Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Rezultate financiare pe anul 2020: Grupul Marquardt rămâne stabil într-o economie globală volatilă și își îmbunătățește poziția pe piață

Deși anul 2020 a adus scăderi ale vânzărilor, Grupul Marquardt a avut în trimestrul IV rezultate foarte bune, reușind să recupereze pierderile din vară și să limiteze efectele negative ale crizei covid-19. Compania multinațională, aflată în proprietate de familie, dar cu un profil de jucător de top la nivel global pe piața componentelor mecatronice automotive, a continuat să se concentreze pe transformarea structurală prin dezvoltarea continuă a filialelor și prin investiții consistente în cercetare și dezvoltare.

Compania a generat vânzări de 1,2 miliarde euro în 2020, înregistrând în pandemie o scădere de 13% față de 2019. Marquardt a avut rezultate superioare în comparație cu industria automotive globală, care a scăzut cu 16% în 2020. În paralel, compania a înregistrat creșteri vizibile în zona electromobilității.

“Anul financiar trecut a fost caracterizat de obstacole neprevăzute și de o volatilitate extremă. Angajații noștri din întreaga lume au demonstrat adaptabilitate și tărie de caracter, ceea ce ne-a permis să câștigăm clienți noi, chiar și în condițiile dificile ale pandemiei”, a declarat Dr. Harald Marquardt, CEO al Marquardt Group. “Am continuat ferm procesul de transformare a companiei și ne-am concentrat pe dezvoltarea unor noi produse în segmente aflate în creștere, cum ar fi cele pentru electromobilitate, interioare de vehicule sau soluții inteligente pentru aparatură electrocasnică. Aici am reușit chiar să ne îmbunătățim poziția de piață.”

Motorul vânzărilor: sistemele de management al bateriilor electrice și soluțiile pentru interioare de vehicule

Deși vânzările globale de vehicule au scăzut în 2020, Marquardt a beneficiat de transformarea industriei automotive și de creșterea cererii de vehicule electrice. Compania și-a dublat vânzările de sisteme de management al bateriilor și a continuat cursa de dezvoltare a componentelor electromecanice pentru vehicule acționate pe bază de hidrogen.

Au evoluat pozitiv și vânzările de sisteme de baterii pentru vehicule comerciale și panouri de comandă pentru mașini folosite în construcții și agricultură, vânzările de senzori și elemente de comandă pentru aparatura electrocasnică sau pentru unelte de putere. Succes de piață au înregistrat și sistemele electronice de închidere pentru vehiculele electrice.

Iluminatul ambiental multifuncțional pentru Mercedes S-Class

În același timp, unitatea de business Automotive, care a generat aproape 80% din vânzările Marquardt, a avut un succes major cu panourile touchpad pentru automobile premium și panourile de comandă amplasate pe volan. Marquardt a lansat în premieră în anul 2020 iluminatul activ ambiental de interior pentru noul model de Mercedes S-Class. Dotat cu până la 320 celule LED controlabile individual, sistemul funcționează ca un feedback vizual prin intermediul efectelor de iluminat pentru sistemul de voice recognition, pentru elementele de avertizare ale mașinii sau ca indicator al modificările de temperatură produse prin operarea aerului condiționat.

În luptă împotriva pandemiei

Anul trecut Marquardt și-a extins activitatea și în industria medicală, lansând filialele din Germania în producția de măști FFP2 și măști faciale de uz medical. Pe lângă reacția rapidă în implementarea unor politici coerente de igienă pentru protecția angajaților din toate subsidiarele, compania a ajutat și în lupta împotriva pandemiei dusă dincolo de porțile filialelor sale din mai multe țări. De la debutul pandemiei, Marquardt România a făcut două donații de 33.000 euro către Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, contribuții vitale pentru achiziționarea kiturilor de testare Covid, punerea în funcțiune a stației de testare PCR nou achiziționate și construirea unui pavilion modular la Secția de Boli Infecțioase. Filiala Marquardt Switches din Cazenovia, Statele Unite ale Americii, și-a adaptat producția pentru a furniza industriei medicale componente pentru aparatura de respirație asistată folosită în secțiile ATI și a donat spitalelor din statul New York componente de conectică necesare pentru aparatele de oxigen.

Investiții în cercetare și dezvoltare în pofida crizei

În ciuda mediului economic dificil, Marquardt a făcut numeroase investiții în filialele sale din lumea întreagă, mai ales în domeniul Cercetare și Dezvoltare. În Pune, India, compania și-a transferat Centrul de Cercetare și Dezvoltare într-o clădire nouă în care peste 400 ingineri lucrează la dezvoltarea de soluții mecatronice. Filiala Marquardt din Ichtershausen, Germania, și-a triplat suprafața de producție, logistică și spațiile administrative.

În paralel Marquardt Sibiu a inaugurat centrul Marquardt Business Services, care oferă servicii filialelor de pe mai multe continente, și a extins Centrul de Cercetare și Dezvoltare, care ocupă în prezent două etaje ale unui complex de birouri din centrul Sibiului.

Mourad Halilou, Manager General al Marquardt România, subliniază trendul de creștere al firmei chiar și în anul pandemiei: “Extinderile Marquardt Business Services și creșterea Centrului R&D au adus o majorare de aproape 40% a spațiilor de birouri. În 2020 am adăugat celor peste 300 milioane euro investiți până acum la Sibiu alte investiții operaționale de peste 8 milioane euro pentru a aduce tehnologii și linii noi: mașini de injecție multi-componente pentru secția de Mase Plastice, iar pentru secția Vopsire & Laser am adăugat mașinii de vopsit robotice un modul suplimentar pentru vopseluri UV. Marquardt Sibiu continuă creșterea accelerată”.

Din cauza contracției pieței globale, Grupul Marquardt a fost nevoit să ajusteze structura personalului în unele din filiale, ajungând la finalul anului 2020 la 10.600 de angajați în întreaga lume. Pe de altă parte, Grupul a creat noi locuri de muncă, în principal în Software Development, în scopul de a asigura schimbările tehnologice în sistemele integrate de soluții mecatronice pe care le propune compania. Marquardt folosește serviciile a 1.300 ingineri și specialiști IT în lumea întreagă. Cheltuielile pentru Cercetare și Dezvoltare ale Grupului Marquardt au însumat peste 10% din cifra vânzărilor obținute în 2020. În perioada de referință, compania a înregistrat 63 de noi patente.

Previziune: un nivel bun al comenzilor de la clienți în 2021 și o creștere semnificativă în anii viitori

“Criza provocată de Covid nu s-a încheiat încă. Efectele pot fi văzute de exemplu în penuria de componente bazate pe semiconductori, care devine o provocare pentru întreaga industrie automotive”, spune Dr. Harald Marquardt. Privind înspre viitor, CEO-ul Grupului Marquardt este totuși optimist. “Având în vedere nivelul bun al comenzilor pe anul în curs și, mai ales, răspunsul pozitiv al clienților la inovațiile noastre, suntem optimiști. Am investit substanțial în noi direcții de business și zone de produs care au dat deja rezultate bune și au un trend crescător. Ca furnizor de sisteme mecatronice, suntem prezenți în tehnologiile-cheie ale viitorului și ne așteptăm la o creștere vizibilă în anii următori.”

(TB, nr. 102, mai-iunie 2021)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Consitrans face proiectul tehnic pentru Drumul expres Oradea - Arad

Articolul următor

Bătaie pe finanțările pentru tineret ale Sălajului. Record de solicitări

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share