Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Clujul își face două spitale de 250 milioane euro

Spitalul Pediatric Monobloc (SCM) va presupune investiții de 150 de milioane de euro, iar Centrul Integrat de Transplant (CIT), de 95 de milioane.  

“Am apelat până acum la patru concursuri internaționale pentru a obține cât mai multe proiecte pentru extinderea Parcului Etnografic Hoia,  modernizarea clădirii Consiliului Județean (CJ), CIT și SPM. Contează atractivitatea procedurii – au fost 28 de proiecte pentru SPM și 40 de pentru CRT, know-how-ul celor implicați în arhitectura medicală din Europa, ca să fim la nivelul celor mai bune practici internaționale.

Se prezintă un concept, se agreează de un juriu format din specialiști, profesioniști în domeniu, nu funcționari, apoi se trece la contractare și la execuție. Am făcut eforturi deosebite să găsim un teren potrivit pentru SPM; l-am găsit în zona Borhanci, aproape de aeroport și de centura existentă, lângă viitoarea centură metropolitană. Am dorit să construim SPM de la zero, dacă am fi ridicat o clădire în curtea actualului spital, erau bani aruncați. Clujul este un hub medical, avem spitale, universități, clinici, e un pas înainte în sănătatea copiilor.

Proiectul câștigător aparține companiei spaniole de arhitectură medicală Planho Consultores Sevilla, care construiește spitale în Spania și Peru. Studiul de fezabilitate și planul urbanistic zonal (PUZ) trebuie să fie gata până în decembrie 2021, proiectul tehnic, până în iunie 2022. SPM este prins în Planul Național de Redresare și Reziliență, sperăm să primim finanțarea”, a spus președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

Parkingul de la CIT, pentru toată zona Hasdeu

SPM va avea 625 de paturi, 12 secții și 1.288 de angajați, dintre care 500 de medici. Din suprafața de 17 ha, 11 ha vor fi pentru spital, 4,5 ha pentru centura metropolitană. Clădirea va avea trei pavilioane, cu câte cinci etaje și heliport. Parcarea la demisol este prevăzută pentru 650 de mașini. Strada Borhanci va fi lățită, cu acces din Brâncuși, sensul giratoriu urmând să ajute la fluidizarea traficului. Pentru terenul cedat de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, aceasta va primi clădirile Spitalului de Copii de pe str. Moților.

“Pentru CIT avem PUZ aprobat și acord de la Autoritatea Aeronautică Română. Va fi un centru unic în Europa de Sud-Est, deservind transplantul de rinichi, ficat, plămâni și inimă. Se va întinde pe un teren de 7,4 ha, va avea în jur de 300 de paturi, într-o clădire cu cinci etaje și patru niveluri de subsol. Parkingul de 166 de locuri va avea un regim public în timpul zilei, deservind toată zona Hasdeu. La etajul tehnic va exista heliport. Investiția este de 95 de milioane de euro. Execuția va începe în 2022, iar finalizarea e programată în trei ani. În România sunt 5.000 de persoane în dializă cronică în așteptare care ar trebui să facă transplant”, a explicat oficialul clujean.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Tunelurile autostrăzilor din Ardeal, provocări majore de infrastructură

Articolul următor

Camera de Comerț România China îi trimite pe maramureșeni în Asia

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share