Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Comorile de sub carcase. Reciclarea „electricelor” prinde aripi în Ardeal

Un grup de firme cu fabrici în Cluj și Buzău și-a propus să facă bani din ceea ce, de obicei, românii aruncă sau depozitează pe unde apucă prin acasă: produsele electrice și electronice uzate. De fapt, o sursă importantă de aur, platină sau cobalt, cu o singură condiție: eliminarea substanțelor și materialelor periculoase.

“Fabrica GreenWEEE de la Buzău a apărut în 2009, cea din județul Cluj, în 2018. La Câmpia Turzii se reciclează televizoare cu tub cinescop (inclusiv cele alb-negru), frigidere, monitoare, la Buzău, baterii, mașini de spălat, televizoare LCD. Aici prelucrăm ceea ce vine din zona Transilvania-Banat, maximum ajungem până în Suceava, iar în sud, până în Mehedinți. Am început timid, cu câteva frigidere, apoi producția a ajuns la două schimburi, însă capacitatea poate fi mărită.

Câmpia Turzii a fost aleasă pentru unitatea de producție datorită faptului că se află la întretăierea a două autostrăzi: A3 și A10, pentru că am preluat hala gata construită, deci doar a trebuit să o reamenajăm, dar și pentru că existau deja utilitățile, nu în ultimul rând pentru bazinul de mare de forță de muncă pe care se conta, ținând cont că pe platforma fostului combinat Industria Sârmei, pe care am ridicat unitatea, lucrau la un moment dat 9.000 de oameni”, spune directorul fabricii turdene, Aurel Pop.

Deșeurile electrice și electronice (DEEE) care vin aici provin de pe piața locală, de la operatori economici autorizați, colectori, prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice și alte companii. Televizoarele se iau bucată cu bucată și se dezasamblează manual, pe componente: tub cinescop (din care se scoate partea de plumb), sticlă, cabluri, plastic, în total 12 componente care se sortează fiecare containere separate. Din frigidere se valorifică inclusiv capacul de placaj.

Șomerii au dispărut „peste noapte”

La a doua linie de producție a fabricii, cea automatizată, carcasa și radiatorul frigiderului se presează, iar după ce sunt eliminate agentul frigorific și uleiurile minerale, se mărunțesc într-o moară specială, rezultând oțel, aluminiu, spumă poliuretanică, pelete folosite drept combustibil în fabricile de ciment. Unele componente din plastic devin materie primă pentru tăvițele de frigider. Multe dintre produsele obținute iau drumul exportului, în Germania sau Polonia, deoarece la noi puține fabrici pot prelucra acum aceste componente rezultate din reciclare.

“Bateriile sunt cele mai toxice; am văzut cazuri în care acumulatorii din telefoane foarte vechi erau deja umflați, aceștia reprezintă un mare pericol de incendiu. De altfel, noi îndepărtăm întotdeauna bateriile din aparatura electronică, după care sunt depozitate în butoaie de tablă, umplute cu nisip. Acumulatorii de tip litiu-ion sunt cei mai periculoași. Eliminăm din aparatele de răcire (frigidere, vitrine frigorifice) freonul, ciclopentanul; prin recuperarea acestor substanțe se poate obține un combustibil folosit la incineratoare.

La noi în țară cea mai mare problemă o reprezintă deșeurile din plastic, mai ales cele de tip pet. Sunt câteva fabrici care procesează peturi în Mureș, Cluj sau Iași, însă ele nu sunt îndeajuns. Dacă nu vom ști cum să gestionăm situația, plasticul ne va invada”, atenționează Pop. Nu demult, compania a recepționat și prima baterie uzată de mașină electrică: deocamdată procesul de reciclare se realizează într-o unitate din afara României, însă pe măsură ce aceste autovehicule vor pătrunde tot mai mult pe piața locală, vor fi și ele reciclate în țară.

Platforma industrială din Câmpia Turzii va renaște, principalul atu fiind proximitatea față de autostrăzi, spune șeful filialei GreenWEEE. “Când am venit aici, am avut surpriza să constatăm că nu erau chiar atât de mulți șomeri pe câți credeam; asta deoarece mulți dintre oamenii care au muncit aici fac acum naveta la fabrici precum De’Longhi, Bosch, Emerson, în parcurile industriale Tetarom din Jucu și din Cluj-Napoca. Alții au plecat la muncă în străinătate, însă unii s-au întors, după experiența în străinătate, în fabrica noastră. Dintre cei aproape 100 de de angajați ai noștri, 15 sunt de etnie romă, fiind foarte apreciați ca buni meseriași. De altfel, unul dintre ei a fost avansat chiar ca șef de echipă”.

