Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

După 13 ani, prosumatorii – participanți la piața de energie

Au trecut mai bine de 10 de ani de când a fost adoptat primul act normativ care introducea în vocabularul românesc din sectorul energetic termenul de prosumator. Au fost necesari aproape 13 ani însă pentru ca prosumatorul să treacă din lege în viața reală. Anul trecut se atingea o bornă încă timidă de peste 500 de prosumatori, pentru ca estimările pentru acest an să treacă de 10.000, în contextul unor modificări legale.

În Raportul anual al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE) pe 2019, cel pe 2020 nefiind încă disponibil (n.a. 12 mai) era menționată: apariția unui număr de 289 prosumatori (251 prosumatori persoane fizice și 38 persoane juridice, avand o putere instalată de 2.515,838 kW (1.922,425 kW persoane fizice și 593,413 kW persoane juridice)”. Anul trecut, numărul acestora a trecut de 500, iar pentru anul acesta se estimează o explozie a numărului de prosumatori. Estimările pentru acest an, raportate la cererile de aviz pentru racordarea la rețea adresate Transelectrica, trec de 10.000 sunt datele din piață, însă trebuie să așteptăm finalul anului pentru a avea o statistică reală.

Față de 2008, în legislație au fost operate zeci de modificări în ceea ce privește prosumatorul, însă cele care probabil au influențat cel mai mult atragerea de prosumatori în Sistemul Energetic Național (SEN) pot fi considerate creșterea valorii puterii instalate, introducerea obligativității pentru operatorul de distribuție de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare aparținând prosumatorilor și reglarea tarifării cantității de energie introduse în SEN.

Procedura de racordare care introduce obligativitatea pentru operatorul de distribuție de a finanța și realiza lucrarea a fost adoptată recent, în 16 martie, prin Ordinul ANRE cu nr. 15/2021. Potrivit acestuia: “Operatorul de distribuție are obligația de a finanța și realiza lucrările de proiectare și execuție a instalației de racordare aparținând prosumatorilor care dețin locuri de consum și de producție prevăzute cu instalații de producere a energiei electrice din surse regenerabile cu puteri electrice instalate de cel mult 100 kW pe loc de consum în conformitate cu prevederile Procedurii privind racordarea la rețelele electrice de interes public a locurilor de consum aparținând utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici prin instalații de racordare cu lungimi de până la 2.500 de metri și clienți casnici, aprobate prin ordin al președintelui Autorității de Reglementare în domeniul Energiei”.

Prevederile procedurii se aplică: a) utilizatorilor de tip clienți casnici care au depus cereri de racordare la operatorii de distribuție concesionari după data de 19.12.2020; b) utilizatorilor de tip clienți finali noncasnici care au depus cereri de racordare la operatorii de distribuție concesionari după data de 30.07.2020.

Peste 145 de parteneriate

“Prosumator poate să devină aproape orice firmă sau instituție, clienții E.ON Energie România activând în circa 65 de domenii, conform codului CAEN. Pentru exemplu, avem clienți care activează în agricultură, industria prelucrătoare, industria metalurgică, construcții, comerț cu ridicata și cu amănuntul, transport și depozitare, hoteluri și restaurante etc.”, ne-au răspuns reprezentanții companiei la una dintre întrebările adresate.

E.ON Energie România a încheiat în ultimele luni 145 de parteneriate cu companii și instituții din 24 de județe și municipiul București, în cadrul cărora compania va construi și preda la cheie tot atâtea centrale fotovoltaice, valoarea totală a contractelor însumând circa 13 milioane de euro.

Centralele solare on-grid, cu putere între 33 și 100 KW, vor asigura partenerilor energie regenerabilă pentru consumul propriu iar certificarea calității de prosumator le va permite să valorifice energia produsă în surplus, care va fi preluată de către furnizorii lor, la un preț reglementat de autoritatea din domeniu.

În cadrul proiectelor vor fi montate circa 38.000 de panouri fotovoltaice, puterea nominală totală a centralelor fotovoltaice va fi de circa 14.400 kWp iar producția acestora de peste 18.000 MWh pe an. Pentru comparație centralele solare ar putea asigura energia electrică regenerabilă pentru 12.500 de locuințe. Proiectele vor fi finalizate până la sfârșitul acestui an.

“În funcție de consumul propriu al clientului investiția se poate amortiza într-o perioadă de 6-8 ani pentru o centrală de 100 kW, iar pentru o centrală de 33 kW amortizarea se face între 7-9 ani. Însă, este important să luăm în considerare că o astfel de investiție are o durată de viață de peste 25 ani”, ne-au răspuns reprezentanții E.ON.

E.ON oferă soluții complete de panouri fotovoltaice și pentru clienții casnici, viitori prosumatori, care doresc să producă energie verde din energia solară și să consume astfel mai puțină electricitate din rețea, protejând mediul în același timp.

(TB nr. 102, mai-iunie 2021)

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Spaniolul Oriol Casselas va conduce Meta Estate Trust

Articolul următor

Barajele Ardealului au fost evaluate pentru siguranța în exploatare

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Distribuție Energie Electrică România (DEER) Cluj, cel mai mare distribuitor național de profil, a organizat proiectul educativ “Școala Altfel cu Micul Energetician”, proiect care face parte din campania sa educativă.
Citeste mai mult

DEER predă energetica viitoarelor generații

3.000 de elevi din ciclul primar de învățământ învață despre energie în cadrul proiectului educativ. Distribuție Energie Electrică…
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share