Abonează-te
Abonează-te

Primesti pe mail cele mai noi articole publicate

Filarmonica Dinu Lipatti își închide stagiunea în Parcul Rudolf Fatyol

       Iulie este luna în care, în urmă cu doi ani, ne-am luat rămas bun de la cel care a fost apărătorul și dezvoltatorul muzicii culte din Satu Mare, Rudolf Fatyol. Astăzi, în preajma Filarmonicii Dinu Lipatti, parcul al cărui principal obiectiv turistic este Turnul Pompierilor îi poartă numele. Emoționantă și plină de gratitudine inițiativa conducerii celei mai importante instituții de cultură din Satu Mare, de a închide stagiunea 2020/2021 în aer liber, în parcul Rudolf Fatyol.

    Chiar și alegerea repetării unui concert din luna martie, anul acesta, ni se pare de bun simț dacă ne aducem aminte că din cauza pandemiei acest concert nu a putut fi urmărit decât prin mijloace electronice (site, fb). Așadar, joi 1 iulie, lângă Turnul Pompierilor de la ora 18,30, cu bilet sau cu abonamentul nr. 31 în mână, ne putem delecta cu „Visul american” prin care ne va purta bagheta dirijorului italian Lorenzo Moroni, prim gornist al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat din Oradea.

Față de programul din martie este o singură modificare, „Animatorul” lui Scot Joplin fiind înlocuit de „Mașina de bătut” a lui Leroy Anderson. Ne așteapată un melanj interesant între muzica de obârșie clasică, cultă, cu muzica de spectacol, cafe concert, de tip american din secolul al XX-lea.

Programul arată așa: John Philip Sousa (Stelele și galonații veșnici), Henry Gass (Omagiu lui Glenn Miller), Jean Treves (Amintirile lui Cole Porter), Scott Joplin (Animatorul), Ted Ricketts (Satchmo! Omagiu lui Louis Armstrong), Karel Kokelaar (Duke Ellington în concert), Frank Sinatra (Potpuriu), John Kander (Chicago), Vlad Kabec (Vizită la George Gershwin) și Leonard Bernstein (Poveste din cartierul de vest).

Lorenzo Moroni s-a născut în 1967 în orașul Gallarate (nordul Italiei). După studiile de corn de la Liceul de Muzică din Varese a absolvit Conservatorul “Gaetano Donizetti” din Bergamo. În Italia a colaborat cu mai multe instituții artistice: Orchestra Simfonică Radio din Milano și Torino, Academia “Santa Cecilia” din Roma, Teatrul “Regio” din Torino, etc. În România a colaborat cu Filarmonica de Stat din Timișoara, Arad și Satu Mare, Opera Națională din Timișoara, Opera Națională Română și Opera Maghiară din Cluj Napoca.

În 2014 a înființat orchestra de suflători “Oradea Wind Ensemble” (vezi foto) care reunește instrumentiști și profesori din Oradea. Repertoriul formației cuprinde muzică clasică, ușoară, din filme, contemporană, cafe concert.

Sub bagheta lui Lorenzo Moroni suflătorii au participat la numeroase evenimente: Concert dedicat Zilei Copilului 2015, Toamna Orădeană 2017, Zilele Art Nouveau 2018, Târgul de Crăciun 2019, spectacol dedicat Zilei Femeii 2020. Totodată formația a susținut concerte în Oradea, Marghita, Salonta și Ștei.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articolul anterior

Popasul din deal - pensiunea din centrul geografic al județului Maramureș

Articolul următor

Dan Popescu, director Salvamont Sibiu: „Tehnologia evoluează și încercăm să ținem pasul cu ea în bugetele primite”

Citește și despre galele The Voices of Business Awards:
The Voices of Business Awards Cluj 2023
The Voices of Business Awards Alba 2023
The Voices of Business Awards Sibiu 2023
The Voices of Business Awards Brașov 2023
Citește și:
Zi de Zi știri economice:
Loading RSS Feed
Total
0
Share