Preluați de Abris Capital

De la înființare, unitatea din județul Cluj a reciclat o jumătate de milion de frigidere, televizoare și monitoare. Aceste echipamente electrice conțin – în afară de substanțe periculoase – aur, argint, platină, paladiu, cupru, aluminiu. Reciclate corespunzător, ele sunt refolosite ca materie primă secundară. GreenWEEE are o capacitate de tratare de 100.000 tone/an în cele două fabrici, cu 450 de angajați. Investițiile în cele două unități s-au ridicat, până acum, la 25 milioane de euro. De la începutul activității, compania a conservat, prin reciclare, 4 milioane tone de CO2. Ea face parte din Green Group, un parc integrat de reciclare prezent pe piața europeană cu fabrici în România, Lituania, Slovacia, care se ocupă de la colectarea deșeurilor reciclabile la valorificarea lor în produse noi.

Diviziile sunt împărțite astfel: GreenWEEE reciclează echipamente electrice, cabluri și componente din industria auto, GreenTech este cel mai mare procesator european pentru deșeuri pet, GreenFiber International e lider european în producția de fibră sintetică, GreenGlass Recycling procesează deșeuri de sticlă postconsum, iar Eltex Recycling e furnizor integrat de servicii de management al deșeurilor. Companiile au specific diferit de reciclare și producție, reușind să trateze anual 320.000 tone de deșeuri. În 2016, Green Group a fost preluat de Abris Capital Partners, un fond de private equity dedicat investițiilor în Europa Centrală și de Est, cu investiții de capital de 1,2 miliarde de euro.

“La nivel european, în ultimii 20-25 de ani, îngrijorarea cu privire la mediul înconjurător a adus o creștere masivă a reciclării. În acest context am pornit și noi activitatea, având motivația de a crește și a recupera deșeurile puse pe piața din România, prin construirea celui mai mare parc integrat de reciclare, Green Group.

Odată cu aderarea la UE, România și-a schimbat abordarea în ceea ce privește managementul de mediu, prin transpunerea directivelor europene. Cu toate acestea, drumul către alinierea la cerințele de mediu prezintă încă diverse obstacole. Reciclarea este o industrie complexă, în care companiile noastre au investit 200 de milioane de euro, creând direct 2.000 de locuri de locuri de muncă „verzi” în România în ultimii 19 de ani”, rezumă managementul Green Group.

Distrug informațiile din echipamentele IT

De la deschiderea primei linii de producție, în 2009, GreenWEEE a reciclat 8 milioane de frigidere, televizoare, monitoare și telefoane mobile. Aici ajung pentru reciclare echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii. “Am reușit, chiar în perioada de pandemie, să instalăm linia de reciclare pentru ecranele plate cu suport online din partea producătorului și al echipei noastre dedicate. Tehnologia, achiziționată din Suedia, are o capacitate de tratare de 2.500 tone/an. Cantitățile de ecrane plate (LCD) tratate în primele luni au fost de câteva sute de tone, bazate pe stocurile colectate înainte de începerea pandemiei.

Pentru că LCD-urile conțin tuburi fluorescente, procesul de tratare se focusează pe extragerea substanțelor și materialelor periculoase, în special mercur, îndepărtat în mediu controlat. Restul fracțiilor rezultate (metal și plastic) sunt tratate cu ajutorul echipamentelor existente în cadrul GreenWEEE, apoi reintroduse în circuitul economic, ca materii prime secundare. Prin reciclare, recuperăm 98% din materiale, salvând resursele naturale și promovând economia circulară”, spun cei de la Green. Există multe avantaje în reciclarea vechilor dispozitive electronice și pentru companii, nu doar din motive de mediu, ci și pentru securitatea datelor și a mărcii, inclusiv distrugerea informațiilor din echipamentele IT.

Ce produse se obțin din DEEE

– Fierul din reciclarea frigiderelor este folosit la fabricarea blocului motor al mașinilor; aluminiul și cuprul, pentru fabricarea caloriferelor; plasticul, pentru a fabrica alte produse cu acest component (frigidere, aparate de aer condiționat).
– Filtrele de cafea, prăjitoarele de pâine, aspiratoarele, mașinile de spălat sunt transformate în cabluri, plăci de circuit integrat.
– Plasticul de la cafetiere sau de la fiarele de călcat folosește la fabricarea instrumentelor muzicale (chitare).
– Din televizoarele și monitoarele care conțin tuburi cinescopice rezultă fracții de sticlă, metale feroase și neferoase, pudră fluorescentă.
– Plasticul, aluminiul și fierul din echipamentele IT&C sunt folosite pentru a produce alte echipamente de același fel.
– Din telefoanele mobile se extrag plăci de circuit cu metale prețioase sau rare folosite în fabricarea de bijuterii de aur, nave, mobilier de grădină, plăcuțe de înmatriculare, piese de schimb auto.

(TB nr. 102, mai-iunie 2021)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Kroner Construct, soluții de succes în domeniul constucțiilor

Articolul următor

Compania EVERGENT Investments a fost autorizată ca Fond de investiții alternative

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share