământului dual, organizarea unor cursuri sau școli de vară pentru elevi, cu participare unor specialiști din domeniu, sprijinirea înființării de clase cu profil turistic / HoReCa,inclusiv, în localități precum Făget, Sânnicolau Mare, Recaș, Buziaș.

De asemenea, vor fi lansate competiții adresate școlilor sau elevilor de la licee de profil cu teme specifice domeniului turistic, cu scopul de a stimula competitivitatea și dorința de implicare a viitorilor lucrători in domeniul turistic. În plus, va fi realizată o aplicație, o bază de date cu cei interesați, implicați activ în domeniul HoReCa: elevi practicanți, absolvenți, agenți economici, tutori de practică. Această aplicație va putea face posibila o comunicare mai eficienta și rapidă, bună colaborare, organizarea de evenimente, repartizare sarcini, soluționare probleme. Semnatarii declarației își propun de asemenea să lucreze împreună pentru sprijinirea înființării unei școli/campus pentru educație duală.

„Cu toții am concluzionat că este nevoie de o colaborare strânsă, de o formă organizată în care să acționăm și să implementăm, în special ținând cont de programul Capitală Europeană a Culturii și de nevoia acută de personal pregătit în domeniul HoReCa. Ne dorim să conturăm echipe de lucru, care să genereze acțiuni imediate și care să producă rezultate până în 2023”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele Consiliului Județean Timiș.

Declarația semnată vineri răspunde și obiectivului din Strategia sectorială de dezvoltare turistică a județului Timiș 2018-2028, de creștere cu 10% a personalului angajat în turism în 2025 față de 2018 și creșterea gradului de retenție pe posturi din turism și conexe cu 20% în același interval.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Frigoglass dorește reluarea activității de producție. Halele firmei, de lângă Timișoara, au ars într-un incendiu

Articolul următor

MasterClass va ridica bazinul de înot din Dumbrava

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share